Jag älskar Overwatch. Svampriket älskar Overwatch. Och med tanke på hur spelet verkar dominerat internets gamingkretsar på sistone, så törs jag säga att många fler än bara vi älskar Overwatch. Men inget spel är perfekt (bortsett från Ocarina of Time), och här på Svampriket sysslar vi med nyanserad spelkritik där vi synliggör brister och skavanker. Därför tänker jag lista fem sätt som skulle göra Overwatch till en trevligare upplevelse, åtminstone för mig personligen.

Lättare att köpa
uytrewqqqDet börjar redan här, alltså. Innan jag en äger spelet. För jösses, vad omständligt det var att införhandla den här speltiteln. Till Blizzards försvar, så är jag en jävla idiot som inte köper PC-spel så ofta. Men jag vet dessutom att Blizzard har ett intresse att nå ut med sina spel även till idioter. Så det första de kan göra är att lägga upp sitt spel på Steam, även om jag förstår att det förmodligen aldrig kommer hända. Fine. Det andra de kan göra är att inte visa samma prislapp för alla tre versioner av spelet (PS4, Xbone, PC). Jag gick in på deras köpsida och såg endast prislappen 600kr. Fuck that shit, tänkte jag och vände om. Tills mina svampvänner i svampchatten påpekade att det finns en version för 400kr. Jaha! Men dåså! Så jag begav mig dit igen. Klickade på köpknappen. Jaha, nu måste jag ladda ner och installera Battlenet… Samt be dem maila mig mitt lösenord eftersom jag inte använt Battlenet sedan Diablo III släpptes. Sen får jag klicka vidare i en köplabyrint av återhämtade lösenord och ”är du SÄKER på att du inte vill betala 600kr i stället för 400kr?” JA, jag är SÄKER. Jag tror jag fick välja 400kr-versionen 3-4 gånger innan de gav upp och lät mig slippa betala 600kr.

Loot boxes
Jag är helt ombord med att köpa kosmetiska tillbehör till din karaktär. Även om jag inte är riktigt säker på vad jag tycker om microtransaktioner i ett fullprisspel. Men fine, jag behöver inte köpa om jag inte vill köpa, fair enough I guess. Men om jag nu VILL köpa något, så vill jag för tusan inte betala 100kr för att delta i ett jävla lotteri! Köper jag fem lootlådor finns det inget som garanterar att jag får det jag vill ha. Det är lite bullshit faktiskt. Låt mig bara köpa grejen jag vill köpa, för fan. Jag blir lack. Eller har jag helt missat något här? Går det att köpa en pryl separat utan att jaga lootlådor? Jag är som sagt en idiot, så det är mycket möjligt.

Drakjäveln
Alltså, genom väggar? Är ni seriösa? Nej. Sluta. Den får inte gå genom väggar. Lägg av.

Färre rumpor
wallhaven-371176Det finns åtta kvinnliga karaktärer i Overwatch. Endast två av dem slipper visa upp sina rumpor i tight åtsittande brallor som glänser, eller liknande. Nästan alla kvinnliga karaktärer har designats med uppvisning av rumpa i åtanke. Detta har lett till att delar av communityt har fokuserat enormt mycket på just kvinnornas rumpor, speciellt efter ”kontroversen” kring Tracers victory pose (kontroversen sägs vara att hon stod för sexigt, men det som orsakade mest uppståndelse var egentligen att de ändrade posen). Den här karaktärsdesignen tillsammans med hur communityt beter sig får mig att känna mig exkluderad, eftersom jag inte är den tonåringen som designen och de fuktiga memesen verkar rikta sig till. Jag tänker inte ropa sexism eller argumentera för att det på något sätt är destruktivt, jag tänker inte delta i den debatten. Det känns lite fånigt bara.

Fler speltyper, banor, och funktioner
Jag vet att Blizzard utlovat mer content och fler funktioner, men just precis nu känns spelet lite fattigt jämte prislappen. Särskilt om Blizzard vill ställa upp Overwatch som en e-sportstitel. Då måste man lägga till massor av saker både inuti spelet och utanför spelet för communityt. Det tror jag man kommer göra, tillsammans med fler speltyper och fler banor. Men tills dess är den här punkten relevant.