Spel fick blodigt se sig besegrade, lömska planer krossade och förhandstippade vinnare nedskjutna. Det satt långt inne och vi har sällan varit så oense. Men nu finns den här: Svamprikets 10 bästa spel från 2013!

 

10

Vem kunde tro att det förmodade Cops the Game skulle bli en emotionell berg-och-dalbana bland en nordisk sagovärld? En vågad styrning där ens hjärna lätt får kortslutning till trots så slår Brothers an en klang av upptäckarglädje och sagomys som näst kan jämföras med känslan jag fick som liten när min mamma som godnattsaga läste Narnia-böckerna. Josef Fares lyckas verkligen fånga mitt intresse för en värld som med bara några fotsteg förändras från isande sjöar till mystiska torn och blodiga slagfält för jättar. Ett av Brothers starkaste kort är hur det förmedlar känslor och handling utan att säga eller skriva ett enda ord. Ken Kutaragi lär vara avundsjuk där han sitter med sin Emotion Engine, för det här är rena känslor nerkokta i ett av årets bästa spel.

/Tobias

9

Från tillfället då jag för första gången kommer fram till det där dörrparet och tills ungefär en timme efter att jag slutat spela The Stanley Parable ler jag konstant. Ett stort dumleende, i hela ansiktet. The Stanley Parable är roligt, smart, charmigt, intressant, märkligt och helt jävla unikt. Metahumor kan vara tröttsamt, men när det görs med sådan enorm fingerfärdighet går det inte annat än att kapitulera, fullständigt. Det överraskar konstant. Varje gång man tror att man fått grepp om det, hoppar det upp på en helt annan nivå. Lägger i en växel man inte ens visste fanns. Det är helt enkelt ett av årets absolut bästa spel.

/Linus

8

Aldrig förr har ett spel vävts samman med mitt liv så som Animal Crossing: New Leaf. När jag tänker tillbaka på sommaren 2013 gör jag det med ett leende, för det var sannerligen en fantastisk sommar bestående av The Uncluded i öronen, Attack on Titan i ögonen och Animal Crossing i händerna. Varje morgon vaknade jag upp med ett litet pirr i magen, då jag såg fram emot att se vad som händer i min lilla by idag. Jag grävde fosiler, fiskade, planterade, plockade, pratade, fångade, reste, handlade, bytte, möblerade, klädde, designade, tävlade, lekte och mycket mycket mer. Animal Crossing: New Leaf fick dessutom min sambo att köpa spelet med en 3DS XL på releasedagen, och ibland undrar jag hur många sommardagar vi spenderat bredvid varandra i soffan med Animal Crossing i händerna. För det var en stor del av spelet, det sociala. Forumen, vännerna, facebookgrupperna och onlinebesöken. Som när Svampbo ordnade Pridefestival, och massor av trevligt folk kom på besök. Animal Crossing är fantastiskt.

/Tommy

7-

Det dyraste spelet i vår historia står som ett exempel att anormala mängder tid och pengar faktiskt kan löna sig. Jag personligen tycker det är skönt att även stora spelhus kan leverera en upplevelse som överraskar oss, trots att det står en siffra efter titeln. Grand Theft Auto 5 är gladare, roligare, soligare och mer lekfullt och balanserat än sin föregångare. Men det jag, som ändå spelat allt och älskat det mesta från serien, tar med mig är hur mycket nytt som Rockstar för in i inte bara sandlådegenren, utan actiongenren som stort. Hur man sömnlöst kan skifta mellan de tre väldigt olika karaktärer lät konceptuellt som en riktigt bra idé, men vi var många som frågade oss hur det egentligen skulle fungera i praktiken? Mycket bättre än väntat och fullständigt naturligt, blev svaret. Men som vanligt i denna serie så finns det ju egentligen inga huvudpersoner. Det som står i centrum är staden, och här spelar Rockstar i en egen liga, med långt långt ner till konkurrensen. Los Santos är en fantastisk virtuell stat som jag kommer försvinna till många gånger till, även under detta år.

/Anders

6

Egentligen var det aldrig en fråga om Irrational Games med Ken Levine i spetsen skulle kunna leva upp till hypen som omgav Bioshock Infinite. Frågan var snarare när spelet skulle komma. Efter att ha skjutits upp totalt ett år i två omgångar var det många av oss som började bli frustrerade, men när spelet väl landade i hyllorna var det precis den fantastiska upplevelse vi alla förväntat oss. En berättelse som knyter ihop både föregångare och kommande spel i serien, fantastiskt vackra miljöer och framför allt ett grymt röstskådespeleri är det egenskaper som Bioshock-serien cementerade i och med Infinite. Som ett fyrtorn i spelvärlden har Ken Levine skapat en personlig berättarteknik som många utvecklare skulle tjäna av att ta lärdom av. Som en lysande stjärna på en mörk himmel, kanske?

/Sandra

5

Bland ett hav av arga fåglar och krossat godis står de tunga spelupplevelserna ut på den mobila plattformen. Simogo verkar jobba likt Nintendo, de tar hårdvaran och gör något med den som ingen annan gjort förut. Årets bästa telefonspel tar in de bästa sidorna från Lost och mixar upp dem med ett textäventyr på ett så så otroligt stilsäkert och snyggt sätt att det inte spelar nån roll om det är kort och utan omspelningsvärde. Fjärde väggen bröts ner och in vandrade något som kommer följa med mig lång tid framöver. Papa Bear känner sig röd och ger Device 6 betyget cirkel!

/Tobias

4

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds är i min mening seriens bästa bärbara titel hittills. Men det är även seriens viktigaste titel sedan Ocarina of Time. Frågan är om Nintendo förstår det. För upplägget och spelmekaniken bakom A Link Between Worlds borde ligga som grund för Zelda-seriens framtid, där Eiji Aonuma vågar ta fler kliv framåt. Från stora förändringar som att alla vapen kan köpas i början av spelet, till de små detaljerna som att du inte behöver oroa dig för utrymmet i plånboken. Ta templen i praktiskt taget vilken ordning du vill, och det är mer eller mindre upp till dig att själv utforska världen. Här finns ingen Fi eller Navi som leder dig, och inte sedan 80-talet har ett Zelda-spel så kyligt utgått från att du vet vad Zelda är. A Link Between Worlds lägger grundmallen för seriens framtid, där en och samma regenererande mätare ersätter pilar, bomber och magi. Det går inte att gå tillbaka nu.

/Tommy

3-

Egentligen skulle det räcka med att det här stod med fett text KATTDRÄKTEN men eftersom detta är en seriös spelsajt behöver det motiveras lite mera varför Super Mario 3D world är förra årets tredje bästa spel. Min genomspelning av SM3DW tillsammans med Tommy är inte bara ett av förra årets roligaste spelminnen, det är ett av de roligaste någonsin. Detta är ren och skär spelglädje. Nintendo visar återigen att de är mästare på plattformsäventyr. Detta är tveklöst det bästa spelet med Mario sedan Super Mario Galaxy. Sen att Peach äntligen fick sin så efterlängtade comeback gör upplevelsen än mer fantastisk.

/Ludde

2

Frågan är om någon verkligen trodde att Naughty Dog hade det i sig? Visst var Uncharted-spelen väldigt bra och fartfyllda, men de var lättsam popcornunderhållning som inte lämnade mer avtryck än ett minne om en häftig, fartfylld resa. The Last of Us var något annat. Under generationens sista år fick vi ett av de starkaste berättelserna vi något känt på, oavsett medium. Att en historia som handlar om en man som försöker skydda en flicka från zombies kan kännas så fräscht är en bedrift bara det. Men tack vare en autenticitet från röstskådespelarna, ett manus som överraskar med modiga vändningar samt en förpackning som lindar in alltsammans med bravur så sväljer vi allt med hull och hår. Naughty Dog blev precis en av våra favoritutvecklare. Snälla, strunta i Uncharted 4 nu och fortsätt ge oss nya upplevelser istället?

/Anders

1

En huvudperson som inte är den du spelar som, handling som vecklas ut i spelmoment istället för mellansekvenser, känslor och engagemang för karaktärerna, subtila detaljer och referenser… Och inte en enda gång behöver jag döda något. I sanning, Gone Home är en ovanlig blomma ute i spelfloran, och vi har fått vänta alldeles för länge på det. Den kritik som ofta nämns i med Gone Home är att man sett handlingen förut. Men har vi gjort det inom spelmediet? Så ska ett spel då lyftas upp bara för att det tänjer på de etablerade gränserna, för att det är djärvt och annorlunda? Inom spelmediet?

Ja, ALLA GÅNGER.

/Anna

lineDivider_1

Där är listan färdig och därmed är också Svamprikets besatthet kring fjolåret till ända. Vill ni höra hur denna lista blev som den blev? Listans alla placeringar, och många därtill, avhandlas i det senaste avsnittet av Svamppod Fyrkant. Missa inte det!

Nu är det er tur. Hur ser er topp 10 ut?