Hur svårt kan ett racingspel bli egentligen? Det var min exakta tanke medan jag väntade på att Project Cars 2 skulle bli färdignedladdat. Att det fanns ett lopp utformat för att underhålla oss otåliga människor som ville smaka av upplevelsen innan min Playstation 4 hade slangat hem alla dryga 50 gigabyte gjorde mig glad. Mitt första försök gick inget vidare. Trång stadsbana kombinerat med en Mclaren fullknökad till bristningsgränsen med hästkrafter gjorde att mitt lopp blev ganska kort. Nåväl, det är ju inget konstigt med att man misslyckas i början. Det är bara att ta ett nytt tag och försöka igen. Det gick inte bra den här gången heller. Inte gången efter det heller. Och inte nästa gång. Efter drygt 20 katastrofalt misslyckade försök satt jag på vardagsrumsgolvet med svettiga ögonlock, frenetiskt tuggande på underläppen medan oron spred sig i kroppen. Är det ens över huvud taget möjligt att spela Project Cars 2? Har jag hoppat i djupa änden på poolen med blyvikter och trott att jag skulle kunna simma som normalt? Jag var på riktigt orolig och nervös över att spela mer.

Kvällen efter kunde jag börja spela på riktigt och fick ett val mellan tre olika racingserier för att bygga upp min karaktär från grunden och jag valde standardbilsklassen. Förnedringen fortsatte i mitt första kval och mörkret var helt enkelt totalt. Jag gjorde lite justeringar på bilen och såg tiderna förbättras för varje varv men jag låg ändå långt efter och inget verkade hjälpa. Men den som följer racing i någon form vet säkerligen att det är markant skillnad på kval och race och dra på trissor om jag inte kunde norpa en pallplats mot alla odds. När det blev lite trängre så trivs jag bättre och även om man inte kan stöka och böka sig fram som i vissa andra spel så finns det vinster i att ligga nära sin motståndare för att t ex stressa denne till misstag.

 

Utmaningen ligger helt enkelt i att få bilen att harmonisera med underlaget och kunna baxa in hela ekipaget i en kurva i lämplig hastighet. Medan detta är grunden för varje racingspel så är det betydligt mer man behöver ha i åtanke i Project Cars 2. Medan andra spel kan vara betydligt mer förlåtande för mindre optimala försök att ta sig runt banan så bestraffas du direkt om sätter ett hjul fel eller kommer in i en kurva på fel sätt. Det handlar dels om att du behöver anpassa bilen efter din körstil och rådande förhållande, men också att du behöver lära dig både bilarnas och banornas egenskaper. Just att lära sig hur hård du kan pressa såväl bilen som dig själv är en spännande process och jag har nog aldrig funderat så mycket över grepp som jag har gjort när jag spelat Project Cars 2.

 

Det finns en uppsjö med olika racingserier i Project Cars 2 och det gäller att navigera genom de olika racingserierna för att nå toppen. Från go-kart till indycar, milda sportbilar som rullar på gatan till vansinniga GT-bilar och prototyp-bilar som man ser på t ex Le Mans. Medan det för det mesta känns tämligen väl sammansatt så finns det ett par discipliner som jag hellre hade skippat. Samtidigt som jag även förstår att man har önskat att krydda konceptet en smula men det kan kännas lite ofokuserat.

 

Såväl ljud som grafik håller mycket hög nivå och för att knyta an till allt annat i Project Cars 2 så kan man även justera vissa grafiska effekter, gränssnittet och till och med vinklar och bredd på kameravinklar samt effekter som farten har på kameran. Inställningsmöjligheterna skvallrar om ett spel med ett enormt djup. Även om man kan ställa in och ändra på det mesta ska man även vara medveten att Project Cars 2 är ett spel som tilltalar de riktigt inbitna racingentusiasterna.

 

Mer än något annat så kräver Project Cars 2 noggrannhet och tålamod. Om du är villig att spendera tid på att hitta rätt inställningar, rätt vinkel in i kurvorna och att misslyckas i massor för att finna de olika bilarnas punkt där du har kontroll men samtidigt är så pass vågad att du får ett övertag över dina motståndare då har Project Cars 2 så otroligt mycket att ge dig. Det går att göra saker och ting enklare men om jag ska vara helt ärlig så förstör man lite tanken med Project Cars 2 då. Om du älskar racing och verkligen vill grotta ner dig i teknik och djup så är detta helt rätt spel för dig.