Det var mer än två år sedan vi senast hade en tre snabba-text publicerad på Svampriket. Men nu för jag den tillbaka. Jag bryter också normen och gör det själv, eftersom jag har tre spel jag vill få ur vägen innan månadsresumen imorgon.

Moto GP 2014 (PS4)

Milestone vill med Moto GP skapa en realistisk tolkning av sporten. Och jag tror på denna realism. För om jag helt ovan skulle sätta mig på en motorcykel, dra gasen i botten så skulle jag också ramla och köra omkull. Så som jag gjorde under spelets tutorial, om och om igen. Jag skulle troligtvis dö en brutal död om jag började åka motorcykel, så jag låter bli. Jag trivs inte på två hjul (jag är en bättre trafikant i en bil än på en cykel) och trivs inte heller med spelet som försöker förmedla en typ av motorsport som går ut på att åka motorcykel så fort som det bara går. Moto GP vill vara ett entusiast-spel för och av entusiaster. Huruvida de lyckas kan jag dock inte svara på, då jag varken är entusiast eller intresserad över huvud taget.

Grid Autosport (PS3)

..I en bil trivs jag bättre, men det första som händer i Grid Autosport är att jag inte får välja vilken bil jag ska sätta mig i. Och detta mönster dyker upp om och om igen under spelets gång. Och detta skulle vara irriterande som fan om det försiggick i ett Forza eller Gran Turismo-spel där halva grejen är att välja rätt bil till rätt race. Här görs det åt dig eftersom du inför varje event blir anställd av ett specifikt stall med specifika mål och förhoppningar. Konceptet funkar och istället för att halvvägs genom ett lopp gräma mig över val och konsekvenser kan jag fokusera – och njuta av – riktigt välgjord racing. Visst är det lite synd att spelet inte släpps till de nyare konsolerna, men samtidigt känns det som en värdig avslutning för serien på generation sju. Där första Grid gjorde mycket rätt för genren som stort så tappade den andra delen bort sig själv och sitt koncept. I den tredje och sista delen under den sjunde generationen hittar serien hem igen. En svanesång värd att ta del av.

Entwined (PS4)

Det här är en berättelse om en fågel och en fisk som vill förenas i livstid efter livstid. Entwined vill vara det nya indiespelet som folk buzzar kring. Men det är svårt att komma undan med det enkelspåriga upplägget som spelet för fram. Inte minst då det är väldigt ivrigt på att bestraffa dig som spelar om du skulle göra något misstag. Det är lyckligtvis väldigt vackert att se på, men efter några livstider blir även det enspårigt. Det låter också bra, men lyckas inte vidare bra med att integrera den ambienta musiken i spelmekaniken. Ibland klaffar det, men lika ofta så klaffar det inte. Summerat känns Entwined som ett koncept som såg jättebra ut på papperet, men med kontroll i hand så landar det i det mediokra facket. Fågel och fisk landar mitt-i-mellan.