Internet är en fantastisk plats, inte sant? All världens information finns bara ett knapptryck bort och alla får komma till tals, precis överallt. Med det kommer att vi dessutom alla har blivit recensenter. Överallt uppmanas vi sätta betyg på saker och ting. Film, musik, text, spel – ja, vad som helst egentligen. Det ställs inga som helst krav på oss annat än att vi är begåvade med förmågan att klicka på ett betyg och skriva en kommentar.

Det är något med internet som sänker intelligensnivån hos väldigt många
Denna fantastiska öppenhet leder mig inte helt osökt till betygssamlande sajter som Metacritic. Ett väldigt smidigt verktyg för den som vill ta reda på ungefär hur bra ett spel anses vara men inte mäktar med att rota runt på en massa olika sajter. Funktionen att låta användare sätta sina egna betyg låter också jättebra. Men med tanke på att det är något med internet som sänker intelligensnivån hos väldigt många till någon slags amöbanivå blir det oftast pannkaka av hela skiten.

Vi kan ta det efterlängtade Titanfall som exempel. Som en duktig journalist har jag såklart inte spelat det själv ännu, men känner att jag ändå med hedern i behåll kan påstå att det är åtminstone ett ”rätt bra”™ spel. Rent teknik- och designmässigt verkar det vara solitt och alla jag pratat med är nöjda. Även om det inte är en tiopoängare kan vi åtminstone enas om att det inte är värt noll av tio poäng – alltså helt ospelbart.

För nån dag sen såg det ut såhär

För nån dag sen såg det ut såhär

På Metacritic ligger snittpoängen för Titanfall på 87 om man frågar kritikerna, men i skrivande stund bara på 6,0 av 10 om man frågar spelarna. Vissa saker verkar för vissa per automatik sänka spelet till noll poäng – alltså helt ospelbart. Bland dessa hittar vi att upplösningen bara kommer upp i 792p (SKANDAL!), att det bara går att spela sex mot sex (VANSINNE!) och att spelet lider av serverproblem på lanseringsdagen (AVGÅ!).

Jag har inget problem med att folk tycker att dessa rätt triviala ”problem” gör Titanfall ospelbart. Vad jag fasas över är att andra tar till sig dessa ”recensioner” så mycket att de väljer klicka i att de finner att den hjälpt dem. Metacritic drar ruskigt många besökare och en hel del vänder sig till andra spelare innan de bestämmer sig för ett köp.

Med det sagt undrar jag; Är det bra att vi alla kan vara spelrecensenter?