Så hände det till slut. Notoriskt nedläggningsivriga Google har förpassat speltjänsten Stadia till sin redan överfulla kyrkogård. När du poured one out kan du fortsätta läsa veckans nyhetssvep – om att E3 faktiskt verkar komma tillbaka på riktigt, och att The Last of Us-serien på HBO fått sin första trailer.

Google skrotar Stadia

Google Stadia

Stadia skrotas. Förvånad? Tänkte inte det.

Googles stora spelsatsning, streamingtjänsten Stadia, har gjort sitt. Den 18 januari stängs Stadia för gott och spelare blir av med spel, sparfiler – rubbet.

”Även om Stadias modell för att streama spel till kunder byggde på en stark teknisk grund, fick det inte det genomslag hos användare som vi hoppats. Därför har vi fattat det svåra beslutet att börja varva ner vår Stadia-tjänst”, skriver Stadia-chefen Phil Harrison i ett blogginlägg.

I januari försvinner alltså alla spel och sparfiler och Stadia blir obrukbart. Google erbjuder pengarna tillbaka för all hårdvara, spel och extramaterial som användare köpt genom Googles butik sedan Stadia släpptes i november 2019.

Beskedet om nedläggningen kom som en överraskning inte bara för användarna, utan även för många utvecklare. På Twitter skriver flera utvecklare att blogginlägget är första gången de hörde talas om att Stadia läggs ner.

”Herregud. Vi har ett spel som kommer ut på Stadia i november. Vem vågar gissa om Google kommer att vägra betala pengarna de är skyldiga oss för det?”, skriver exempelvis Mike Rose på indieutgivaren No More Robots.

Det är i nuläget oklart om några anställda på Google påverkas av nedläggningen av Stadia.

Niklas tankar: Det är knappast någon som faktiskt blir förvånad av beskedet att Stadia läggs ner. Google är kända för att skrota tjänster som inte flyger, och Stadia har knappast varit i ropet sedan ett par månader efter att den släpptes. Tekniken bakom var hela tiden imponerande och det gick förvånansvärt bra att spela till och med shooters som Destiny 2. Visst fanns där en liten fördröjning, men det gick ganska bra att vänja sig vid. Men bra teknik är ingenting om själva tjänsten är usel, och det var verkligen Stadia. Vem vill bygga upp ett helt nytt spelbibliotek och betala fullpris för spel som bara går att streama, inte spela lokalt? Och lägga det hos nedläggningsivriga Google, dessutom? Nä, när väl tjänster som Game Pass och Playstation Now (nu en del av Plus) blev en grej försvann suget efter Stadia rätt så fort.

E3 tillbaka i juni – med särskilda dagar för allmänheten

E3 2023

E3 verkar faktiskt komma tillbaka på riktigt…?

Den 13–16 juni 2023 är det dags för världens största spelmässa, E3, att göra comeback efter pandemiuppehåll. Åtminstone om man får tro arrangörerna ESA och Reedpop. Det sistnämnda är ett namnkunnigt amerikanskt eventbolag som arrangerar bland annat flera Comic Con och Pax-mässor. Nytt för den här gången är att man separerar bransch- och konsumentdagarna, likt tyska Gamescom. De två första dagarna är för branschfolk och press, den tredje öppnar för allmänheten, och den fjärde och sista dagen vigs helt åt allmänheten, skriver Gamesindustry.biz, som är en del av Reedpop.

”I flera år har vi lyssnat och studerat det globala gamingcommunityts feedback. E3 2023 blir bekant episkt och en återgång till vad som alltid har fungerat – samtidigt som vi omformar det som inte funkade samtidigt som vi lägger ribban för spelmässor för 2023 och framåt”, skriver Reedpop-chefen Kyle Marsden-Kish i sitt pressmeddelande.

Enligt Reedpop ska en ”smidig och säker” pressregistrering öppnas i slutet av 2022, något som kan behövas efter att ESA läckt tusentals av journalisters personuppgifter inför E3 2019.

Det är ännu oklart vilka spelutgivare eller andra företag som är med på tåget. De senare mässorna har fler och fler av de största utgivarna valt att hoppa av E3.

Niklas tankar: Jag ska vara helt ärlig med att jag inte var säker på att E3 faktiskt skulle komma tillbaka, men med Reedpop i ryggen verkar mässan var ett faktum. För oss som följer spektaklet online från andra sidan jorden spelar själva mässgolvet egentligen mindre roll, men för de som täcker branschen på plats sker möten och presentationer som inte går att ersätta digitalt. Att lämna E3 i händerna på ett bolag som uppenbarligen ligger bakom många lyckade evenemang är nog ett klokt drag, med tanke på hur tondövt det har känts de senaste gångerna det faktiskt blivit av. Den stora frågan nu är väl vilka utgivare som kan tänka sig att komma tillbaka. Många stora som Sony och EA har redan lämnat, kan de komma tillbaka? Samtidigt sägs det att arrangörerna vill samarbeta med alla andra evenemang som hållits vid samma tid, som Geoff Keighleys Summer Game Fest och annat. Finns det plats för två så pass stora evenemang samtidigt? Den som lever får se!

Videotips: Här är första trailern för The Last of Us på HBO

Vi avslutar veckans nyhetssvep med en liten trailer. Kan inte tänka mig många filmatiseringar av spel som rönt så mycket nyfikenhet som den kommande The Last of Us-serien på HBO. Från skaparen av Chernobyl-serien och med Pedro Pascal och Bella Ramsey i huvudrollerna har det verkligen potential. Nu har vi fått en första trailer, och det… känns som att det kan bli bra?