22:a mars i år släppte Double Fine Productions äntligen sin omarbetade och uppdaterade version av Lucas Arts gamla 90-talsklassiker Maniac Mansion: Day of the Tentacle. Helt rätt i tiden skulle man väl kunna säga, då det konstaterats gång på gång: 90-talet är det nya 60-talet. Buffy och Arkiv X är än en gång hett, plastchokers med fredssymboler syns numera på var och varannan medveten 20-någonting tjej och äventyrsspel à la peka- och klickaspel har fått en stor återkomst. Och av alla utvecklare som dominerade äventyrsgenren på 90-talet, så var ju självfallet LucasArts en av de stora giganterna. Så, dags att värma upp ditt pekfinger, för här kommer en lista på några av LucasArts allra bästa äventyrsspel.

1. De tre första Monkey Island-spelen (1990-1997)

Jag vet, the Secret of Monkey Island är bättre än Monkey Island 2: Le Chucks Revenge, men sämre än the Curse of Monkey Island (eller var det tvärtom?), men för att helt enkelt inte göra detta till en lista med bara Monkey Island-spel så väljer jag att helt sonika slå ihop dem. Nåväl, om du har missat att spela Lucas Arts i dag klassiska och fullkomligt underbara äventyrsserie om den misslyckade piraten Guybrush Threepwood, så får du se denna text som ett tecken. Underbar och fyndig dialog, oförglömligt fåniga karaktärer och en fantastisk berättelse väntar på dig.

2. Grim Fandango (1998)

Lyckan var stor när husguden Tim Schafer förra året valde att ge ut en omarbetad version av Grim Fandango, denna gång uppdaterad så att den även går att spela på PS4 och PS Vita (och även denna gång genom Double Fine Productions). Härliga tider! För vem vill inte uppleva den godhjärtade liemannen Manny Calavera och hans resa genom det mexikanska dödsriket. En resa som innehåller korruption, cigarrer, kärlek och ond, bråd död (jo, man kan faktiskt dö i dödsriket…). Spelet släpptes första gången 1998, precis när äventyrsgenren var på nedgång till förmån för fps:er, men håller än i dag.

3. Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)

Ett av de kanske lite mer förbisedda Lucas Arts-spelen till förmån för giganter som just Monkey Island och Grim Fandango. Oavsett, så är det väl ingenting som skriker mer ”äventyr” än allas vår arkeolog Indy, så självklart skulle grabben ha sitt eget LucasArts-spel. Till skillnad från Indiana Jones and the Last Crusade från 1989, som byggde på filmen med samma namn, så har The Fate of Atlantis förärats med en helt egen historia. Och vilken historia sedan!

4. Maniac Mansion: Day of the Tentacle (1993)

Fullkomligt knäpp dialog, ibland orimligt svåra pussel och ett gäng tidsresor! Så ta en tidsresa du med, till det spelet som gjorde Tim Schafer och David Grossman till de kultnamn som de är i dag. Och en historia som heter duga: mutanten och labbassistenten Purple Tentacle, skapad av den galna professorn Dr Fred, dricker förgiftat vatten från en flod bakom laboratoriet. Resultatet är att han får helgalna armar och ett extremt sug på att ta över världen, och… ja, se för er själva.

5. Full Throttle (1995)

Det första Lucas Arts-spelet som enbart släpptes på CD-rom. Japp, lagom åldersnoja på det. Men hur som helst, Full Throttle är spelet för den som gillar kombinationen äventyrsspel och motorcyklar. Precis som i Grim Fandango är huvudplotten företagskonspirationer, men denna gång är det ett företag som bygger motorcyklar i en dystopisk framtid nära dig. Dessutom var Full Throttle det första äventyrsspelet från LucasArts där man kunde dö, något som gör att spänningsnerven ökar hela spelet igenom.