Animal Crossing

Maneki Neko, eller ”den välkomnande katten”, är en vanlig syn i japanska butiker och skyltfönster. Med ena tassen vaktar den sin guldpeng, medan den andra tassen hälsar kunderna välkomna. Den kan även ses som till exempel sparbössor, precis som vi gillar att stoppa pengar i grisar. Passande nog har japanerna även en motsvarighet till vårt ordspråk om att ”inte kasta pärlor åt svin”, fast med katter i stället för grisar – neko ni koban.

Maneki Neko är en symbol för lycka och frodande affärer, vilket – precis som så många andra japanska kulturella inslag – såklart letat sig in även i tv-spel. Om du spelat många japanska spel är chansen relativt stor att du känner igen den lilla keramikkissen. Men även om den inte får någon klocka att ringa har du säkert stött på den japanska sammankopplingen mellan katter, lycka och pengar.

Pokémon

Den allra mest kända referensen till Maneki Neko är förmodligen katten Meowth i Pokémon-serien. Det känns lite som att alla japanska kulturella traditioner har minst en pokémon som representerar dem. Precis som Maneki Neko är även Meowth vit och poserar ofta med en välkomnande tass. Däremot håller Meowth inte i någon guldpeng, utan har den i stället i pannan av någon anledning. Fråga mig inte varför, för jag har ingen aning.Meowth har även en attack vid namn Pay Day, som stjäl pengar från motståndaren.

Katter är alltså nära relaterade till pengar och lycka, och det är ett antal spel som refererar till det här. I Animal Crossing kan du till exempel faktiskt hitta eller köpa flera Maneki Neko, och de ger dig faktiskt mer tur när det kommer till att hitta fina föremål. Och den som spelat Secret of Mana vet att man ofta stöter på en katt som gärna gör affärer med dig, och säljer dig saker från sin stora runda säck. Samma lila katt sköter spelets affärer även i uppföljaren Seiken Densetsu 3.

WipeOut

Andra spel där Maneki Neko dyker upp är till exempel Legend of Mystical Ninja-serien (Goemon), där katten Koban ser exakt ut som den japanska pengakatten. Den finns också som en power up, och av någon anledning skjuter Goemon pengar på sina fiender. Eller jag antar att han kastar pengarna. Man kan även få se Maneki Neko dyka upp i WipeOut-serien.

Och håller du ögonen öppna efter den lilla vita keramikkatten kommer du nog hitta den i många fler spel, eller åtminstone referenser till den.

 

 

Seiken Densetsu 3 & Secret of Mana

Legend of Mystical Ninja

 

 

 

Tidigare inlägg i serien:

Vem eller vad är Tanuki Mario?

Varför får hammare oss att krympa?

Varför har allt i Svampriket ögon?

Vad är Masamune?

Vad är en koopa?

Varför ropar de namnet på attacken?