Artikel

Därför har allt i Svampriket ögon

I Svampriket har allt ögon. Moln, kullar, svampar, blommor, stjärnor. Saker som faktiskt inte borde ha ögon, men som vi nu för tiden bara accepterar som levande ting i tv-spel. Och det gäller egentligen inte bara Marios värld, utan även andra japanska figurer som Kirby. Så vad är grejen? Svaret på frågan ligger förmodligen i Japans kulturella och till viss mån religiösa historia, då över 80% av japanerna är anhängare av Shinto – även om det i de flesta fall är ungefär på samma sätt som vi svenskar är anhängare av kristendomen.

Shintofilosofin menar att allt har en levnadsande inom sig, att gudaenergi genomsyrar allt från människor och djur till stenar och träd. Även byggnader, flygplan och maträtter har enligt Shinto en form av själ.

Det som alla levande och icke levande ting bär på kallas kami, vilket är ungefär japanska för gudar eller andar (ni vet, Okami). Det finns många, många, många olika gudar och andar som befolkar världens alla föremål. lite som våra skyddshelgon, fast ändå inte. Amaterasu är – vilket alla som spelat Okami vet – till exempel solens ande. Men även mindre saker har andar, som till exempel riskorn.

Att placera ögon på vad vi här i väst ser som döda ting är alltså ett sätt att reflektera andarna som lever inom dem. Den spirituella kraft som finns i moln, berg, träd, svampar och allt annat som har ögon i Svampriket. Därför har väldigt många saker i Japan små ansikten eller ögon, som gör dem levande. Till och med kullar och moln i spel.

Det var den tredje och sista delen i den här lilla bloggserien, där jag tagit reda på saker från japanska tv-spel som jag undrat över. Om du missat de två tidigare inläggen hittar du dem här: Hammare som får dig att krympa och Vem och vad är Tanuki Mario?

Inga kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, bleunt. bleunt said: Nu har jag tagit reda på varför allt har ögon i Mario-spelen – https://www.svampriket.se/03/darfor-har-allt-i-svampriket-ogon […]

 2. Familjenspel skriver:

  Jäkligt intressant läsning! Hade ingen aning om det och har nog aldrig reflekterat över det heller…

 3. Fook skriver:

  🙂 Bra där! Har nog tänkt tanken, men inte haft namnen. Detta med andar och gudar är ju väldigt framträdande (fram träd ande u follow 😉 ) i Miyazakis Princess Mononoke. Men det går ju att skriva en hel avhandling på vad som är udda i Svampriket (speluniversumet) och vad vi idag tar för givet. Fortsätt!

 4. Benny Holmström skriver:

  Nej du Tommy, den här bloggserien får du nog lov att förlänga! Basta!

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Jag hade gärna fortsatt, men kommer inte på några fler saker. 🙁

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Eller jo! Jag kom faktiskt på en sak! 😀
  Så en del till blir det.

 7. SpeLinnea skriver:

  Jag trodde det hade att göra med kawaii-kulturen. Att allt med ögon blir sött. 😀 Nu lärde jag mig nåt nytt.

Skriv en kommentar