Xbox One är en komplicerad maskin. Inte bara rent tekniskt, utan även när det gäller allt runt omkring. Medan Playstation 4 från början basunerades ut som en ren spelkonsol var det länge få, om någon, som visste vart Microsoft egentligen ville med sin orimligt stora svarta låda. Är det en tv-box? Är det en Kinect-maskin? Är det en spelkonsol? Är det ”den enda maskinen du behöver i ditt vardagsrum”? Allt har i omgångar hängt i luften och Microsoft har svängt fler gånger än ormen i Snake till 3310:an. Men nu verkar man ha landat lite och bestämt sig för att synergi med kommande Windows 10 är det som gäller.

Igår hölls en visning där Windows 10 och dess funktioner visades upp och Xbox One verkar vara en förvånansvärt viktig del i Microsofts nya operativsystem. Ord för ord-genomgångar av exakt vad som togs upp har gjorts på andra ställen, men det finns en del intressanta punkter att prata om.

crossplatform

Kan bli bra. Eller?

Det kommer att gå att streama Xbox One-spel till Windows 10-enheter, såväl stationära datorer som laptops och andra bärbara enheter. Det verkar visserligen bara gälla över lokalt nätverk, men funktionen kan mycket väl slå såväl Wii U-paddan och Playstation 4-spel på Vitan på fingrarna. Vissa spel kommer även att bli multiplattformare, en väldigt trevlig nyhet för mig som blir med Windows-dator i dagarna. Exemplet som visats upp är Fable Legends där Xbox- och PC-spelare kan spela tillsammans. Xbox One-appen kommer att fungera som ett sorts nav i Windows 10 och synka chatt, vänlistor och annat mellan flera olika enheter.

Microsoft har en rätt lång historia av att visa upp grejer som sedan kanske inte blev riktigt så fantastiska som det utlovats
Sammanfattat skulle man kunna säga att man väljer att synkronisera alla sina enheter. Om det så är datorer, plattor, mobiler eller Xbox One ska Windows 10 föra dem samman. Greppet känns som det enda rätta att göra för Microsoft för att hala in konsolen som sprattlat omkring som en fisk i ett och ett halvt år. För ska jag vara helt ärlig har min Xbox One med ett fåtal undantag stått och samlat damm sedan i september. Men om Microsoft lyckas med Windows 10 och allt vad det innebär kan den mycket väl få lite mer av min uppmärksamhet.

Men det är ett väldigt stort om. Microsoft har en rätt lång historia av att visa upp grejer som sedan kanske inte blev riktigt så fantastiska som det utlovats. Ingen har väl glömt hur fantastisk Kinect skulle vara, för att inte snacka om Peter Molyneuxs Milo-vansinne. Ändå ställer jag mig försiktigt positiv till Windows 10 och allt som utlovas med den. Har det att göra med att jag precis kastat en mindre förmögenhet på en ny dator? Förmodligen. Men ändå, nya och potentiellt bra funktioner gynnar oss alla.