Svamppod

Avsnitt 137: GOTY 2015

Det har blivit dags för redaktionen att samsas igen. Vi ska tillsammans, med våra individuella åsikter och preferenser, enas om vad som var bäst från det förra året. Vi börjar med att skala ner alla nominerade spel tills bara tio återstår, vilket låter mycket enklare än vad det i realiteten var – inte minst med tanke på vilket starkt år 2015 var. När vi väl kommit dit så ska dessa tio också rangordnas. Allt som allt så blir det ett långt, småbråkigt och svängigt avsnitt, precis som sig bör.

Listan kommer publiceras som en Fredagslista denna fredag. Där kan ni också se våra individuella Topp 5-listor. Glöm inte heller att rösta på “Folkets val”, ni har fram till torsdag eftermiddag på er.


Hämta här

Kommentarer

 1. Nakadai skriver:

  Anledningen till att Fallout 4 omöjligen kan vinna ett GOTY är för att spelet lever mer på sin hype än på vad det faktiskt levererar.
  Story? Säkert bra, men dåligt levererad. Gameplay? Ett par förbättringar från trean, men inget som sticker ut. Bygga hus-delen är otroligt ofärdig. Man vänjer sig vid ett väldigt dåligt upplägg och tycker det är okej efter ett tag.

  Problemet med Bethesda är att de tror att ju större spelet är desto bättre blir det, men de glömmer helt och hållet bort att INTRESSET MÅSTE FINNAS KVAR för att man ska ta sig igenom allt. Jag tröttnade på Skyrim men lyckades spela klart det ett halvår senare. Jag tröttnade helt och hållet på Fallout 3. Fallout 4 är inte annorlunda. T.O.M. mitt mest hypade spel 2015 -MGSV- lyckades jag tröttna på. Det är en otroligt stor risk man tar med sandlådespel. Givetvis kan man inte göra en objektiv bedömning baserad på en personlig åsikt, men när man tror att många timmar är lika med bra så har man missat poängen.

  Om spelet i sig inte kan hålla spelaren kvar så har du misslyckats, oavsett spellängd. Fallout 4 är, enligt mig, en riktigt snygg höna byggd av en fjäder.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Och jag tror att det är just där våra åsikter skiljer sig år. För jag är inne på mitt andra varv nu och tycker fortfarande allt är fantastiskt! 🙂

 2. Peterboxy skriver:

  Tre fjärdedelar in i avsnittet och OM man viljat skrika år er rakt ut. =)

  “Witcher är bättre än allt Nintedo gjort, NÅGONSIN!!!”

  “Fallout hör inte hemma bland topp tio, efter halva spelet tig ju handligen slut!!!” (och vem bad om att få bygga dåliga baser?)

  “Men fan gå och kamma er!!!”

  1. Witcher
  2. Life is Strange
  3. Bloodborne
  4. Kerbal Space Program
  5. Rocker Legaue

  Tycker jag, ha det bra!

 3. Tobias Berg skriver:

  Sjukt roligt att lyssna på, lika sjukt svårt att hålla med om er topp 10, såklart.

  Mycket att prata om men jag kan hålla mig till till Witcher kontra Fallout. Jag tycker båda var fantastiska upplevelser. Just episoden med Baronen ni nämner ang. Witcher är exakt så bra som ni beskriver, men jag tycker verkligen inte att spelet svämmar över med sådana ögonblick. Om man tittar på den “levande” världen i form av alla ? på kartan så handlar ju dom allt som oftast om rollspel formulär 1A. Döda dessa mobs alternativt hämta denna pryl.

  Om vi jämför ? i Witcher med att öppna en random dörr i Fallout så vill jag påstå att världen i Fallout ger så mycket mer. Du kan ofta läsa information om stället i terminaler och vi snackar inte 3 olika layots på repeat utan sjuk variation. Vill påstå att material utanför story är väldigt mycket bättre i Fallout än i Witcher, tycker Witcher känns relativt dött mellan städer och jag ser bara världen rusha förbi bredvid en häst i full fart.

  Storyn, alltså själva huvudstoryn, där slår Witcher Fallout. Men i dessa typer av spel tycker jag världen ska berätta historien, detta gör Fallout bättre.

  Efter allt detta svammel.. självklart är Undertale 2015 års bästa spel!

 4. VonGURRA skriver:

  super kul avsnitt ! , alltid kul att lyssna på era argument om de spel det handlar om , nåt jag dock känner mig förvånad av är vart är dying light eller har du smugit förbi er allihop , för mig personligen piskar det både fallout 4 och mgs:v på fingrarna , även om jag har lagt ca 80 timmar mer på fallout 4 än dying light , så tänker mer tillbaka på det sistnämnda. Och det ska bli sjukt intressant med expansionen nu i början av detta år!

 5. JohnFooo skriver:

  Jättebra GOTY-podd!

  Tycker ni höll en jämn, bra nivå hela tiden utan “riktiga” påhopp och tjuvnyp.

  Vet inte varför, men jag blev så otroligt stolt över Niklas ord om The Witcher 3. Han sätter ord på precis allt jag känner och lite till för det och tycker helt och fullt att spelet förtjänar sin plats högst upp på pidestalen. Witcher 3 är, i min värld, en typ av spel som kommer var 7-10:e år, kanske. Ritar om kartan, if you will.

  Ser fram emot 2016 med er, svampar!

 6. Andreas skriver:

  Kul att lyssna på och håller med om ettan. Som någon som inte spelar så mycket så är det givet att ett spel jag läger 200-300 timmar på måste vara bäst 🙂

  Dock, känns som ni skulle kunna vunnit lite tid och fått lite bättre diskussioner om ni satt er in alla i alla spel. Så klart inte spelat dem, men iaf tittat på lite videor på spelet, läsa på lite vad det är för typ av spel etc. Nu var det ju vissa tillfällen där ni efter någon timme fortfarande var de som inte ens visste vilken typ av spel en del va. Det skulle lätt kunna kapat en timme av programmet, och det hade ni nog vunnit på.

  Tjillevipp!

 7. Quid skriver:

  Nästan lite för lugnt i år, lite mer gnabb hade jag nog räknat med. En idé till nästa år kan ju vara att skjuta lite på det så att fler hinner spela spelen som är nominerade? Så merparten av er iaf har spelat spelen i topp 10.

  Ha de gött, hej!

 8. Danneplayer skriver:

  The Witcher 3 är för mig en given vinnare så jag instämmer med er. När ett spel fortfarande (efter x antal månader) gör att man bygger upp en grym pepp inför nästa stora uppdatering (nr 2) borde ju innebära att spelet är bra?
  Axiom Verge och Until dawn har jag inte spelat, men känns som jag måste det nu enligt era synpunkter! 🙂

 9. Daniel Hagström skriver:

  Synd att inte Bloodborne tog sig högre. Den enda kritik som jag anser vettig mot det spelet togs inte ens upp. Det som enligt mig brister i spelet är Chalice dungeons, vilket iofs är en valfri del av spelet. Dessa var inte tillräckligt varierade och kändes bara tråkiga i längden och även om jag hört att det var en upplevelse att ta sig till och klara av sista bossen i dem så orkade jag inte göra klart dem, kommer nog att göra dem under en senare genomspelning ändå för det skulle vara fint med en platina i spelet.

 10. BG Pixlarn skriver:

  MEN VADÅ TORSDAG?!?!

  Såhär kan ni ju inte göra! Rubba på den ända lilla säkerheten jag hade i min vecka. Vad är meningen med det här? Halva min världsbild faller ju i spillror här! Tänk om färgen jag alltid kallat blått egentligen är orange? Vad är verklighet och vad är dröm?

  Kul avsnitt iaf, även om det gärna hade fått vara mer blodutgjutelse. Tycker det är intressant med GOTY-poden då hållbarheten mellan er verkligen sätts på prov. Blir det inbördeskrig? Kommer det leda till ett avhopp senare under året? Eller kommer ni kunna enas och se varandra i ögonen utan mord i blicken? Mycket spänning 😀

  Själva listan ni tar fram är däremot helt oväsentlig för min egen del. Det blir på nått sätt mindre intressant när en topplista sätts ihop av alla tänkbara kompromisser. Jag föredrar varje individs egna personliga lista mycket mer. Det ger en skön inblick av vem personen är, något som faller bort lite i en kollektiv lista som alla är ok med, men ingen står bakom helhjärtat.

  Men vem bryr sig, ett roligt avsnitt blev det och det är det viktiga. Men seriöst, Torsdag? O___o

 11. BooliBoo skriver:

  Whyyyyyyy…. tiiiiiiisdagar är ju perfekt för torsdagar och fredagar släpper ju alla andra sina poddar. Jag överlever men va fan, är ju en vane människa av rang.

  Roligt med lite GOTY och jag tyckte ändå nivån på konversationen var helt ok med inte allt för mycket trashande. Sen att inte Fifa 16 fick komma etta i år IGEN är väl en liten skämskudde för er IGEN men nu fanns det ju med i snacket 2sek iallafall. Anders, du måste använda dina powers om du ska få in det på topp 10.

  Vart är Tommy någonstans, han har väl inte varit med sen i våras kanske? Jag såg Peter och Linus bära ut en matta från tommys trappuppgång men det var säkert bara för att den var nedspilld med röd färg…… eller.

  Kan ni inte skriva ner eran egen topp 5 lista över spel 2015?

 12. Real Pife skriver:

  GOTY-avsnitten är helt klart årets poddhöjdpunkt för min del! Tyvärr råkade jag (eller bebisen) sabba lite för mig. Jag nattade dottern och lyssnade på er diskussionen om plats elva, sen när hon äntligen har somnat kliver jag försiktigt upp ur sängen och råkar komma åt mobilen som spolar fram, utan att jag märker det, till när ni bestämt er för vinnaren. Jag blev helt förvirrad och förstod inget, tills er slutjingel började spela. Gissa om jag blev ledsen som fick slutet spoilat. Men men, avsnittet blev hur bra som helst, och gör på samma sätt nästa år med en gemensam lista. Individuella listor är inte alls lika intressanta och har aldrig varit. Plus mindre intressanta diskussioner. Vill avsluta med att säga jävlar vilken bra låt ni hade till den här säsongens Svamppod. Ha kvar den till denna säsong också, tack! <3

Skriv en kommentar