För lite mindre än en vecka sedan släpptes Pokémon Go officiellt i Sverige och flera andra europeiska länder, fastän många redan lyckats skaffa sig det flera dagar innan. Visst, det kanske blir lite inflation i Pokémon Go på Svampriket just nu, men vad annars ska man göra när något blir ett världsfenomen?  Därför listas den här veckan de tre bästa – och de tre sämsta – sakerna med PoGo.

Detta är, enligt min mening, de bästa sakerna:

1. Ut i friska luften
En av förutsättningarna till varför PoGo har blivit så stort är helt enkelt att det släpptes under helt rätt tid. Sommarvärmen innebär att många redan är ute och flanerar, varför inte fånga en pokémon eller två när man redan är i gång? Dessutom vittnades det redan under PoGo:s första dagar om folk med social fobi som tagit sig ut bland folksamlingar, vissa för första gången på flera år. Underbart och fint på så många sätt helt enkelt! Frågan är dock om lika många är sugna på att gå ut och jaga Clefairys när vinterkylan suger sig in i skorna?

jigglypuff

2. Gemenskapen
En del säger att det som är så bra med PoGo inte är spelet i sig, utan den gemenskap som har byggts upp kring det. Jag är benägen att hålla med. På ett naturligt sätt så träffas grannar, främlingar och vänner för att umgås, tipsa om pokéstop och solidariskt lägga ut lures. Vissa är sociala och börjar prata och high five:a varandra direkt, för andra räcker det med ett förstående leende. Sällan har jag skådat ett spel som har skapat lika mycket engagemang på internet och sociala medier, likväl som afk.

Dessutom tycker jag, som gammal pokémonkort-samlare, att det är så fint att se hur fenomenet förs vidare till nästa generation. Gamla och unga letar pokémons och umgås tillsammans. Detta är en av anledningar till varför spel i allmänhet och PoGo i synnerhet är så underbart.

oddish

3. Potentialen
Trots att Pokémon Go än så länge är rätt begränsat så blir jag fortfarande helt nipprig när jag ser att en ny, oregistrerad pokémon är i närheten. Jag vill fånga alla, något jag tänker att jag inte är ensam om. PoGo har helt enkelt potential till att bli så mycket mer än vad det är i dagsläget, vilket väl är både dess styrka och dess svaghet. Men om Niantic tar till vara på utvecklingsmöjligheterna, är jag övertygad om att magi kan skapas.

Och detta kan vara de sämsta grejerna:

1. Servrarna
Nåväl, de blir faktiskt bättre och bättre för vad dag som går, men oj vad enerverande det var i början. Vill inte tänka på hur många pokémons som gått mig förbi för att appen kraschat precis under fel tillfälle. Visst, jag förstår, ingen var väl på långa vägar förberedd för hur stort det här fenomenet skulle bli. Gör det inte mindre irriterande för det, tyvärr.

drowzee
2.  Än så länge rätt begränsat
Hänger lite ihop med punkt tre i vad som är det bästa med PoGo. Och visst, potentialen finns där för en mängd olika sätt att utveckla spelet, jag personligen ser mest fram emot att kunna spela privat mot vänner och andra inbjudna. Dock är vi ju inte där riktigt än. Gym-striderna är rätt enformiga och det är synd att combat points spelar så mycket större roll än vilken sorts pokémon jag har. Här finns helt enkelt en del att jobba med för att se till att PoGo fortsätter vara så stort som det är i dagsläget.

shellder
3. Unkna skämt
Kan vi, en gång för alla, komma överens om att uttryck så som “Poké mongo” och dylikt helt enkelt inte är roliga? De är nedvärderande, funkofoba och allmänt dassiga. Det känns surt att behöva vara den som förstör festen, men i det här fallet känner jag att det ändå inte finns någon fest att förstöra. Skärpning!