Jag tänkte egentligen inte skriva det här inlägget, mest för att det redan skrivits så mycket om Quiet. Men nu sitter jag här och knappar på tangenterna. Dels för att jag till slut hade så mycket att säga om så många saker, att jag inte längre kunde låta bli. Och dels för att de flesta som skrivit om det här inte riktigt representerar min åsikt helt och hållet. Jag identifierar mig sällan helt och hållet med de kritiska rösterna som väcks mot skeva skildringar i spel, utan tycker mest likadant fast av lite annorlunda anledningar. Och jag identifierar mig ännu mer sällan med sidan som försvarar skeva skildringar i spel, även om jag vid sällsynta tillfällen ser deras poäng. Jag ligger ofta nånstans i mitten i såna här frågor, vilket är svårare än det låter då båda sidorna tenderar att se mig som sin motståndare — vilket leder till att jag sällan yttrar mig längre, eftersom jag inte orkar all skit. Men som sagt, nu blev det bara för mycket, så jag måste (precis som alla andra) ventilera mina åsikter angående Quiet!

Det är hittills främst tre stycken scener med Quiet som stör mig, och då exkluderar jag alla gånger kameran zoomar in på hennes guppigaste kroppsdelar. Att hon är lättklädd och att kameran zoomar bryr jag mig faktiskt inte om, vilket är en av punkterna som jag skiljer mig på från många andra kritiker, och jag kommer förklara varför senare. Scenerna jag hittills stör mig på är:

1) Quiet börjar strippa och åma sig i regnet, och beter sig sedan väldigt lekfullt och barnsligt medan hon sexualiseras bortom allt vett. Obehagligt.
2) En man försöker våldta (såklart) hennes livlösa kropp efter att han tror sig ha lyckats misshandlat hennes till döds. Obehagligt.
3) Quiet tar en dusch, omgiven av flertalet kåta män som cirkulerar och stirrar på hennes kropp medan kameran zoomar in på bröst och rumpa, som om jag är en av de här kåta männen. Obehagligt.

När Bayonetta skrevar mot kameran är det i egenskap av ett subjekt med agens
Okej, så varför väcker det här ett sånt obehag hos mig? Jag tror det är hennes oskuld, hennes omedvetenhet om att hon objektifieras och sexualiseras. Makten ligger inte i hennes händer när det kommer till det sexuella, utan är något som ageras på henne inte som ett subjekt med agens, utan som ett passivt och ovetande objekt. Jag blir medveten av att Quiet inte verkar visa några tecken på att vara medveten av sin egen sexualitet, och därmed inte kan ge samtycke till behandlingen. När Bayonetta skrevar mot kameran är det i egenskap av ett subjekt med agens. Bayonetta är den som handlar mot kameran, fullt medveten om sin sexualitet och fullt villig att exponera sig. Detsamma gäller exempelvis kvinnorna i Dead or Alive — de vet att de blir objektifierade, sexualiserade, uttittade, och poserar med en medvetenhet om detta. Men i Quiets fall är det kameran som agerar på henne, och det blir så himla creepy och på gränsen till någon form av sexuellt utnyttjande. Att ha en grupp män nästan stå och cirkelrunka runt henne när hon duschar blir bara för mycket när hon inte visar tecken på att vara medveten om vad som händer.

Det här är som sagt bara tre scener — jag räknar alltså inte att hon är lättklädd och att kameran fokuserar på diverse kroppsdelar. Tre relativt korta scener i ett 60 timmar långt spel. Ändå tycker jag det påverkar hela spelupplevelsen, och hade dragit ner mitt omdöme om jag hade recenserat spelet. För även om det (än så länge) bara är tre scener så genomsyrar de hela karaktären Quiet, och påverkar hur hon etableras. Det innebär att det kommer ligga i luften varje gång hon är närvarande, vilket inte är så sällan. Jag tyckte samma om GTA V, efter att Trevor introducerats med att han (efter en vänskaplig kram) brutalt och hänsynslöst mördar en man som har mage att vara upprörd med tårar i ögonen över att Trevor knullar mannens flickvän. Den känslan gentemot Trevor som karaktär står sedan att genomsyra hela spelet under scenerna han är med — och drar således ner spelupplevelsen även om det tidsmässigt bara var en liten del av helheten.

Så ja, det är väl mina tankar och åsikter kring hela den här grejen med Quiet. Jag har inget emot att hon är halvnaken, jag har inget emot att kameran zoomar in, jag har inget emot att creepy snubbar står och stirrar när hon duschar. Det jag har något emot är hennes omedvetenhet, hennes sexuella naivitet, och därmed hennes oförmåga till att ge eller inte ge samtycke. Quiet är en mycket kompetent och stark karaktär ur vissa aspekter, men när det kommer till objektifieringen och sexualiseringen är det inget hon äger på samma sätt som Bayonetta, vilket får det att kännas som att hon utnyttjas.