Del ett kan ni läsa här. Den var egentligen bara uppvärmning. Nu kommer topplaceringarna, där jag går igenom världens mest kända och klassiska spelcitat. Jag visste inte riktigt om jag skulle sätta nummer på placeringarna eller inte, men beslutade att göra det till slut. Men man får välja själv om man vill se det som en rankad lista, eller helt utan inbördes ordning.


#09 – The cake is a lie (Portal)

Ah, Portal. Ett spel vars story och dialog förmodligen är skriven av Douglas Adams från andra sidan graven. Du vet att jag har rätt. Självklart måste jag ha med Portal på den här listan, och vilken rad är mer känd än ”the cake is a lie”. Det är något mycket djupare än vad det först verkar, då cake kan vara vad som helst som utlovas efter hårt arbete och mycket möda. En hälsosam dos skepsis är alltid bra att utrusta sig med, och att ifrågasätta tårtan är något vi alla bör göra oftare.#08 – It’s time to kick ass and chew bubble gum. And I’m all outta gum (Duke Nukem)

Som jag förstått det är det här citatet egentligen inte ursprungligen från Duke Nukem. Men det skiter jag i, för det är ändå en av världens mest kända spelcitat. Och om du har några problem med det så vill jag bara berätta att för mig tog rumporna slut innan tuggummit. Duke Nukem är spelvärldens kung över one-liners, och jag hade gärna sett en verbal fight mellan honom och Schwarzenegger.#07 – I am Error (The Legend of Zelda: Link’s Adventure)

Den lilaklädde mannen har inte spelvärldens sämsta självförtroende. Han har bara blivit väldigt olyckligt döpt. Kanske är det samma person som döpt vår käre Error som förväxlade D med M när Donkey Kong skulle döpas. Det finns egentligen inget användningsområde för I am Error i vardagen, men det är ändå ett av spelvärldens första komiska påskägg.#06 – Snake?! Snaaaaaaake! (Metal Gear Solid)

Om du är lika otålig som jag har du förmodligen hört det här ofta. Det är Kojimas överdramatiska och på gränsen till fåniga skrivande i ett nötskal, och skildrar även skådespelarnas genomsnittliga insatser. Victor Sjöström gjorde en otroligt rolig Hack på det här citatet, och jag tror vi alla ler lite när vi hör det – trots de smärtsamma minnena det bär på. Nästa gång du förlorar täckningen på mobilen, eller din wifi-anslutning bryts, ropa då detta och bli på bättre humör.#05 – Hadouken! (Super Street Fighter II)

Japaner har en grej för att ropa namnet på sina attacker. Det görs i såväl anime som tv-spel, och jag förstår inte varför. Då varnar man ju motståndaren. Kanske är det ett framtida inlägg. Men ingen attack inom spelvärlden är mer känd än Kens och Ryus Hadoken. Inte ens Falcon Punch kan mäta sig. Posen, utropet och det blå energiklotet är kända även för icke-nördar.#04 – It’s dangerous to go alone. Take this! (The Legend of Zelda)

Det är farligt att gå själv. Ta den här! Den gamle mannen ger dig ett svärd, och du är nu utrustad för spelvärldens då största äventyr någonsin. Jag vet inte varför det här citatet blivit så klassiskt, men det är lätt hänt med NES-spel. Nu lever den gamle mannens uppmanande vidare i form av memes, där man på bilderna erbjuder något långt mäktigare än ett svärd.#03 – All Your Base Are Belong to Us (Zero Wing)

Ett av världens första internetmemes, och därmed något som för evigt kommer stå kvar i de populärkulturella historieböckerna. All Your Base är förmodligen det citat på den här listan som använts mest i det verkliga livet, och förtjänar därmed en av topplaceringarna. Du kan fortfarande säga det när du äger någon, eftersom det har tagit på sig en ironisk kultstatus. Engrish när det är som bäst.#02 – Thank you, Mario! But our princess is in another castle (Super Mario Bros.)

Ingen är överraskad over att det här citatet är med. Och det är just därför det inte får förstaplatsen. Men även om den bara får #2, så är det svårt att förneka att det faktiskt är det mest klassiska spelcitatet genom tiderna. Ett citat som passar så fort du blir besviken på din julklapp, inte vinner på lotten eller inte får med den där heta bruden hem. Citatet är nära besläktat med the cake is a lie, och kan även kombineras med många andra. Vilket bara bevisar dess storhet ytterligare.#01 – … (Alla japanska rollspel någonsin)