Så var det dags igen för debatten om så kallade ”våldsspel” som korrumperar våra barn och som absolut måste förbjudas. Den här gången var det TV4:s Nyhetsmorgon som gläntade på dörren till 90-talet. Men som bland andra Thomas Arnroth var snabb med att påpeka är det återigen inte spelens fel att barn ”leker GTA” på skolgården, utan föräldrarnas. Det verkar råda en viss förvirring bland dem som fostrar kommande generationer kring vilka spel som lämpar sig för barn och inte. Därför kommer här en smidig checklista för föräldrar att ta reda på om GTA 5 är ett barnspel eller ej.

Namnet

Grand Theft Auto är en amerikansk brottsrubricering och det närmsta man kan komma med svenska termer är nog grov stöld av bil. Namnet Grov Bilstöld 5 bör ge en fingervisning om spelets innehåll och vem det riktar sig till.

Framsidan

Om namnet Grov Bilstöld 5 inte höjer en varningsflagg så kanske spelets omslagsbild för det. GTA 5-omslaget stolsterar med ett snyggt bildkollage som för att sammanfatta spelets innehåll. Här hittar vi bland annat en helikopter som skjuter raketer, en sportbil som jagas av en polisbil och inte mindre än tre tungt beväpnade personer varav åtminstone två är spelets protagonister. Här syns även hunden Chop som är väldigt arg och ser ut att skälla väldigt högt. Det kan i och för sig vara så att han bara gör sitt jobb som vakthund och egentligen faktiskt är jättesnäll. På de övriga bilderna syns barnvänliga aktiviteter som att ha gasmask på sig, använda smartphone med suggestiv blick och att köra vattenscooter. Men minst hälften av bilderna innehåller alltså icke barnvänliga aktiviteter.

Baksidan

Baksidan är faktiskt lite snällare än framsidan, åtminstone när det gäller den europeiska utgåvan av spelet. Här syns bilder på en polishelikopter, ytterligare en vattenscooter, en biljakt och maskerade män. Det kan vara så att polishelikoptern bara är ute och patrullerar för att skydda allmänheten, att biljakten bara är en polisövning och att de maskerade männen faktiskt ska på maskerad och inte alls planerar kriminella aktiviteter. Men kopplar man ihop text och bild står det snart klart att de tre männen är brottslingar som “riskerar allt i en serie vågade och farliga stötar som kan förändra deras liv.” Barnvänligt? Troligen inte.

Åldersmärkningen

Det sista, och allra viktigaste, tecknet på att Grand Theft Auto 5 inte är ett spel som lämpar sig för barn syns på både fram- och baksidan. Siffran 18 mot röd bakgrund står inte för hur många spelare man kan vara samtidigt. Inte heller står det för hur många timmar speltid som Grand Theft Auto 5 erbjuder. Det är den rekommenderade åldersgränsen för spelet enligt PEGI. PEGI står för Pan European Game Information och märkningen infördes 2003 för att standardisera åldersgränserna för spel i Europa. På spelomslagets baksida ges vi även information om varför spelet fått 18-årsgräns. Våld och fult språk anges. Kanske är det platsbrist, men troligen borde varningssymbolerna för sexuellt innehåll, droger, diskriminering och spel om pengar även finnas med.

Så, förälder, ta gärna dessa tecken och lägg i din verktygslåda. De gå nämligen att applicera på de allra flesta spel. Spara länken till det här inlägget så att du har det med dig nästa gång du funderar på om ett visst spel är lämpligt för dina barn att spela. Kanske är det så att det är ditt omdöme som är orsaken till att dina barn leker GTA på skolgården.