Det är släppvecka för ett av årets mest framemotsedda spel, God of War! Men medan vi väntar kollar Svamprikets nyhetsdesk in ”Kungen av Kong” som visat sig inte alls vara särskilt kunglig. Vi slås även av häpnad av att Grand Theft Auto 5 dragit in mer pengar än någonting annat inom populärkulturen någonsin. Dessutom avslutar vi med ett litet lästips om vad förre Sony-chefen Andrew House tror om ”Playstation 5”. 

Billy Mitchell stryks ur rekordböckerna

Billy Mitchell och Pac-Man. Bild: Wikimedia Commons

Donkey Kong-spelaren Billy Mitchell, som var den förste som nådde en miljon poäng i spelet, har fått alla sina rekord  bortplockade av Twin Galaxies, som överser arkadspelsrekord. Mitchell, som blev ett stort namn tack vare dokumentärfilmen King of Kong, har fuskat sig till flera av sina rekord, menar Twin Galaxies efter flera månaders efterforskning. Därför stryks nu alla Billy Mitchells rekord i såväl Donkey Kong som alla andra spel. Twin Galaxies har även kontaktat Guinness World Records för att få hans rekord strukna ur Guinness rekordbok, skriver Eurogamer.

Sent på söndagskvällen släppte Billy Mitchell ett uttalande om det hela i en video. Han menar att en undersökning har inletts av tidningen Old School Gamer Magazine för att bevisa att alla rekord han slagit är legitima. Billy Mitchell sitter själv i styrelsen för tidningen.

Niklas tankar: Kungen av Kong har fallit! Alla som sett King of Kong vet att Steve Wiebe är den som förtjänar att vara på topp, och nu har det äntligen blivit verklighet! Oavsett hur vinklad filmen är finns det oräkneliga berättelser om när Billy Mitchell är otrevlig mot journalister och andra. Man ska inte önska andra människors olycka, men med tanke på att Mitchell är chilisås-magnat klarar han sig nog ändå.

GTA 5 mest lönsamma popkulturprodukten någonsin

De här snubbarna har dragit in jättemycket kulor.

Grand Theft Auto 5 är den mest lönsamma populärkulturella produkten någonsin. Sedan spelet släpptes 2013 har det sålts i över 90 miljoner och dragit in dryga 50 miljarder (ja, miljarder) kronor, rapporterar Market Watch. Det är ungefär dubbelt så mycket som superfilmsuccéer som Star Wars och Borta med vinden. Fyra år efter det släpptes, 2017, var det fortfarande det sjätte bäst säljande spelet i USA, enligt Market Watch.

Som jämförelse har visserligen hela Super Mario-serien sedan 80-talet sålts i fler exemplar, men inget annat enskilt spel kommer ens i närheten av GTA 5 intäktsmässigt.

Niklas tankar: GTA 5 är ett bra spel. Ett väldigt bra spel. Ett såpass bra spel att jag gav det högsta betyg när jag recenserade det i en lokal tidning. Men jag kunde aldrig tro att det skulle bli en sådan ofattbar succé. 50 miljarder kronor är mycket pengar. Väldigt mycket pengar. Såpass mycket pengar att det är svårt att ens föreställa sig hur mycket pengar det är. Herrejösses.

Lästips: Andrew House om nästa generations spelkonsoler

Andrew House. Bild: Wikimedia Commons

I förra veckan bombarderades vi av rykten om nästa Playstation-konsol och dess förmodade släppdatum. Konsensus hos flera anonyma källor verkade vara att ”Playstation 5” i så fall inte skulle släppas förrän kanske 2020.

I förra veckan hölls även årets Gamesbeat-konferens i Kalifornien och en av talarna var förre Sony-chefen Andrew House. Han pratade om framtiden för Playstation och vad det kan innebära, och veckans lästips är Polygons artikel om föreläsningen. Bland annat tror han att skivan blir kvar ett tag till innan nedladdningar och streaming tar över. Läs hela artikeln här nedan:

Andrew House om framtidens Playstation-konsoler