Fredagslistan

Korkade kommentarer

Kommentarsfält. En utmärkt chans att dela och utbyta känslor, intryck och kunskaper eller en gegga av monomeriska troll, rasister och “sköna snubbar”?

När man är ryttare av PK-feminazimaffian som styr Sverige får man se och höra en hel del. Det kan tära ganska mycket på en. Jag tänkte jag skulle ta upp några riktiga stolpskott och varför de är så korkade.

Scenario: Skribent påpekar i en recension att spel bland annat innehåller manschauvinism och påpekar att det är tröttsamt.
Kommentar: “Manschauvinistist? Vad fan har det med spel att göra över huvud taget? Det är ju bara hjärnlös action som är kul.”

Jag får ligga regelbundet.
Varför den är så korkad: …och alla spel kommer fortsätta vara det tills vi spelare ställer högre krav på dem. Vi vill ha bredare spel. Spel som kan försöka ge något mer än hjärndöd action. Om vi ser potential i ett spel och hoppas kanske vi blir extra ledsna när det är manschauvinistisk hjärnlös action. Det hade ju kunnat vara något mer. Alla spel måste inte vara finkonst, men det vore trevligt om något enstaka kunde vara det.

Scenario: Ett spel blir hårt sågat för vad det förmedlar genusmässigt eller sexuellt.
Kommentar: “Fan slappna av/Har du inte fått ligga eller?”
Varför den är så korkad: Nej, jag tänker inte slappna av, Spel är en enorm passion för mig och en fristad från det helvete som är resten av samhället. Jag kvävs i samhället av allt förtryck, liktänkande och annan jävla skit som de trycker ner i halsen på mig. Jag vill inte behöva se den skiten i spel. Du lever ditt liv på “Easy”. Inte så jävla konstigt att du kan slappna av och kasta av dig skit så lätt. Själv är mitt liv “Insane”. Så nej, jag tänker inte slappna av. Använd din empatiska förmåga och se utanför din normbubbla. Sätt dig själv i mina skor. Jag är inte känslig – det här är på allvar.

Ett argument jag ibland hör är att spelet inte är politiskt och ska därför inte synas med politiska ögon. Är du trög? Spelet är visst politiskt! Det förmedlar ju en antifeminism och underminerar kvinnor och HBTQ-personers lika värde som människor. Du kanske inte såg det eftersom hela jävla samhället gör detsamma, men kom inte och snacka skit, spelet är redan politiskt – jag bara möter det med motargument.

…och jag får ligga regelbundet.

Scenario: Det påpekas att någon eller några karaktärer framställs stereotypt efter deras ras.
Kommentar: “Jag tyckte inte det var rasistiskt”
Varför den är så korkad: Jaha? Jag gjorde det. Du bestämmer inte vad jag uppfattar som kränkande.
Tillägg på kommentar: “…och jag är svart!”
Varför den är så korkad: Jaha.

Inte för att vara den som är den, men jag är ett fucking wikipedia om spel.
Scenario: Någon klagar på att kvinnorna ser ut som glamourmodeller.
Kommentar: “Typiskt fula brudar att klaga. Varför inte ha snygga tjejer?”
Varför den är så korkad: Huruvida jag är ful eller inte är oväsentligt eftersom det inte är en fråga om avundsjuka. Jag skulle vilja att kvinnor porträtterades på fler sätt. Titta på alla spel någonsin. Hur ser kvinnorna ut? Alla är antingen snygga eller så är de gamla skruttiga tanter/häxor. Det finns ingen ful hjältinna. Det finns dock gott om fula män, till och med i huvudroller. Jag tycker inte att alla kvinnor ska vara fula. Jag tycker också det ska finnas brudar med ballongtuttar och bikiniarmor, men jag skulle vilja att det fanns fler varianter än bara henne att välja på.

Scenario: Ett spel som läsaren gillar får ett lågt betyg
Kommentar: “Om du visste mer om spel skulle du inte tycka så.”
Varför den är så korkad: Inte för att vara den som är den, men jag är ett fucking wikipedia om spel. Jag pratar i nationell radio om spelfakta och jag valdes ut att göra det av en anledning. Jag tror det täcker upp kunskapsbiten. MEN, det viktigaste är ändå detta: Det du läst är min åsikt.
Min. Åsikt.
Den baseras på vad jag känner efter att ha spelat spelet. Om den skiljer sig från din beror det inte på att jag “gör fel” på något sätt. Jag bara tycker inte som du.

Scenario: Skribent klagar.
Kommentar: “Sluta gnäll!/Ta av dig offerkoftan och gör något åt det då!”
Varför den är så korkad: Vi är skribenter. Vi skriver. Det är vad vi gör.
Man ska se ärendets gång så här.
1. Ett problem finns.
2. Skribenten skriver om problemet.
3. Folk uppmärksammar och reagerar på problemet.

Ergo, när vi “gnäller” så “gör vi något åt det”.

Kommentarer

 1. Trazh skriver:

  Samma vecka som jag känner att något sådant här inlägg behövs så kommer det. En känga mot dumma kängor. En av många orsaker jag älskar Svampriket. Bra där!

 2. Detta är ju anledningen till att jag valt att lämna många av de större svenska sidorna och håller mig till svampriket. Här får man ju bra läsning och nu efter semestern så får man det dessutom ofta igen.

  Bra jobbat som vanligt.

 3. Starfighter skriver:

  FUCK YEAH. (Eller; Bra sagt Dan! <3)

 4. Kilman skriver:

  Folk (och med “folk” menar jag i det här fallet den oräkneliga mängd puckon som finns där ute) är helt enkelt fanatiskt ointresserade av vettig kritik.

  De vill bara ha enkla valideringar av sina åsikter och sin världsbild. Ingen utmaning, inget som sticker eller stör. Då blir de arga.

 5. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  “Spelet är ju inte politiskt” måste ju vara den sämsta bortförklaringen i kosmos. Ett spel är ju en berättelse, full av olika scenarion som tolkats av någon/några som gjort spelet ifråga. Det du spelar ÄR ju någons tolkning. Och det är ju precis vad politik är, olika tolkningar!

  Det mest skrämmande i det här är ju att folk stirrar rakt in i en jävla massa ställningstaganden och tolkningar när de spelar och ändå inte lyckas urskilja att de finns där. Kan man verkligen bli så van att se de löjligt absurda könsrollerna eller den extremt överdrivna militärpropagandan och allt som förekommer så man inte ens urskiljer det längre? Det är fucking creepy!

 6. Prometheus skriver:

  “Nej, jag tänker inte slappna av, Spel är en enorm passion för mig och en fristad från det helvete som är resten av samhället. Jag kvävs i samhället av allt förtryck, liktänkande och annan jävla skit som de trycker ner i halsen på mig. Jag vill inte behöva se den skiten i spel. Du lever ditt liv på ”Easy”. Inte så jävla konstigt att du kan slappna av och kasta av dig skit så lätt. Själv är mitt liv ”Insane”. Så nej, jag tänker inte slappna av. Använd din empatiska förmåga och se utanför din normbubbla. Sätt dig själv i mina skor. Jag är inte känslig – det här är på allvar.”

  Bara där, en sådan sak. Dags att gå i lite KBT-terapi och inte falla djupare ner i hålet, och sitta och recensera video-spel.

 7. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Finns det något som heter åsiktsfobi undrar jag nu?

 8. Samson skriver:

  @Prometheus: ska jag gå i KBT för att jag inte är eller vill vara Stiffler från American Pie? För det är det samhället säger åt mig att vara. Nej tack. Jag fortsätter hellre med mitt.

 9. Samson skriver:

  @promo: fin variant av “slappna av” btw.

 10. Tobias Andersson skriver:

  Samson visar precis varför jag är här och inte i Aftonbladets kommentarsfält. Skitbra!

 11. Nidde skriver:

  Icke glömma bort är världen består av mer än västvärlden och västerländsk kultur:

  “For us, within our culture, we’re showing women like that, and we’re trying to make them look attractive. We can’t help if other cultures in other countries around the globe think that it’s a bad representation. Within our nationality and within our national borders, we obviously have morals that we create our female characters from, but within our Japanese sensibilities, we’ve made those characters the way they are and we’re not going to stop doing that.”
  – Yosuke Hayashi, Team Ninja

  http://www.mcvpacific.com/news/read/interview-head-of-team-ninja-talks-dead-or-alive-5/0101641

  Och även om jag inte håller med så tycker jag att det är kul att se att fler och större mässor sätter regler angående booth babes.

 12. Samson skriver:

  @Nidde: I call BS på Hayashi. Det finns gott om vettig kvinnlig representation i japansk kultur. Se Miyazakis verk t. ex.
  Fegt att gömma sig bakom “det är i vår kultur.” det är iaf inte ok. Om det fanns en kultur där våld mot barn var normen är det fortf inte ok att förmedla det. Medmänsklighet och allas lika värde och rättigheter är universala principer. Knappast västerländska original.

 13. Anders Brunlöf skriver:

  Nidde o Samson: “The Boss” i MGS3 klarar bechdel-testet. Blev hyperglad när jag insåg det.

 14. Alex skriver:

  Blinda spelar också spel och vi har minsann inga problem med att se politik nånstans, Samson.
  /BlindGamer69

 15. Samson Wiklund skriver:

  @Alex: Ber om ursäkt, dumt ordval av mig. Ändrar bums.

 16. Rimbouy skriver:

  Kudos till Samson!

 17. Shotgun Facelift skriver:

  Samson är bäst, som vanligt 😀 och gud vilken söt bild du har 😀 *svimmar*

 18. Gazimaluke skriver:

  Vi kan väl konstatera att det är ganska många här i landet som behöver en rejäl pungspark 🙂

Skriv en kommentar