Ett, två, tre, fyra. Så många Kirby-spel har jag recenserat sedan Svampriket slog upp sina portar och nu har det blivit dags för mig att ge mitt utlåtande åt ett femte. Idag släpps nämligen Kirby Planet Robobot till 3DS och som av en händelse har jag spelat det.

Alex DeLarge och hans kamrater framstår som ett gäng flickscouter i jämförelse med Kirby
Det första som slår mig när jag startar upp Kirbys Planet Robobot är hur annorlunda det är jämfört med de tidigare Kirby-titlar jag har spelat. Eller inte. Allt är i stort sett sig likt. Har en spelat ett Kirby-spel så har en typ spelat alla. Kirby är fortfarande rosa. Det är fortfarande ett plattformsspel och det är fortfarande brutalt. Du slukar fiender, tar deras förmågor och sedan slaktar du allt som kommer i din väg på de mest brutala sätt du kan komma på. Du hugger med svärd, bränner fiender levande, spränger dem i småbitar. Det finns ingen hejd på våldsamheterna. Alex DeLarge och hans kamrater framstår som ett gäng flickscouter i jämförelse med Kirby.

Kill! KIll! Kill!

Men visst finns det några nyheter. En är att spelet (givetvis) har Amiibo-stöd. Placerar du exempelvis Mario på din 3DS så suger Kirby upp Marios förmåga att kasta eldbollar. Men den roligaste nyheten är att Kirby i detta spel kan ta kontroll över stora mechs. Givetvis tillför detta ännu mera till våldsamheterna men det blir även ett skoj inslag i gameplay. Det är något förlösande med att efter att ha plattformshoppat en tid, få sätta sig i en mech och tokslakta allt som kommer i ens väg. En känner sig riktigt badass vid dessa tillfällen och en kan nästan se i Kribys ögon hur han riktigt njuter av all förödelse han sprider omkring sig. Lägg då till, förutom skoj plattformande, att spelet har några av de roligare bossfighterna jag haft i ett Nintendo-spel på länge och du får ett litet hum om hur kul jag tycker att detta spel är.

En sak med Kirby Planet Robobot som har slagit mig, är hur förbannat snyggt det är. Det är utan tvekan ett av de snyggaste spelen jag har spelat på mitt 3DS men även ett av de snyggaste Kirby-spelen överlag. Detta är något så otippat som ett spel som skall spelas med 3D-effekten påslagen. Banorna blir så otroligt mer levande då och vissa kamerarörelser gör så att en nästan tappar hakan. Det blir mer än bara en ren plattformsupplevelse vilket jag applåderar. För när det här med 3D görs rätt så blir det riktigt bra!

Om jag skulle rangordna mina nu fem Kirby-upplevelser, så skulle faktiskt Kirby Planet Robobot hamna på en andraplats, strax efter Kirbys Epic Yarn. Detta är en riktigt fin plattformspärla som är ett skönt avbrott i allt Overwatchande och Unchartande!