Glad midsommar! Även om vädret verkar bli riktigt pissigt i stora delar av landet hindrar det inte de allra flesta av oss från att käka sill, grilla, dansa konstiga danser, hålla på med märkliga traditioner, supa skallen i bitar och knulla. Alltså har du troligen inte särskilt mycket tid eller lust att sitta och hänga här på Svampriket. Istället för fyndiga och genomtänkta texter kommer denna veckans fredagslista därför vara mer bild- än texttung.

Även om vårt lilla hörn av världen ofta är kallt och ännu oftare är blött går det inte att förneka att vi sitter inne på en hel del fantastisk natur. Därför kommer här ett gäng spel som andas Sverige och Norden i sina miljöer.

Brothers: A Tale of Two Sons
Brothers: A Tale of Two Sons

Svenske filmregissören Josef Fares speldebut är i mångas ögon ett litet mästerverk. Den gripande historien om de två brödernas jakt på ett botemedel till sin sjuke far har framkallat tårar hos även de mest kallhamrade spelarna. Men allra vackrast i spelet? Den härliga stämningen som de nordiskt inspirerade miljöerna bidrar till.

The Vanishing of Ethan Carter
The Vanishing of Ethan Carter

Mordmysteriet The Vanishing of Ethan Carter är lite av vad många lite orättvist kallar för en ”walking simulator”. Gameplaymässigt finns det inte jättemycket mer att göra än att gå runt och kika på saker. Tur då att miljöerna är överväldigande vackra och känns ”hemma”, trots att det inte utspelar sig ens på vår sida Atlanten.

Unravel
Unravel

För mig var den största och trevligaste överraskningen på årets E3-mässa utan tvekan svenska Unravel. Coldwood Interactive från Umeå stod inte bara för den mest hjärtliga presentationen, men deras spel verkar också oerhört mysigt. Att spelets utvecklare har varit ute i naturen och lekt med sin garnfigur Yarny är uppenbart när man ser de trolska skogarna som ser helt underbara ut.

The Elder Scrolls V: Skyrim
The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim kan vara det mest moddade spelet i historien, och självklart finns det moddar för årstider och klimat. En sommarmodd till spelet gör att det förvandlas till vad som på många sätt liknar en klassisk svensk sommar, fast med bättre väder. Jag menar, hur ofta får vi se björkskogar i spel?

The Sailor's Dream
The Sailor’s Dream

Malmöstudion Simogo är en av mina absoluta favoriter för tillfället och hittar alltid på nya, spännande saker. The Sailor’s Dream är det minst speliga spel de någonsin har klämt ur sig, men jag älskar det för vad det är. Och hur uppenbart är det inte att de varit ute i den svenska skärgården och ute på ön Ven utanför Landskrona på sommaren när de gjort research till spelet?

Knytt Underground
Knytt Underground

Vi avslutar den här midsommarlistan med att zooma in lite. Kollar man lite närmre i de svenska skogarna under sensommaren och hösten är de proppfulla med olika sorters svamp. Även om kantarellerna kanske är godast att äta finns det många andra som är fina att titta på. Svenske utvecklaren Nifflas har tagit vara på det lilla i våra skogar och lånat in en hel del svampar av olika slag i sitt märkliga och stämningsfulla spel Knytt Underground.