Special

Gott nytt år, retroresenärer!

Lagom till decennieskiftet ger vi så slutligen den sista delen av Samsons topp 100. Placeringarna 25-1 tas an. Anders har också spelat vidare i Final Fantasy VI och vi börjar spela trippelt Capcom inför 2010.

Länkar

Retroresan: Gott nytt år, retroresenärer!

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Samson Wiklund, Retroresan. Retroresan said: Ny Retroresa. Retroresan: Gott nytt år, retroresenärer! http://bit.ly/4yRPX2 #fb […]

 2. Lephyrius skriver:

  Var det fyrverkerier ifrån Chrono Trigger i början?
  Samson ha rätt “The curse of Monkey Island” är bäst i serier äskar Goodsoup hotel där vill jag bo ;). Det skall sägas att jag spelade 3:an före 1:an och 2:an så jag hade rösterna i huvudet när jag spelade 1:an och 2:an.
  Anders jag förväntar mig en Chrono Trigger resa det är det är nog på min topp 10 enligt mig. Men gör klart Final Fantasy resan innan för att annars blir det ju en square resa.
  Bra att Samson inte spoilade Braid eftersom jag har inte heller har spelat spelet. Dock så spolade han Portal men det kan jag leva med men jag blev väldigt sugen på att spela spelet.
  Hmmm…
  Jag skall spela TaleSpin eftersom jag gillar serien och jag älskar top/side scrolling shmups.(Ikaruga ligger varmt om hjärtat)

 3. dakka skriver:

  Lyssnade igenom de två senaste delarna under mitt flyttpackande och jag har pga era två listor filat på en egen de senaste veckorna. I nuläget är jag uppe i någonstans över 300 spel på min preliminära lista, så det ska bli sjukt intressant att gallra och rangordna 🙂 Funderar på att köra kommentar till varje spel 1-100 och sen bara köra en plats-för-plats-lista för 101-200.

  Har även blivit två spinoff-listor. Den första är vissa spel som är allmänt sedda som toppspel men som jag inte alls tycker hör hemma på listan. Ocarina of Time hamnar högst upp på den. Den andra listan är spel som jag inte har kört, antingen tillräckligt mycket för att bilda mig en rättvis uppfattning om spelet, eller inte kört alls, men som jag är nyfiken på och vill spela och tror att det finns en rätt stor chans att spelet kan slå sig in på min topp 100-lista.

  Tror jag ska regga mig på gameplayer så jag kan posta skiten som en blogg där. Vill ha någonstans att skriva av mig om spel ändå som inte är min privata blogg.

  Keep up the good work, grabbar. Det är riktigt intressant att lyssna på din FF-resa, Anders. Själv är jag mitt uppe i FF6 själv, men det har råkat bli en paus i det. Jag håller på att leta upp alla medlemmar i mitt party efter att en rätt intressant grej händer som jag inte ska spoila för dig, men Samson vet utan tvekan vad jag talar om. Får ta tag i det igen så jag blir klar med det.

 4. Anders Brunlöf skriver:

  Lephyrius: Fyrverkerierna var från Super Mario World. Kul att det hördes att det var fyrverkerier i alla fall, flickvännen misstog det för en gammal gubbe som snarkade 😉

  Chrono Trigger blir det, förr eller senare. Bör jag ta det före eller efter FFVII?

  Ser fram emot att se vad du har att säga om veckans spel!

  dakka: En lista på 200 spel alltså? Mycket spännande! Tycker absolut du ska registrera dig på Gameplayer.se, vi är ett trevligt gäng där och jag tror du skulle trivas bra.

 5. Thunberg skriver:

  Örru Anders… Du får fan komma över o lira Dead Space med mig nu snart… Skiter i brallan om jag ska sitta o dra igenom det själv. E fan hemskare än vad jag kommer ihåg!

 6. Peter skriver:

  Underbart avsnitt. Härligt med snack om alla bra spel.
  Känns nästan lite tomt nu när man vet att allt snack om topp-hundralistan är avverkade. Man blir väldigt sugen på att plocka upp några gamla klassiker och spela igenom.

  När Lephyrius är klar med sin lista tycker jag absolut att ni måste bjuda in honom/henne till programmet så att han/hon får snacka om alla sina hundra kuligaste spel.

  Kul att ni skall spela igenom några capcom-disney-spel. Jag kommer ihåg att jag spelade tale spin när jag var liten men tyckte att det var riktigt svårt och kom aldrig särskilt långt på det. Men det är snygg grafik som påminner väldigt mycket om Duck tales. Också det ett disneyspel från Capcom.

 7. Linus skriver:

  Jag har lyssnat på samtliga avsnitt sedan början så jag tycker det var god tid att slänga iväg en ryggdunk 🙂

  Ni gör ett förbannat bra program och har en självklar plats bland mina podcasts. Att höra er två att prata om spel så brinnande inspirerar verkligen mig för att testa nya spel.

  Så tack för en grym podcast och jag ser fram emot ett nytt år fyllt med retro 🙂

 8. Oldgast skriver:

  Tjena grymt bra podcast grabbar. Den har en väldigt gemytlig stämning:) Har lyssnat på många avsnitt nu och blir aldrig besviken. Kände igen fyrverkerierna faktiskt. Har bara spelat FF IV men jag tror att Gau är det närmaste man kommer en blå magiker. Fanns väl något leap command? Men det är förstås inte bara magi.

 9. Oldgast skriver:

  Förlåt FF VI menar jag, inte IV.

 10. Lephyrius skriver:

  Först måste jag säga att jag är väldigt positivt överraskad eftersom licens spel brukar vara dåliga. Sedan en fråga som dök upp i mitt huvud. Har ni sneglat på Happy Video Game Nerd? Eftersom ni har tagit en hel del spel som han har tagit.
  Nu förväntar jag mig ät riktigt episkt och långt avsnitt. Jag har spelat hel helgen puh! jag tror jag lider av retrochock. Det var de värt för att jag älskar retro.
  Anders: Jag tycker du borde verkligen ta FFVII eftersom FFVII är i.a.f. det bästa Final Fantasy kan erbjuda enligt mig.

  TaleSpin:
  1. Grafiken: Väldigt ren och snygg passade spelet väldigt bra. Jag tyckte speciellt slutbossen såg fantastisk ut. Det som saknades var nog lite mer “outlining” men det hade nog gjort spelet jobbigt eftersom det hade gjort allting hade blivit större. Lite svårt att se vad som är bakgrund och förgrund som t.ex. eldarna i spökhuset, Vad är det Baloo har för skott ser ju ut som kanon kulor?
  2. Ljud: Inget märkvärdigt men jag gillar att huvudmelodin är så bra. Ingen “The Moon” bana.(Duck Tales)
  3. Kontroll: Väldigt udda kontroll för att man kan vända planet och lite udda för att man inte kan hålla inne skjut knappen och det blir autofire. Det blir ju bättre när man köper Super rapid shot(vilket är ett måste). Det är också udda att man måste rikta planet neråt när man flyger neråt det var en vanesak men jag upplevde det lite störande på ubåts bossen.
  4. Gameplay: Det är intressant att man kan köpa saker mellan banorna som med U.N. Squadron (kan det här spelet inspirerad U.N. Squadron). Sedan kändes baseball en väldigt tråkig bana och det kändes som ett nödrop att de slängde in en underjordisk sektion i banan. Bäst var nog moln banan eftersom det kändes verkligen häftig när molnen blixtrar dock så var bossen tråkig. Varför fanns det ett spökhus? Jag minns inget spökhus ifrån serien.
  5. Svårighetsgrad: Svårare än vad jag trodde.
  6. Slutsats: Det är inte en shooter som jag trodde det skulle vara men det är fortfarande ett bra spel. Med ganska högt ställda förväntningar eftersom Capcom har gjort U.N. Squadron. Så hade jag förväntat mig ett 8-bit Ikarurga och det var det inte. Men det var ett överraskande bra licens spel.

  Jag valde Little Mermaid eftersom jag älskar vatten i verkligheten.
  Little Mermaid:
  1. Grafiken: Röd, rosa och blå det här är ett riktigt spel som är riktat till tjejer men Varför måste hon skjuta bubblor som är rosa? Sedan är det flesta fiender rosa. Varför en isbana jag minns inte alls is i filmen?
  2. Ljud: Gillar musiken Undersea Volcano Stage 4. Ljud effekterna är mycket bra dock så känns det inte som att man är under vatten.
  3. Kontroll: Vettigare kontroll än i TaleSpin för att man slipper titta neråt när man simmar neråt. I övrigt så tycker jag att den är mycket bra anpassad.
  4. Gameplay: Det är rätt ologiskt att öppna kistor med skal. Tog ett tag att förstår att man kunde öppna kistorna. Varför fick man inte hjälp av några fiskar alls? Hon är ju sjöjungfru och vad jag minns så fanns det inte alls något ställe där man fick hjälp av någon. I TaleSpin fick man hjälp av Ville Virvel på bonus banorna det var riktigt tufft.
  5. Svårighetsgrad: Lättare än vad hade förväntat mig, jag trodde det skulle vara. Men utmanande som Tale Spin men det var det inte alls. Troligen är det för att spelet är riktat till tjejer.
  6. Slutsats: Det här är ett spel för tjejer men också för alla som älskar Disney. Mycket bra spel med bra kontroll.

  Darkwing duck tog jag av bara farten och det ångrade jag inte jag kunde inte sluta spela tills slutbossen var död.
  1. Grafiken: Bäst grafik av dessa spelen eftersom det känns väldigt tecknat och det har outlining som ser vettig ut. Det känns som att det inte finns någon malplacerad bana i spelet däremot känns det som att det finns lite malplacerad fiender som t.ex. fåglarna i kloakerna.
  2. Ljud: Bushroots banas musik är väldigt klatschig och därför är den allra bäst. I övrigt så är ljudeffekterna i spelet i samma klass som det övriga två spelen.
  3. Kontroll: Jag fick Mega Man vibbar av kontrollen undra om de har använt samma motor som Mega Man? Det verkar som att de sitter som det ska typ som i Mega Man. Coolt att man kunde skydda med cape:n.
  4. Gameplay: Ganska standard spel som jag får Mega Man vibbar av hopp och skjuta. Tråkigt att det är bara ett special vapen i spelet som känns användbart och det är pil pistolen eftersom det finns så mycket hemligheter som man kan hitta med den.
  5. Svårighetsgrad: Väldigt lagom svårighetsgrad dessutom kändes det inte som så mycket “trial and eror”.
  6. Slutsats: Ett spel som är värdigt sin serie och det bästa av alla tre rent spelmässigt. Det här spelet gör att man känner sig riktigt cool.

  Jag vill ursäkta att jag har glömt namnen ifrån det svenska versionerna det var så länge sedan jag såg dom. Jag har en relation till både TaleSpin som var favoriten och Darkwing duck som också var cool. Jag har också sett Lilla Sjöjungfrun.
  Det skall sägas att dessa spel var för svåra att få tag i så jag spelade dom på emulator. Jag har skrivit upp dom på en lista på “Spel som ska köpas när de kommer på en nedladdningstjänst” så att jag inte är olaglig. Dessutom har jag sagt tidigare att utvecklar inte alls får någonting av mig när jag köper det på Tradera och därför känns det fel att köpa därifrån.
  Jag kan också hälsa att jag börjar bli nöjd med min lista och jag skall bara hitta ett fint sätt att publicera den på ^^.

 11. Farbror Atlas skriver:

  Inte tagit mig igenom hela avsnittet (2.48 OMG!?) men måste ändå säga att ni verkligen gör ett grymt jobb. Har dessutom blivit väldigt sugen på att köra igenom FF VI efter Anders mysiga intryck från spelet.

  Keep it up! 🙂

 12. JimmiStone skriver:

  Nu har jag också hoppat på Retrotåget och fattat RetroResans Mening. Denna vecka har även jag spelat spelen.

  Då börjar jag med TaleSpin.
  Första intrycket är Bra. Mysig miljö, Söta sprites och ett soundtrack som är bra.. Till en början.. Efter ett tag blir man ganska trött på den. Nu vet jag inte om det blir ny Musik på andra banor eftersom jag inte ens klarat första banan 🙁
  Men det är inte det sämsta man har hört från en NES.
  Kontrollen är också bra. Det är lätt att styra Baloo i hans lilla plan. Och att han åker upp och ner när man vänder planet är coolt.

  Sen kommer det som fick mig att stänga av spelet innan jag ens klarat första banan. Att man inte kan skjuta ett nytt skott innan det skottet man redan har skjutit iväg har försvunnit från skärmen.
  Så om man missar sitt mål så får man vänta (och troligtvis ta skada) innan skottet har försvunnit ut från skärmen.
  Många kanske tycker det är posetivt men jag tycker bara det är frustrerande.
  Spelet är väll okej men det håller inte idag enligt mig.

  Då går jag över till Den Lilla Sjöjungfrun.

  Nu börjar det lika något!
  Jag gillar det. Jag gillar grafiken, Jag gillar kontrollen, Jag gillar den glada musiken.
  Jag gillar att man inte kan gå på land utan man måste plaska fram genom att repetivt klicka på A.
  Varför ariel har lila hår, det förblir ett mysterium…
  Men bossarna är bra men inte grymma. Dom är hyfsat repetiva.

  Allt är lagom. Nästan allt är bra men inget är Väldigt bra.
  Spelet är helt enkelt Bra!
  En sak jag inte fattar är när och hur man får nya bubblor. Det känns som att man helt plötsligt får bättre eller sämmre bubblor.

  Så blir det sista spelet då. Darkwing Duck!

  Wow!
  Awesome!
  Spelet är helt enkelt awesome!
  Storyn är bättre och har större djup än i TaleSpin och Den Lilla Sjöjungfrun.

  Kontrollen är bra. Grafiken är bra. Och spelet är Grymt! Ett riktigt Guldkorn.
  Det är en mega man kopia och är långt ifrån så bra som mega man. Men jag tycker ändå det är bra.

  Jag har inte kunnat klara något av spelen på grund av tidsbrist. Men jag kan klara dom till nästa vecka och lägga en liten kommentar om vad jag tycker.
  Hitills så tycker jag så här.
  Talespin: Håller inte idag.
  Lilla Sjöjungfrun: Helt okej.
  Darkwing Duck: Helt klart värt att köpa.

  Detta var kul. Och jag kommer nog göra det flera gånger.

 13. JimmiStone skriver:

  Lephyrius: Taget från Wikipedia om Darkwing Duck.
  “Like DuckTales before it, the game plays very much like Capcom’s Mega Man video game series, with lots of jumping and shooting and the ability to change weapons via a subscreen; the game is actually running on a slightly tweaked Mega Man 5 engine”

  Så ja det är Mega Man motorn.

 14. Lephyrius skriver:

  JimmiStone:
  Åhh!
  Glömde kollar wikipedia. Jag känner mig så dum nu. Konstigt att de inte fläskade på lite mer med effekter i spelet med en så bra motor som Mega Man 5.

 15. Orran skriver:

  När ni är i Bollnäs kan ni ju även spela NES-Pärlan (höhöhö) Chip n Dale: Rescue Rangers i co-op, nog för att ni säkert spelat det innan, men det är skoj!

  Annars älskar jag Ducktales till NES och uppföljaren till Gameboy.

  Ett sista Disney-spel av Capcom jag vill nämna är Goof Troop till SNES, ett spel som tyvärr gått många förbi, men som är riktigt lajbans i co-op, det kan närmast beskrivas som en blandning mellan A Link to the Past och just Chip n Dale: Rescue Rangers.

 16. Lephyrius skriver:

  Orran:
  Jag håller med om de inte har testat Goof Troop så tycker jag att de skall göra det. Dock kan det vara lite för lätt. Kanske ni skulle köra Goof Troop på coop specialen som ni kommer att ha i framtiden för att det är då spelet kommer till sin fulla rätt.

 17. JimmiStone skriver:

  Orran: Samson har med Rescue Rangers på sin topp hundra lista och när dom går i genom det i Wild Guns avsnittet så säger Samson att dom borde spela det.

  Och ett konstigt sammanträffande är att jag klarade Rescue Rangers innan jag satta mig här O.O
  Fick det i Julklapp och det är jäkla skoj!
  Min kompis jag lira med sög, så jag spelade igenom det mesta själv 😛

Skriv en kommentar