Jag är ruskigt trött på att folk slentrianmässigt slänger ur sig att ett spel kostar 700 kr. Det ger helt fel bild av spel som faktiskt är ett av de billigaste nöjen vi har idag. Faktum är att spel aldrig varit så billiga som de är nu.

1989 köpte jag Mega Man för 364kr på Stor och Liten på release-dagen. Om man räknar in inflationen sen dess så skulle det kosta 594kr idag. Några fler exempel är Turtles 2 som 1991 kostade 549kr, idag blir det 747kr. På SNES-tiden steg priserna än mer och Mortal Kombat gick 1993 loss på 699kr, idag 909kr. Med N64 gick priserna verkligen i taket med tex Donkey Kong 64 för 899kr vilket blir 1090kr. Playstation 1 satte en prisstandard som i princip finns kvar än idag, 499kr för ett nytt konsollspel. Notera dock att 499kr 1995 är 616kr idag. Spel har aldrig varit så billiga som de är nu.

bullet

Om man inte är sugen på att lägga 699kr för Bioshock Infinite på GameStop så kommer här några av mina egna knep för att komma undan så billigt som möjligt.

5 Använd Prisjakt – En sida de flesta känner till är Prisjakt och den fungerar jättebra för spel. Glöm inte att sortera efter pris inklusive frakt.
B
3 Vänta – Måste du inte spela på release-dagen så tappar spel ofta en tredjedel i pris efter ungefär en månad. De fortsätter givetvis att tappa tills du hittar dem i rea-bingarna men jag tänkte fokusera på nya spel här.
B
4 Köp utomlands – Köper man spel utanför EU så kan man åka på tull så jag brukar hålla mig till England. Zavvi och ShopTo är favoriter och är båda hyfsat snabba och skickar ut spelen nån dag innan release. Det finns flera sökmotorer för billiga spel i England men jag brukar använda GameCrawler.
B
2 Köp begagnat – Folk spelar fort och vill sälja sina spel medan de fortfarande är värda något så att ge sig ut på Tradera efter bara några dagar kan ofta spara flera hundralappar. På PS3 är alla spel regionsfria (förutom Persona 4 Arena) och likaså många till 360 så det kan vara värt att kika på amerikanska eBay, många säljer med fastpris och fri frakt till Sverige. Game och GameStop betalar ofta ganska bra för helt nya spel och det finns ofta erbjudanden för att komma över de senaste spelen via inbyte.
B
1 Hyr spel – Förr så var det fruktansvärt vanligt att hyra spel (med tanke på priserna) men fenomenet har i princip dött ut, sånär som på LoveFilm som skickar hem både spel och film till dig för en månadskostnad. Skivorna skickar du tillbaka och får sedan nästa på din lista, snabbt och fungerar bra. Ett abonnemang för 1 film eller spel åt gången kostar 109kr i månaden. Tyvärr sysslar de med rätt taskig reklam.
B
6 Leta rabatter – Det här är det svåraste men samtidigt bästa sättet. Det är här du kan hitta Deus Ex för 29kr på Elgigantens webshop eller samlarutgåvan av Bioshock 2 för 19kr på Webhallen. Spelforum och Twitter är bra ställen (följ gärna LjudKristian) och det kan kräva lite tid men du kan göra riktiga kap. Tex har Electroworld just nu 50kr rabatt om du köper för över 100kr (ange REA13 som kod i kassan), gäller april ut. Jag har inte berört PC-spel tidigare men här finns verkligen pengar att tjäna; Steam har legendariska reor och Greenman Gaming, Gamefly och GOG (DRM-fritt!) har också ofta riktigt bra deals.

boo

Till slut kan vi köra ett exempel för att visa på hur mycket du kan tjäna om du är lite vaksam. Bioshock Infinite till PS3 när jag skrev detta (23/4), en månad efter release:

GameStop: 699kr
Billigast på Prisjakt: 417kr ink frakt (Electroworld)
Billigast i England: 316kr ink frakt (SimplyGames)
Billigast på eBay (fastpris): 281kr ink frakt (nytt från Hong Kong)

Dela gärna med er av era egna tips och knep för att komma över billiga spel.

OBS! Dessa tips kan ej appliceras på obskyra japanska rollspel med sexuella teman. OBS!