Det känns som att det från nyår och framåt knappast kommer att bli en vecka utan att minst en av nyheterna här handlar om de kommande konsolerna på något sätt. Vi smygstartar redan denna vecka med att Phil Spencer snackat om att det troligtvis inte kommer att släppas någon virtual reality-lösning till nästa Xbox. Vi kollar även in att Steam slutar tillverka Steam Controllers – och att jag borde ha köpt en – samt att Battleborn kommer att försvinna för gott.

Phil Spencer: VR är inte i fokus för Project Scarlett

Phil Spencer är inte superpepp på VR. Bild: Casey Rodgers/Invision for Xbox/AP Images

Det ser inte ut som att Microsoft har tänkt ge sig in i virtual reality-matchen med nästa Xbox, idag kallad Project Scarlett. I en intervju med sajten Stevivor säger Xbox-chefen Phil Spencer att VR inte är i fokus för nästa konsol.

”Jag har några problem med VR – det är isolerande och jag ser på spel som gemensam upplevelse. Vi svarar på vad våra kunder efterfrågar och… ingen efterfrågar VR”, säger Phil Spencer som menar att de flesta av deras kunder vet att det finns VR-upplevelser på andra håll för den som vill ha dem.

”Jag tror att vi kommer att komma dit, men det är inte där vårt fokus ligger.”

Niklas tankar: jag tillhör dem som inte tyckte att VR-tekniken var tillräckligt bra när den väl kom ut på marknaden. Det kändes lågupplöst, spelen var mest glorifierade skjutbanor, och kontrollerna var sisådär. Jag har visserligen haft kul med Playstation VR – hej Tetris Effect och Astrobot! – men det är inget jag drar igång annat än när jag har vänner på besök som vill testa VR för första gången. jag förstår helt och hållet att VR inte är ett fokus för Xbox, för det är inte ett fokus för mig heller. Men fan om jag inte är ledsen över att inte kunna spela Half-Life: Alyx till våren…

Valve slutar tillverka Steam Controller

Steam controller

Slut!

Under Steams höstrea reas hybriden mellan handkontroll och mus, Steam Controller, ut för en spottstyver. I samband med det meddelar Valve att man kommer att sluta tillverka kontrollen, precis som man gjorde med Steam Link i fjol, skriver The Verge.

Steam Controllern släpptes 2013 och var en del av Valves misslyckade satsning på Steam Machines, som var särskilda PC-boxar med Linux-baserade Steam OS i som var gjorda för att spela datorspel på tv:n.

Kontrollen såldes under rean för 5 euro plus frakt, men är i skrivande stund slutsåld.

Niklas tankar: Jag var så här (måttar med fingrarna tätt ihop) nära att köpa en Steam Controller under rean, men det föll på att frakten var dyrare än tre kontroller. Jag har alltid fascinerats av den märkliga hybriden och tänkte att jag skulle testa att spela strategispel på den. Men nu blev det inte av, och jag är lite ledsen över att jag inte har den sista pusselbiten i min Steam Link-uppställning här hemma. Så… Har du en Steam Controller som ligger och samlar damm som du vill bli av med? Hör av dig!

Battleborn försvinner för gott 2021

Battleborn

Snart slut!

Tillhör du en av de få som fortfarande spelar Battleborn? Då har du ungefär ett år och en månad på dig innan det är slut för gott. I januari 2021 stängs nämligen servrarna för Gearbox Softwares hjälteskjutare ner och spelet försvinner helt och hållet, meddelar utgivaren 2K på sin sajt.

Nedläggningen har redan börjat då spelet tagits ner från Playstation Store, Xbox Games Store och Steam. Försäljningen av spelets premiumvaluta upphör den 24 februari 2020, men det ska fortfarande gå att spendera det man har, samt tjäna in valuta i spelet fram till nedstängningen. Efter januari 2021 kommer Battleborn inte att vara spelbart på något sätt – inte ens solokampanjen. Enligt utgivaren 2K stängs spelet ner för att man ska kunna lägga tid och resurser på annat.

Battleborn släpptes i maj 2016, strax innan Blizzards Overwatch som är långt mycket mer framgångsrikt i hjälteskjutar-genren.

Niklas tankar: Jag spelade, och recenserade, Battleborn när det begav sig. Ett ganska så intetsägande spel om än helt okej, även om man inte har några vänner som spelade det, särskilt inte när Overwatchs släppts och alla inklusive jag hoppade på det tåget. Gearbox snackade snackade upp och skröt om Battleborn innan det släpptes, men i efterhand har följande tweet inte åldrats särskilt väl: