Glad ny vecka, hälsar den ständigt krympande spelmediaklicken! I veckans nyhetssvep kollar vi in att IGN köper upp en massa spelsajter – och därefter säger upp folk. Vi kikar även på att världens äldsta konsolkrig är över för gott, och att Baldur’s Gate 3-utvecklaren Larian öppnar sin sjunde(!) studio.

Uppsägningar när IGN köper flera spelsajter

IGN

One spelmedia to rule them all…

IGN Entertainment, som äger sajten IGN, har köpt brittiska Gamer Network för en okänd summa pengar. I köpet ingår flera spelsajter, bland andra Eurogamer, Gamesindustry.biz, Rock Paper Shotgun och VG247, skriver just Gamesindustry.biz. Med följer också ägarandelar i sajter som Outside Xbox, Digital Foundry och Nintendolife.

Som en direkt effekt av köpet drabbas flera av sajterna av uppsägningar. Det är oklart hur många personer som får gå, men bland andra namnkunniga personer som Gamesindustry-redaktören Brendan Sinclair och Alice Bell, redaktör på Rock Paper Shotgun, har fått lämna sina jobb.

IGN Entertainment ägs av Ziff Davis, som i sin tur även äger bland annat Humblebundle och Howlongtobeat. Gamer Network ligger under Reedpop, som bland annat arrangerar evenemang som Pax och New York Comic-Con

Niklas tankar: Även om uppsägningarna inom spelbranschen nyligen nådde 10 000 bara under 2024 är det en jätteindustri som ständigt växer. Men antalet personer och publikationer som täcker den är försvinnande få och blir färre för varje dag som går. Sedan jag började skriva om spel för nästan 15 (hjälp!) år sedan har spelmedia såväl i Sverige som globalt fört en tynande tillvaro. Det är ett stort problem eftersom traditionell media helst inte tar i spel ens med tång, än mindre granskar och rapporterar om dem. Spelbranschen behöver en stark spelmedia som kan ställa folk till svars för dumheter, lyfta intressanta nyheter och belysa viktiga brister. Det får vi väldigt lite av i dag, men jag hoppas att gräsrotsfinansierade publikationer som Remap, Aftermath och andra kan blåsa nytt liv i det hela.

Atari köper gamla rivalen Intellivision

Intellivision

Intellivision ägs nu av Atari och det är helt sjukt.

Det allra första konsolkriget har nått sitt slut i och med att Atari köpt varumärket Intellivision och rättigheterna till mer än 200 spel, skriver Video Games Chronicle. Intellivisions kommande(?) konsol Amico, som ännu inte har ett släppdatum, följer dock inte med i köpet.

1979 släppte Mattell sin konsol Intellivision och startade alltså det allra första konsolkriget mot Atari 2600.

”Att sammanföra Atari och Intellivision efter 45 år innebär slutet för det längst pågående konsolkriget i historien”, säger Mike Mika, chef på Atari-ägda studion Digital Eclipse.

Ataris vd och styrelseordförande Wade Rosen lägger till: ”Det här var ett väldigt sällsynt tillfälle att förena forna konkurrenter och föra samman fans av Atari, Intellivision och spelens guldålder.”

Niklas tankar: Atari är märkligt ändå. Från att ha varit en av de absoluta jättarna i spelbranschen var det inte mycket med det klassiska företaget som ett tag sysslade med hotellsatsningar och kepsar med inbyggda högtalare. Men på senare tid verkar de faktist bry sig om spel igen, och vill dessutom värna om sin och branschens historia. Deras studio Digital Eclipse uträttar stordåd med sina historiska dokument i spelformat, och det ska bli spännande att se vad man väljer att hitta på med Intellivisions klassiska spelportfölj.

Baldur’s Gate 3-utvecklare öppnar ny studio i Polen

Larian Warszawa

Den lilla indiestudion med 400 anställda blir nu ännu större.

Larian, utvecklaren bakom succén Baldur’s Gate 3, ska öppna sin sjunde studio, den här gången i Polens huvudstad Warszawa. Detta för att förbättra studions 24-timmars utvecklingscykel och att bygga upp ett nytt team som ska jobba med deras två ”väldigt ambitiösa” nya rollspel, skriver Larian i ett pressmeddelande.

”Det finns mycket talang här [i Polen] och många utvecklare som tänker som oss. Dessutom vill många av dem jobba med rollspel, så det är en perfekt match”, säger Larians vd Swen Vincke i pressmeddelandet.

Studion i Warszawa blir alltså Larians sjunde, tillsammans med Quebec, Dublin, Guildford, Barcelona, Ghent, och Kuala Lumpur.

Det är ännu okänt vad Larians två kommande projekt är, men vi vet att det inte är ett nytt Baldur’s Gate, DLC till Baldur’s Gate 3 eller något annat Dungeons and Dragons-relaterat.

Niklas tankar: Jag var idag gammal när jag insåg att indiestudion Larian är utspridda över hela världen och har över 400 anställda. Det finns inte många utvecklare som har så stort förtroende bland spelare som Larian har efter Baldur’s Gate 3 och vid det här laget har de nog fritt blås att jobba med precis vad de vill. Att ägarna dessutom vägrar sälja utan fortsätter vara oberoende och dessutom höjer rösten mot många av branschens stora brister hedrar dem. Det ska bli oerhört kul att se vad Larian gör härnäst, även om det troligtvis tar väldigt lång tid innan vi får veta vad det är.