Jag får ofta frågor kring podcastande. Hur ska man göra? Vilken teknik? och liknande så jag tänkte jag kanske skulle sammanfatta mina kunskaper och åsikter i ämnet så jag i fortsättningen bara kan hänvisa hit.

Podcastskolan

Ok, så du vill börja göra en podcast. Innan du skrider till verket kan det nog vara bra att fundera lite kring vad du vill göra för sorts program. För sakens skull och eftersom du läser här på Savepunkt tänker jag för exemplens skull anta att det handlar om TV-spel.

Mitt första och kanske viktigaste råd är att du, redan i planeringsstadiet, tar dig en titt på det befintliga utbudet. Ett gott tips är att göra en sökning i förslagsvis iTunes store på ”tv-spel” eller någon annan lite mer generisk svensk spelterm så du ser vad du har för konkurrenter. Det finns massor med spelpodcasts redan som kör på svenska – vad kan du komma med som ingen annan redan gör bättre?

Jag vill på allvar höra den här också...

Efter att ha klurat lite på frågan får du rannsaka dig själv lite om vad du faktiskt kan. Tekniken är oväsentlig just nu, det kommer jag ta upp senare i den här serien, men rent innehållsmässigt. Vill du vara en ”allmän” spelpodcast och prata om nyheter, veckans releaser, vad ni har spelat och så vidare tror jag att ni tyvärr siktar lite fel. De flesta seriösa uppstarter håller kanske tio avsnitt innan de ger upp i brist på lyssnare. Satsa istället på något unikt. Det kan vara att ni nischar er till en speciell genre. Ni kan leta upp de bästa speldealsen i Sverige, ni kan koncentrera er på fightingspel enbart och diskutera framecounts och tiers – eller så kan ni ta ett redan existerande koncept men försöka tackla det ur en unik vinkel (era personligheter räcker tyvärr inte som ”unik vinkel” såvida ni inte har något i stil med ”spelpodcast från hemmet för människor med grava psykoser” eller liknande).

Ok, nu har du tagit fram en vettig idé. Kan du beskriva den i en mening? Om inte: börja om på nytt. Ett alltför krångligt koncept är inte värt att arbeta vidare med. Än.

Sådärja, nu har du ett koncept som du tror kan hålla. Nästa steg, om du inte redan har börjat med det, är att fundera kring medarbetare. Visst kan man axla programmet ensam, men det är mycket arbete som ska göras och det kan vara bra att ha fler fasta i ”redaktionen”. Det finns några grejer att tänka på i det här läget också.

Redaktionurvalschecklista:

  • Är den här personen 100% med på vad för sorts program ni ska göra?
  • Är den här personen tillräckligt engagerad för att sitta regelbundet och snacka spel med dig eller kommer du behöva jaga honom/henne med samtal och sms när du sitter ensam och väntar i studion?
  • Litar du på att den här personen kommer kunna och hinna och orka göra research inför varje avsnitt?
  • Är det här en person som tillför något i de samtal du tänker dig att ni kommer ha?
  • Kan den här personen uttrycka sig muntligt på den nivå som du vill att diskussionerna ska ligga?

Varför är du inte inne på Skype?

Det absolut vanligaste är ju att man tar någon eller några polare som man trivs med, men kom då ihåg att det inte alltid är superkul att göra ett avsnitt och vissa gånger kanske man gör det bara för att man har byggt en stadig fanskara som förväntar sig ett avsnitt. Är du då den som kommer pusha de andra att vara med blir du lätt ”gnällgubben/tanten” – är du beredd att få den rollen i kompisgänget?

Det sista steget jag tänker ta upp i den här delen är programstrukturen. Självklart måste man inte ha programmet uppstyrt till punkt och pricka men speciellt i början, innan man har blivit varm i kläderna, är det bra att hela tiden ha en nästa punkt att gå vidare till. Det är lätt hänt att det blir oengagerade och stakande annars. Ju fler avsnitt ni får under bältet, desto mindre kommer ni behöva ett programmanus att luta er mot.

När ni sitter och tar fram programstrukturen så bör ni tänka på dels hur långa avsnitt ni vill göra och sedan försöka uppskatta hur lång tid ni vill spendera på ett område. En bra grundregel är att man som lyssnare sällan orkar längre än 20 minuter (och då snackar vi hyfsat dedikerade lyssnare) på ett ämne. Var inte heller rädd att slänga en programpunkt om den inte funkar längre.

En annan viktig punkt är, och det här gäller nog alla former av uttryck, prata om saker där ni känner er trygga och bekväma. Det säger sig självt att om man inte är insatt i CS-klaner så snackar man inte om e-sportsscenen för CS. Var inte rädda för att erkänna för lyssnarna när ni är osäkra eller om ni kanske inte har spelat just det spelet som kommer på tal. Var ärlig, dels för att ni garanterat kommer bli synade om ni bluffar, men främst av respekt för era lyssnare – de kommer säkerligen vara mer insatta och smartare än vad ni är.

Sist men inte minst, kom alltid ihåg varför ni gör en podcast. Man kan hamna i en dalgång när man mest går på tomgång ibland förstås, men märker man att det inte ljusnar är det bättre att ta en paus och en funderare över om och hur man kan hitta tillbaka till glädjen och viljan. Kort sagt: Ha kul!

Nästa gång ska vi prata om tekniken. Hur spelar man in? Hur redigerar man? Hur förvandlar man en samling ljudfiler till en podcast? Hur får man in den på iTunes?