Förra veckan dominerades spelrapporteringen världen över av Uncharted 4. Med all rätt, det är nämligen ett alldeles fantastiskt spel. Men det hände lite annat också. Bland annat meddelade Disney att de lägger ner Infinity. Senare visade Paradox varför de är ett riktigt schysst spelhus och vi fick även en första titt på den kommande Assassin’s Creed-filmen.

Disney lägger ner Infinity – stänger studio

Vad ska Landon Lira nu?!

Vad ska Landon Lira nu?!

Disney meddelade förra veckan att de lägger ner utvecklingen av Disney Infinity och de figurer som används till spelet. Den Disneyägda studion Avalanche Software – inte att förväxla med svenska Avalanche Studios – med runt 300 anställda läggs därmed ner. Det meddelade Avalanche-chefen John Blackburn i ett blogginlägg. Innan Infinity läggs ner helt ska två nya playsets släppas, ett för filmen Alice Through the Looking Glass och ett för Finding Dory.

Disney slutar därmed med sin egen interna utgivning av spel, och fokuserar istället på de licensierade franchiserna som exempelvis Star Wars, som ges ut av EA.

Niklas tankar: Hoppsan! Här trodde jag att Disney Infinity-figurer sålde som smör, men icke! Det sägs att toys to life-marknaden inte växte när nya aktörer som Lego kom in på den, och att det därmed gjorde att Disney fick en mindre del av kakan. Men att det skulle vara så illa att man måste lägga ner en studio med 300 anställda kunde jag aldrig tro. Vi får hålla tummarna för att de drabbade hittar nya jobb snart.

Paradox försvarar kritiserad recensent

Such space, very 4X, wow.

Such space, very 4X, wow.

Förra veckan släppte svenska Paradox Interactive det efterlängtade rymdstrategispelet Stellaris, som över lag togs emot emot med entusiasm och bra betyg från såväl fans som recensenter. Rowan Kaiser, som recenserade spelet för IGN, gav det 6,3 av 10, alltså ett betyg väl över medel. Detta gillade inte fansen som började spekulera i att Kaiser skulle hysa personligt agg mot Paradox och därför medvetet gav ett lägre betyg,

Det hela gick så långt att Paradox själva kände sig tvungna att släppa ett uttalande där man försvarar Rowan Kaisers recension och betyg av spelet, och hans lämplighet som recensent.

”Finally, we’d like to go on record and say that we value the freedoms of critics to make any review they see fit. It’s best for the consumer and, ultimately, best for us. Although we may in some cases disagree or be disappointed by a review, this doesn’t detract from the fact that reviewers should have absolute freedom to give their own opinions of a game, free from external duress of any kind”, skriver man i ett stycke i uttalandet, och avslutar sedan med uppmana fans att inte ”försvara” Paradox när det inte behövs.

Niklas tankar: Paradox uttalande, som verkligen är rekommenderad läsning, visar varför de är ett av de bästa spelhusen när det gäller hur de hanterar både sitt community och pressen. Det är ett tecken på professionalitet att respektera att inte alla recensenter kommer att tycka likadant om ett spel. Det går helt enkelt inte att göra alla glada och en seriös spelutvecklare förstår också att det är så. Så, återigen, kudos till Paradox för att de hanterar ett bråkigt community på ett så proffsigt sätt.

Första trailern för Assassin’s Creed-filmen

Assassin’s Creed blir film på vita duken. Det har vi vetat ett tag, men nu har vi fått en första trailer där Michael Fassbender vaknar upp efter vad han trodde var sin egen avrättning för att med hjälp av Animus skickas tillbaka 1400-talets Spanien. Där måste han hoppa, klättra och fäktas, allt i sann Assassin’s Creed-anda tillsammans med med Marion Cotillard.

Niklas tankar: Det här ser ut att kunna bli… Okej? När jag först hörde talas om att Assassin’s Creed, en serie som jag är nästan ensam om att gilla på Svampriket, skulle bli film var jag övertygad om att det skulle bli en totalflopp. Och det kan det fortfarande bli, precis som Warcraft-filmen som har premiär nästa vecka. Men trailern ser faktiskt inte helt kattskit ut. Om man ser till att ta vara på det faktum att Assassin’s Creed som spelserie inte tagit sig själv på särskilt stort allvar på sistone så kan det kanske bli en underhållande actionrökare. Något som tyder på att det kan bli lättsamt är i alla fall valet av musik i trailern. Vad tycker ni om att Kanye Wests låt I am a God får illustrera massmördande 1400-talslönnisar?