Men Tommy! Är du dum? Varför jämför du två helt olika spel? För att jag kan, och för att det är kul. Såklart! Och faktum är att Mass Effect 2 och Red Dead Redemption faktiskt inte är så olika som man först kan tro. Red Dead Redemption innehåller ganska många rollspelsinslag, medan Mass Effect 2 på många sätt och vis är ett actionspel. Så bara för skojs skull tänker jag nu låta dem tävla i fem olika kategorier, bara för att se vilken actiontitel som dominerar första halvan av 2010.

Rond 1: Karaktärerna

Båda spelen har några underbara och välutvecklade karaktärer med ordentligt djup. Om vi bara ser till huvudkaraktären vinner så klart John Marston över den supertråkigt anonyme Shephard. Om man spelar Mass Effect 2 rätt, det vill säga med en kvinnlig Shephard, är jag redo att ändå skänka Marston vinsten. Om han bara kunde ta och ligga med en hora någon gång, skulle jag vara så nöjd. Trogna jävla tråkmåns.

Men nu finns det ju fler än bara huvudkaraktären. Trots att Red Dead Redemption har några underbara filurer så som den Gollumesque galenpannan Seth Briars, så kan få spel mäta sig med Mass Effect 2.  Alla är de oerhört minnesvärda, och du får fördjupa dig i var och en på ett sätt som Red Dead Redemption inte erbjuder. I Rockstars spel är det Marston som står i centrum, medan BioWare sätter huvudkaraktären som ett verktyg för att ta del av de andras berättelser. Sen har man ju lite, lite mer fria händer när det kommer till karaktärsdesign av rymdvarelser.

Vinnare: Mass Effect 2


Rond 2: Miljö

Trots att Mass Effect 2 har ett enormt övertag eftersom spelet faktiskt har hela universum som arena, måste jag erkänna att Red Dead Redemption förmodligen är det vackraste jag någonsin spelat. Inte sedan jag hittade ut ur Kokiri Forest och tog mina första steg på ett öppet Hyrule Field har jag känt en sådan beundran över ett spellandskap. Mass Effect 2 känns däremot som ett missat tillfälle, och  jag förstår inte varför man utforskar så många gråa rymdskepp och nakna planeter.

Bladerunnerestetik och nattklubbar av neon i alla ära, men inte ens Mass Effects vackraste vyer kan jämföra sig med Red Dead Redemptions. Från de snöbelagda bergen mot Kanada, till den amerikanska söderns hängiga träskträd. Från Mexikos magnifika bergsformationer, till hennes kaktusfyllda öken. Det är det vackraste spelet jag sett, och nästa inkarnation av Hyrule kan bara kännas blek. Solklar seger för Rockstar.

Vinnare: Red Dead Redemption


Rond 3: Dialoger

Jag har tagit upp det här i ett tidigare inlägg. Både Mass Effect 2 och Red Dead Redemption har spelvärldens bästa skådespelarprestationer. Det finns inget spel som överskrider dem, och väldigt få lyckas ens matcha kvalitén. Medan Mass Effect 2 låter dig välja hur dialogerna ska utvecklas, så är allt i Red Dead Redemption förutbestämt. Du är inte John Marston på samma sätt som du är Shepard.

Men känslan för autencitet i Rockstars spel är fantastisk, och känns mer äkta och konkret eftersom det är något vi känner igen och kan relatera till. Jämför man de två framstår Mass Effect 2 ibland som rentav kallt och kliniskt. Men tack vare karaktärer som Tali och Thane lyckas även BioWare förmedla en varm känsla. Att lyckas skänka en trovärdighet till gamla guldgrävare och hårdkokta sheriffer är en sak, men att skänka helt främmande livsformer en identitet är något mycket svårare. Lägg sedan till den enorma flexibilitet som Mass Effect 2 erbjuder, och du har en segrare.

Vinnare: Mass Effect 2


Rond 4: Story

Men vad är karaktärer och framträdande utan en story att placera det hela i. Här har vi två av spelvärldens kanske bästa historieberättare någonsin, i en kamp. Bara på Svampriket! Jag måste säga att jag saknade en ordentlig antagonist i Mass Effect 2. Det blev lite väl diffust. Men i Red Dead Redemption visste man exakt vem man skulle efter, och varför. Det är en simpel berättelse om hämnd och att göra vad man måste för att skydda de man älskar. Rockstar tjänar mycket på att hålla det simpelt och avskalat. Hård och rakt fram, som västern ska vara. Det enda jag saknar är att man hade vågat ta upp den tidens rasrelationer.

Men Mass Effect 2 lyckas ändå få dig involverad. Man satsar inte på en enda stor episk berättelse på samma sätt som i ettan. Nu handlar det mer om din besättning, och du får ta del av deras öden i vad som bara kan liknas vid korta noveller. Problemet är bara att själva huvudstoryn är typisk för mittendelen av en trilogi. Medan ettan i en trilogi är det som sparkar igång allt med en smäll, brukar tvåan ofta lida av att bara vara en transportsträcka mot treans klimax.

Vinnare: Red Dead Redemption


Rond 5: Striderna

Hur tillfredsställande Dead Eye än må vara, så kan Red Dead Redemption inte riktigt mäta sig med djupet som Mass Effect 2 har i sitt stridssystem. Det finns så otroligt många sätt att hantera en strid, och det är här man märker att Mass Effect 2 faktiskt är ett rollspel, medan Red Dead Redemption är ett mer renodlad actionspel där du inte kan göra mycket mer än att skjuta. Även coversystemet fungerar bättre i Mass Effect 2.

Det är en oerhört orättvis jämförelse, men ändå en som måste göras. Variationen i både vapen och fiender är inget man kan göra mycket åt i Red Dead Redemption, eftersom det inte fanns mycket mer än pistoler och banditer. Det enda Red Dead Redemption har till sin fördel i den här kategorin, är att arenorna i vilka man slåss för sitt liv inte känns lika statiskt konstgjorda. Men miljön har Rockstar redan vunnit.

Vinnare: Mass Effect 2


Så där har ni det! Mass Effect 2 vinner med 3 ronder mot 2. Så nu vet ni det. Mass Effect 2 är lite, lite bättre än Red Dead Redemption. Nu kan vi alla sova lite godare och tryggare, när vi äntligen vet. Det firar vi med lite lagom grabbig och mansgrisig objektifiering av kvinnor! 😉