Av de 21 hjältar som finns i Overwatch är kanske tio av dessa överrepresenterade i nästan alla matcher. Om det inte finns åtminstone en Bastion, Reaper, Widow eller Tracer med i matchen är det något slags mirakel. Anledningen att de är överrepresenterade är flera, men vi kan nöja oss med att säga att det sällan är matchvinst som är i fokus utan snarare att kunna döda bäst.

Så vi behöver en motrörelse där vi faktiskt försöker spela spelet efter matchens regler istället för FPS-genrens interna PEW PEW SHOOTA-logik. Därför ber jag er testa dessa tre karaktärer, som kan hjälpa laget istället för din egen jakt på den fetaste killstreaken:

 

Mercy

Mercy

Alla som spelat vilket MMO eller vilket MOBA som helst förstår poängen med att ha en healer. Det räcker om du har spelat Team Fortress 2. Ändå är det försvinnande få jag sett som faktiskt spelar som Mercy trots att hon kan bära ett helt lag i både attack och försvarssituationer. Av de matcher jag hann spela i den öppna betan, så förlorade jag försvinnande få matcher som Mercy och förlorade ofta mot lag när de väl hade en Mercy i sin uppställning. När hon kombineras med framförallt D:va eller Zarya är det få som kan stå i vägen. Så släpp dina drömmar om att få Play Of The Game med Reaper och känn hur härligt det är att hjälpa laget istället för dig själv. Det känns mycket bättre kan jag tala om.

 

Lúcio

Lucio

Samma sak som gäller Mercy gäller till viss del med Lúcio. Hans styrka ligger delvis i den helande auran runt honom, men framförallt i hans hastighetsboost. I flera, om inte alla spellägen, hjälper det att vara på plats i tid eller innan det andra laget. Även under pågående matcher är det viktigt att bibehålla trycket på motståndarlaget, så hastighet är konstant en faktor. Faktum är att Lúcio nästan kan ses som en trupptransport med sin boost och han har utan tvekan bidragit till fler vinster än han får uppskattning för. Synd då att spelet inte riktigt kan belöna den typen av spelare på samma sätt. Men skit i det, på med skrillorna och bidra i kampen mot den lede fienden där alla ändå bara sitter och campar med Bastion.

 

Reinhardt

Reinhardt

Det bästa med att spela tank är att det fungerar. Om jag vadar in i en kontrollzon och börjar veva med hammaren och blockar med skölden blir 90% av spelarbasen alldeles till sig och vill mörda den stora robotriddaren till varje pris. Så i en perfekt värld ska då resten av laget kunna komma in och döda dem motståndare som är upptagna med att försöka slå ihjäl Reinhardt. Overwatch är inte en perfekt värld. Visst, någon Widowmaker eller Hanzo kanske lyckas skjuta ihjäl nån utifrån men de kommer ju aldrig in i capturezon och gör det som faktiskt matchen går ut på. Men jag tänker så här, om tillräckligt många spelar Reinhardt där ute och fortsätter göra sin del så kanske någon tillslut förstår. “Ah, kolla, de skjuter på Reinhardt! Han tankar motståndarlaget! Som klassen tank ska! Som den gör i alla andra spel! Därför den heter tank kanske? Då kan vi gå in nu och döda dem ganska lätt och dessutom få kontroll över zonen!”.