Våren är äntligen i full blom, åtminstone här nere i söder, och det är nästan så man hellre är ute och påtar i trädgården än sitter inne och spelar. Tur då att det varit lite lugnare på spelfronten inför vad som ser ut att bli en riktigt intensiv vår och sommar. I veckans nyhetssvep kollar vi in nya trailers för just två av de största kommande spelen, Zelda och Final Fantasy. Vi funderar även på hur det skulle bli om finska Angry Birds blev japanskt, och om Suicide Squad kommer att släppas över huvud taget.

Sega köper Angry Birds-utvecklare för 8 miljarder

Angry Birds

Snart i samma lag som Sonic?

UPPDATERING: Sedan detta inlägg publicerades har Rovio bekräftat att Sega lagt ett bud på motsvarande 8 miljarder kronor. Köpet ser ut att bli av, då hälften av ägarna i skrivande stund redan sagt att de accepterar budet.

Sega kan vara nära ett köp av finska Rovio Entertainment, mest kända för mobilsuccén Angry Birds. Det uppger källor till The Wall Street Journal, och affären ska vara värd en miljard dollar eller drygt 10 miljarder kronor. Rovio har själva bekräftat att man är i samtal med Sega. Om allt går som det ska kan det hela enligt källorna vara klart inom loppet av ett par dagar.

Tidigare i år la israeliska poker- och enarmad bandit-spelutvecklaren Playtika ett bud på Rovio på 810 miljoner dollar, drygt 8 miljarder kronor. Men de diskussionerna ska ha avslutats utan att parterna kommit överens. Det var även tidigare i år som Rovio plockade ner original-Angry Birds från Google Play, och döpte om det i App Store, med argumentet att populariteten hos superhiten från 2009 påverkade deras övriga spel.

Niklas tankar: Det är en nästan svindlande tanke att en nästan 15 år gammal spelserie som idag knappast är på allas läppar är värd 10 miljarder kronor. Men Angry Birds blev av oklar anledning ett kulturfenomen och ett extremt värdefullt varumärke. En nästan lika svindlande tanke är att det är japanska Sega som siktar på att köpa Rovio. Vi har kommit långt sedan Sega var mest kända för konsoler och Sonic. Nu för tiden är de främst en framgångsrik utgivare av såväl japanska som västerländska spel. Ett köp av Rovio skulle ge Sega ett starkt fäste på mobilmarknaden och, vem vet, kanske till och med ett Sonic-gästspel i Angry Birds?

Suicide Squad försenas igen – till 2024

Suicide Squad: Kill the Justice League

Vad tror ni, kommer det att släppas över huvud taget?

När Rocksteadys kommande Suicide Squad: Kill the Justice League i mars försenades till maj var det många som spekulerade i om det kanske skulle skjutas fram ytterligare. Nu har så skett, och spelet redan dragits med flera förseningar kommer först den 2 februari 2024, meddelar Rocksteady på Twitter.

”Vi har fattat det svåra, men nödvändiga, beslutet att ta den tid vi behöver för att få spelet att bli den bästa möjliga upplevelsen för spelarna”, skriver man i tweeten.

Suicide Squad, som är tänkt att bli Rocksteadys comeback efter de hyllade Batman-spelen har på förhand fått kritik för såväl hur det verkar vara att spela som för vad som verkar vara mikrotransaktioner av typen som oftast finns i free to play-spel.

Niklas tankar: Det här var väl knappast överraskande. Suicide Squad har nog inte sett särskilt bra ut någon gång i min bok, och att de skulle kunna klara av att göra det aptitligt med bara en två månader lång försening kändes orimligt. Frågan är hur mycket man kommer att förändra spelet fram till nästa år. Enligt utvecklarna ska man inte stöpa om det i grunden, även om jag tänker att det kanske vore det bästa att göra i det här fallet. Det har verkligen fått en stark opinion emot sig, trots att ingen utomstående ens har spelat spelet ännu, och det är frågan hur Rocksteady ska rädda det. Man behöver en succé för att markera en stabil comeback, men Suicide Squad ser tyvärr verkligen inte ut att bli det som krävs.

Nya trailers för Zelda och Final Fantasy

Två av sommarens, och årets, allra största släpp har fått varsin ny trailer. I The Legend of Zelda: Tears of the Kingdoms fall rör det sig om den sista ordentliga trailern innan spelet släpps den 12 maj. För Final Fantasy 16 har Square Enix släppt en matig genomgång av utforskande, rollspelselement och strider. Båda spelen ser ut att bli ungefär precis det fansen vill ha, och Zelda släpps till Nintendo Switch den 12 maj och Final Fantasy 16 till Playstation 5 den 22 juni.