Ni har sett oss som klassiska RPG-hjältar, hårda snutar, på åttiotalsklubb upplysta av neon, som intergalaktiska serietidningskrigare och nu som resenärer i en gul u-båt tillbaka till en snällare och flummigare tid.

Säsong 5 av Svamppod är här, och vi tyckte alla det var skönt att få byta mantlar och höga läderstövlar mot löst sittande och stort mönstrade hippiebrallor. Jag heter Anna Nilsson, och även detta år är det jag som står bakom vår nya design, och jag bjussar här på en liten inblick i hur den nya tema-bilden kom till.

05

För andra året i rad så slopade jag det bestämda temat (pirater, vem vet, kanske nästa år?) och drog iväg i en helt annan riktning. Utan att riktigt förvarna någon, för att vara ensam illustratör på Riket innebär inte enbart berömmelse, ära och flockar av fanboys i farstun varje morgon, det innebär även att jag kan göra lite vad tusan jag vill.

I år bestämde jag mig för att pröva den platta, helt utspejsade Yellow Submarine-looken (för någonstans tycker jag att just YS är den renaste inkarnationen av den tidens estetik, även om jag vet om att den absolut inte var den enda eller först med den) med ett färggrant  landskap som de tio redaktionsmedlemmarna kunde befolka.

bildradda-01bildradda-02

bildradda-03

Landskapet skulle vara fantasifullt, men ”funktionsdugligt”, det fick inte vara för utflippat för det skulle vara just ett landskap. Regnbågar, blommor, svampar och även min egna lilla tappning och hyllning av den gula u-båten, fast här som en turkos tropisk fisk.

Redaktionsmedlemmarna fick bli någon slags ”inre-väsen-kraftdjur-hippie-hallelujah”-versioner av sig själva, det blev det första jag ritade dem som helt enkelt, och det finns inga andra versioner eller tagningar av dem. Så i mitt huvud är Peter den glada Rosa Hulken, Linus en liten fjant som kastar blommor, Niklas en gitarrplinkande allmänt skön snubbe, Anders en trumslagare, Glenn en sälmänniska som sjunger operett, Tommy ett flygaress, Tobbe en fixar-robot, Ludde en röd varg i för små shorts och Siri utsmyckad med fjärilsvingar. Egentligen borde jag själv vara en gammal knotig gumma med muffinskorg, men damnit, det är roligare att få vara snygg (och bäst klädd) på headern.

Jag tror många av er kan hitta influenser och detaljer som får er att tänka på andra bilder och filmer, och eftersom jag lutade mig så extremt tungt på referensbilder den här gången så tänkte jag dela med mig av dem, så att ni kan se var jag hittade inspirationen.

11 10 09 08 07 06 05 04 02 01 03

Jag tittade framförallt på Yellow Submarine-bilder för att sätta själva stilen på bilden, med stora, platta färgfält, på Resan till Melonia för detaljer och karaktärs-inspiration och Adventure Time för att de är så bra på att bygga landskap som känns helt tecknade men samtidigt helt trovärdiga. Och jag stal deras berg. Rakt av. Helt utan skam. Övriga bilder kommer från Professor Balthazar, ett LP-omslag av the Nutcracker (som jag har i min ägo, rekommenderas) samt anime-filmen Belladonna of Sadness.

Kära svamp-läsare, nu vet ni för mycket, men vi avslutar med lite nostalgi och ser tillbaka på de samlade säsongsbilderna av Svamppod, fem år av ”så jävla dumt”.

01

02

03

04

05