Skitsnack

S02E08: Böcker som berört

Det är, trots missen i inledningen, dags för det åttonde avsnittet för säsongen. Denna gång är temat böcker, och för att koka ner det enorma ämnet lite har vi valt att fokusera på böcker som “berört oss”. Emelie Aspenfelt gästar också i avsnittet, som för henne också blir en del av en skoluppgift.

Vi pratar om tre böcker var som har berört och format oss, väver också in era minnen och kommentarer i avsnittet, samt spelar lite musik som på ett eller annat sätt ligger knutna till böckerna vi pratar om. Mycket nöje!

Låtar i avsnittet:

S02E08: Böcker som berört

Kommentarer

 1. Raptorus skriver:

  Hmm, innan jag drog igång och lyssnade på detta la Anders upp en underbar playlist för April på spotify. Den tackar jag för och lyssnar vidare på väg mot plugget i morgon

 2. Anders Brunlöf skriver:

  Raptorus: Gött att den uppskattas! Du får gärna följa mig på Spotify, brukar pilla ihop en hel del olika listor med jämna mellanrum;
  http://open.spotify.com/user/brownleaf

 3. Azzar Astronaut skriver:

  Villl säga att det var ett riktigt bra och intressant program. Det var mycket snack om Stephen King som är också en av mina favorit författare hans bästa är DET.

 4. Ruben skriver:

  Trevlig lyssning, det här. Jag har tidigare testat att lyssna på ett par få avsnitt av en bokpodcast, men slutade snabbt eftersom alla titlar och författare flög långt över mitt huvud. Skitsnack är mer på min referensnivå.

  Den största styrkan med avsnittet var att det faktiskt skapade ett begär att läsa mer böcker igen, och med det så följer en påminnelse om de där raderna i bokhyllan som består av olästa, orörda och dammigt bortglömda böcker…

  Lite kritik: Herrar Anders & Samson, när ni ändå bjuder in andra att prata med er så är det ibland synd att ni pratar på som ni är vana att göra när det bara är “två helt vanliga killar” som ska dela på utrymmet. Visst är det er dynamik som gör Skitsnack intressant (oavsett ämnesval), men ni kan behöva träna på att släppa in andra i era samtal när det gäller gästdeltagare*. Det kändes till slut konstigt att höra Emelie lägga till något här och där “bara för att säga något”. Det blev (naturligtvis) som bäst när alla tre hade någonting att säga/tycka till om det som diskuterades, så ni kanske kan spåna fram något annat ämne som trion har liknande kunskaper om och göra ett framtida avsnitt igen? Det vore kul att höra mer från er, för den här uppsättningen av folk är det inget fel på.
  Emelie, du kanske kan kapa ett avsnitt nu under säsong 2, för att se vad som händer? Det går säkert att maskera det som en studieuppgift om någon skulle ställa frågor.

  *(Det faller naturligtvis på gästen att ta sig utrymme också, när gästen ifråga har någonting att säga. Antar att det är en vanesak för alla inblandade. Det är jäkligt knepigt att gå emot ett invant sätt att prata/göra vad-som-helst, men det kanske kan ge någonting att gå utanför det vanliga ibland).

  Så, avsnittet var bra, tankeställare ställdes och det finns utrymme för förbättring. Med det sagt så ska det bli väldigt spännande att höra hur samtalsdynamiken blir i nästa avsnitt, med inte mindre än tre podcast-proffspratare i samma digitala utrymme. Väl mött tills dess.

 5. Riktigt bra avsnitt. Det var fler än en gång jag sneglade mot Goda Omen och Necronmicon som står olästa i min bokhylla. Alla böcker lät så klart inte lika intressanta men det fanns goda russin att plocka ur kakan. Väldigt intressant.

  Tenouttaten would listen again.

 6. Jag fick ju mest lust att läsa om sådant jag redan läst. Tycker också det är konstigt att A Song Of Ice and Fire inte nämndes en enda gång, kan dock vara skönt att slippa vara i Game Of Thrones mode konstant.

  Jag förstår även herr Wiklunds skeptiska inställning till en bok om Gud och Stat. Boken Gud Och Staten är dock mest en av grundpelarna i den moderna anarkismen, så ganska kritisk mot både Gud och framförallt stat.

  Trevligt avsnitt, kändes skönt med en pod om litteratur där jag faktiskt hängde med helt och hållet och på köpet så slapp jag ju NÄSTAN helt Coelho … nästan.

 7. John Andersson skriver:

  Jättebra avsnitt, som vanligt!

  Först och främst så kommer man ju på tonvis med författare som man inte nämnde i inför-mailet, men som tur är vart det ju andra som ordnade den biffen. 🙂

  Stephen King är mycket hit and miss för mig. En mästare på att inleda historier, och på att beskriva “äckel”, som ni tar upp, men tyvärr inte lika bra på att avrunda. Fast det där är han knappast ensam om, bara i skräck-genren hittar man ju både Dean Koontz och nämnda Clive Barker, som emellanåt också lider av detta.

  Emelie får gärna komma tillbaka. Kanske i en Kent-special? 😉

 8. kalle steamroller skriver:

  Kul avsnitt! själv läser jag aldrig böcker. senaste boken jag “läste” va vita kränkta män. Jag är lite för lat och kanske lite trött och trög. Ljudböcker funkar jättebra för mig. Lyssnar och somnar. Jag känner att jag inte kommer förbi de där 100 första sidorna vad jag än gör. Dålig fantasi kanske eller bara blivit bekväm i att någon annan berättar för mig och visar bilder. Jaja det är ingen fara med det 🙂 jag tittar på game of thrones istället för att läsa den. Lat och bekväm. tack

 9. Linus Svensson skriver:

  Återigen känner jag att jag måste försvara mig lite. Jag hatar svår litteratur. Människor som prompt ska hylla skumma ryssar från sekelskiftet klarar jag inte av. Och därför blev det inget kafkaeskt på min lista. Neal Stephenson var jag inte ensam om att tipsa om, så så himla svårt är det inte, och Murakami var typ the shit i hela Sverige (kanske framförallt bland kulturtanter på 40+) för några somrar sedan med böcker som Fågeln som vrider upp världen, Norwegian Wood och Kafka på stranden, så det är absolut inget häftigt underground.

  Och om vi nu ska prata hipster: Samsons bokval innehöll “Liftarens Guide till Galaxen, men inte de böcker som folk brukar tycka är bäst” och “Han som skrev Fight Club, fast hans andra böcker”. Stenar och glashus!

  (Jag är väl medveten om att Samson kommer läsa upp detta med en dialekt och få mig att verka ännu mer hipster, men sånt är livet.)

 10. Bob skriver:

  Trevligt avsnitt med ett tema som funkar väl i podform, även om Anders ursäktar sig för att han upprepar sig, så fick man som lyssnare en massa intressanta boktips och det är ju väldigt trevligt!

  Personligen läste jag väldigt mycket förr i tiden, men nästan ingenting alls längre förutom på toaletten (där jag just nu läser en biografi om NIN och Trent) men detta avsnitt fick mig att åtminstone vilja läsa mer.
  Ett bokcirkel-segment i Skitsnack hade ju varit en superb lösning på det!
  Sug på den ideen, grabbar!

  Puss

 11. Caymot skriver:

  Mycket spännande avsnitt! Tack för trevliga boktips, fick upp luren under brinnande avsnitt och beställde två böcker från bokus på stående fot. Ser fram emot Liftarens guide-special. Hoppas på minst fyra timmar 🙂

Skriv en kommentar