Virtual reality är här på riktigt! Både Rift och Vive har släppts, och ingen på Svampriket är ens i närheten av att ha råd att skaffa någon av dem. Men det hindrar oss inte att skriva om när det går bra eller krånglar. Just nu krånglar det med leveranserna. Vi gläds även lite åt en ny funktion på Playstation 4 och kräks lite i munnen åt att Solid Snake gör bilreklam.

Stökig release för Vive i Europa

HTC Vive. Finns den på riktigt? Oklart.

HTC Vive. Finns den på riktigt? Oklart.

Släppet av HTC:s och Valves virtual realityheadset Vive har gått allt annat än smidigt i Europa, skriver Eurogamer som rapporterar om en tråd på Reddit med fler än 8 000 inlägg. Vissa kunder menar att inga förhandsbokningar som gjorts med kreditkort har skickats ut, och att de enda som har fått sitt 9 000 kronors headset är de som köpt med hjälp av Paypal.

Många är även frustrerade över vad de hävdar är en i princip obefintlig kundservice från HTC:s sida. Det ska vara svårt att få reda på när leveranserna kommer att skickas, när kollinummer skickas ut och när pengarna kommer att dras från kontot.

Niklas tankar: Samtliga här på Svampriket är lite, bara lite, avundsjuka på alla de som har råd med, och plats till att använda, en Vive. Men det hör inte hit. Att höra att de som i vissa fall ligger ute med 9 000 kronor (Vive kostar 900 euro att beställa här), inte får sina produkter eller ens får veta när den ska levereras är riktigt illa. Vive är på alla sätt och vis en premiumprodukt, och den som spenderar så mycket pengar bör åtminstone få svar på frågor som ”när?” och ”hur?”. Det är dessutom inte bara Vive som har problem med sin lansering. Oculus Rift verkar även ha drabbats av produktionsproblem som gör att kunder inte får sina produkter i utlovad tid. Skärpning!

Stor Playstation-uppdatering ute nu

PS4 på pc? Man tackar!

PS4 på pc? Man tackar!

I veckan släppte Sony version 3.50 av operativsystemet till Playstation 4. Uppdateringen innebär en rad nya funktioner, som att kunna sätta sin status till offline, att schemalägga events och att få notifikationer när vänner logga in.

Men den största funktionen är att Sony öppnat upp för remote play från Playstation 4 till pc och Mac. Genom att ladda ner ett program till datorn går det sedan att streama från konsolen till datorn över internet. Instruktioner för hur du går till väga finns på den officiella Playstation-bloggen.

Niklas tankar: Det här är något jag väntat på länge. Det har gått att streama spel till Windows från Xbox One ett tag nu, och det är en högst välkommen funktion i det här hushållet. Jag har testat funktionen lite smått när sambon har velat se på tv och jag spelat på kontoret. Det verkar funka helt okej, även om upplösningen såklart inte är superb. Över trådlöst nätverk blir det en del artefakter och lagg ibland, men för det mesta funkar det bra.

David Hayter tillbaka som Snake – i bilreklam

David Hayter, som gjort Metal Gear Solid-protagonisten Snakes röst i nästan alla spel, ersattes av Kiefer Sutherland i Metal Gear Solid 5. Det har dock inte hindrat Hayter från att göra den ikoniska rösten – i reklam för Ford. I två reklamfilmer för biltillverkaren om scener från kultklassikern Metal Gear Solid. Den ena är i form av ett codec-samtal mellan Campbell och Snake, och den i den andra läser Psycho Mantis Snakes tankar om nya Fordbilar.

Niklas tankar: Ja, vad ska man säga annat än blä? Hayter har med all rätt varit bitter på Kojima och Konami sedan han fick lämna ifrån sig rollen som Snake, men att sälja sig till en biltillverkare lär knappast ge honom ökat förtroende bland fansen. Ford verkar vara på en stor nördoffensiv och har tidigare gjort reklamfilmer där Dragon Ball Z-karaktärer talar sig varma om dess bilar. Som relativt nyblivet fan av Metal Gear-serien lämnar sånt här en bitter eftersmak, och jag hoppas att Hayters medverkande i ett kommande fanskapat Metal Gear Solid-projekt är mer smakfullt än det här.