Det går tyvärr inte att komma undan det faktumet att 2019 är ett ganska dåligt år att vara intresserad av årligen återkommande sportspel. Om man ska se hur det har fungerat historiskt har intåget av en ny konsolgeneration generellt gett oss spel på den gamla generationen som är småskaliga uppdateringar av föregående års upplaga medan den nya konsolgenerationen får åtnjuta precis samma småskaliga uppdateringar men med bättre grafik och ljud. Vilket betyder att årets upplagor inte får ta del av all den flärd och prakt som nästa år kommer ge och vi kommer heller inte få uppleva några genombrott, omarbetade spelsystem eller skinande innovationer.

Med det sagt är NHL 20 likt sina föregångare ett spel som är sparsmakat med uppdateringarna. Även om jag personligen vänder mig mot mentaliteten att sportspel bara är likadana år efter år, och det är dom ju om man bara spelar dom i begränsad mängd, ska jag samtidigt erkänna att alla uppdateringar inte är för mig. Förra året introducerades CHEL-läget och i år är det knökat med ännu mer alternativ, ännu mer utrustning att låsa upp, fler rinkar, fler spellägen och fler möjligheter. Jag köper absolut att CHEL är en kul och lättsam upplevelse som bryter av det mer seriösa upplägget på ett ganska bra sätt. Men jag kan inte låta bli att tänka att jag skulle vilja ha ett spelläge som är ännu mer vrickat. Även om smältdegeln som är CHEL innehåller en del tokigheter så skulle jag faktiskt vilja se något mer i stil med Midways gamla NHL Hitz-spel eller även EAs egna 3 on 3 NHL Arcade som släpptes för drygt tio år sedan. Men i brist på det är CHEL inte en dålig lösning även om jag blir lite trött på fokuset på online-spel.

Något annat jag saknar är också ett riktigt matigt story-läge för den som vill spela sig genom en karriär. Även om karriär-läget inte är dåligt när man spelar själv saknar jag faktiskt ett mer tydligt narrativ. Som det är nu förs spelet fram genom sterila menyer och textrutor och det blir en smula tråkigt. Något som jag dock upplever som förbättrat är att feedback från tränaren under match och det man uträttar på isen stämmer bättre överens. Tidigare år har jag upplevt att även om man försöker att förbättra sig på isen så har det funnits en tydligare diskrepans med vad man har gjort och försöker göra mot vad tränaren förväntar sig av en. Min upplevelse är att prestationen mer och mer utvärderas flytande genom allt man gör än tidigare.

Något som är förbättrat är fysiken på isen och då kanske framförallt puckfysiken. Tidigare år har det varit väldigt kladdigt och grötigt med hur pucken tas emot och till viss del är detta löst. Något som har stört mig i flera år är det faktum att när pucken spelas via sarghörnen till andra sidan av rinken så är det fortfarande allt för ofta som man helt enkelt inte får tag på pucken. Jag har jättelänge velat ha en funktion för att bara kunna sätta ner klubban i isen och jag har fortfarande den önskan. Och även om fysiken är bättre och spelarna rör sig mer verklighetstroget så har vi fortfarande tillfällen då klubbor kan gå rakt igenom spelare och på ren slump vifta in pucken i mål i röriga situationer och detta är ett problem som funnits under många år. Det är inte något som händer i varje match men ofta nog för att vara ett irritationsmoment.

När allt kommer till kritan så är det inget större fel på NHL 20 utan det största problemet ligger i vad det inte är. Det är inte nytt, det är inte nyskapande och det är inte spännande. Men samtidigt är det till stor del det som får många av oss att återkomma år efter år. Om du gillar NHL-spelen för vad dom är år efter år så kommer du med största säkerhet att gilla NHL 20 också. Det finns inga punkter där NHL 20 sticker ut och briljerar men det finns heller inga direkta fel som sänker spelet ner till de låga nivåerna vi fann i t ex NHL 15. NHL 20 är ett stabilt hockeyspel som alltid, det finns inga stora nackdelar men det finns heller inga stora nyheter eller innovationer. Som så ofta tidigare får man ställa sig frågan om det är det man vill ha med ett nytt NHL-spel eller inte. Personligen är jag inne på att det kanske inte riktigt är denna inriktning jag vill ha med NHL-spelen då jag hellre vill ha mer och bättre innehåll för den ensamme spelaren. Men gillar du att spela NHL online så är det desto mer matnyttigt.