Så var det dags att än en gång reda ut tv-spelsvärldens skumma saker som hämtats ur Japans mytologi. Trogna läsare vet vad jag pratar om, men eftersom det var ett tag sedan senast så länkar jag till de gamla inläggen igen:

Varför blir Mario en tvättbjörn av ett löv?

Varför gör hammare så att Mario krymper?

Varför har allt ögon i Mario-spel?

Varför dyker ett svärd vid namn Masamune hela tiden upp i rollspel?

I det här inlägget tänkte jag ta upp ännu en sak från Marios älskade Svamprike – nämligen vad Koopas egentligen är för något. Koopas, som vi känner dem här i väst, är baserade på en uråldrig japansk myt om en varelse vid namn Kappa – ett sköldpaddsliknande djur med mänskliga drag.

I grund och botten är det en myt som används för att skrämma barn från att gå nära vattendrag. ”Annars kommer Kappa och sliter i ditt anus.” Jo, jag lovar. Det är vad de säger till barnen.

Men det är bara inte i Super Mario-serien som Kappas dyker upp. I Pokédex-informationen för Golduck i Pokémon Blue/Red kan man läsa: Often seen swimming elegantly by lake shores. It is often mistaken for the Japanese monster, Kappa.” Även Final Fantasy-serien har Kappas. I Final Fantasy VI finns Kappa The Imp, och i Final Fantasy XI finns ett monster vid namn Gargoyle-Kappa.

I Animal Crossing finns en sköldpaddsliknande kapten/bussförare vid namn… Kapp’n. Fattar ni? Vitsigt, va? Och han är, såklart, en Kappa. Kappas favoritmat är konstigt nog gurkor, och japaner skriver ibland sina namn på gurkor som de slänger i vattnet så att Kappas ska låta dem bada ifred, utan att slita i deras anus. Därför är det passande att Kapp’n gillar att sjunga om just gurkor.

Ye can’t go wrong

With me cucumber song

Cucumbers, Cucumbers

They make me strong