Retroresan

Second Hand

Så har vi spelat genom SNES-klassikern Super Castlevania IV. Vi har förlorat oss i stämningsfull musik, förunnats över teknisk excellens och dött. Många gånger.

Musik

Retroresan: Second Hand (Super Castlevania IV klart, The Smurfs (MD) start)

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Anders Brunlöf and Retroresan, Samson Wiklund. Samson Wiklund said: Ny Retroresan: Second Hand http://bit.ly/dlmWQy #fb […]

 2. El_Kebabo skriver:

  kan inte ladda ner, får bara en fil på 4,2kb

 3. Samson skriver:

  @El_kebabo: Håll ut, det hade smugit sig in ett fel i avsnittet. Har rättat det och håller på att ladda upp den nya versionen nu.

 4. El_Kebabo skriver:

  gött

 5. Lephyrius skriver:

  Coolt att spelet är gjort av föredetta Treasure(jag avgudar dem efter Radiant Silvergrun och Ikaruga) även fast det inte känns så.(borde ha haft thightare kontroll men antagligen så fick dom inte göra det och då startade de Treasure)
  Vad bra beskrivning Samson av varför Castlevania var upprepande. Japp krucifixet är också mitt favoritvapen.
  Jag håller med Samson att Super Castlevania 4 är ett NES spel i SNES förpackning.
  Frustrationen är på en helt annan nivå i TinTin.

  Jag tror inte jag har ryst såhär mycket under Chrono Trigger – sagan även fast jag har upplevt det här spelet 3 gånger. (favoritpartiet med frog)
  Gud vad skönt med sagostund. Hoppas Anders inte dödar Magus. (en spolier text hade varit bra Tips!)

  Vad är nästa spel? Jag är inte speciellt sugen på Smurfarna. Det börjar bli jobbigt med plattform även fast det är roligt så hade det varit skönt med variation.
  Huh! Har Captchan försvunnit?

 6. ozzy88 skriver:

  Fullmetal alchemist är underbar. De har släppt en ny version av den som följer mangan bättre och är i mitt tycke är ännu bättre. Den nya heter Fullmetal alchemist brotherhood.

  Nu när jag spelat spelet igen utan savestates så kom jag till catacomberna som i mitt tycke är den svåraste banan. Instant deaths är ju så himla lätt att gå på där. Brukar alltid ha problem med de försvinnande plattformarna och det var just där mitt tålamod tog slut. I sin helhet är det ju ett bra spel och jag håller med det mesta av vad ni säger. Det där om att det är ett NES spel på SNES förstår jag nu och det var inget jag någonsin hade funderat över innan. Spelets svårighets kurva är ju lite knasig men i alla fall hyfsat logiskt.

  När jag spelade Castlevania SotN så undrade jag hela tiden var min/mitt bumerang/krucifix var nånstans, helt klart min favorit. Men i SotN blir det nog holy water som funkar bäst medan den suger i Super Castlevania 4.

  Riktigt trevligt med sagostund den mättade ganska bra och fin inlevelse som vanligt. Jag ligger fortfarande lite före sedan min enda väldigt långa sittning med spelet och har fastnat så hoppas att jag kan fortsätta när Anders kommer dit. I värsta fall får jag nog ta hjälp av någon guide.

  Okej då Samson, Gamex mässan är nog av stor vikt ihop med de andra som fokuserar på konsumenter. Om folk kan förstå sig på spel bättre så är det ganska bra. På escapistmagazine.com finns en mycket bra serie som heter extra credits som tar upp många problem som finns med vårat älsklings media och ger förslag på hur de kan bemötas.

  Smurfarna är fett random och jag är inte så insatt. Håller med om att filmen antagligen inte blir något att hänga i julgranen, men vi får se.

 7. Lance McCloud skriver:

  Jag hade tyvär inte tid att spela igenom Castlevania till denna vecka. Har spelet på Wii men var inte hemma utan besökte mina föräldrar. Vill tacka för Hook avsnittet som jag lyssnade på under en tråkig tågresa. Jag föredrar i vilket fall de nyare Castlevania spelen, främst de på Nintendos bärbara konsoler. Det känns lite meningslöst att snacka om den genomgående storyn i spelserien eftersom den är så löst sammanhängande och det känns inte direkt som om man kan få något ut av att veta vilken ordning de utspelas eller vad de har för kopplingar, förutom ett fåtal undantag som exempelvis Rondo of Bloods koppling med Symphony of the Night.

  Jag gillar Simons (Pling) initiativ att berätta lite mer om oss själva. Jag behåller mitt nick även om det är en kvarleva från tiden då nick skulle vara coola och inte sarkastiska eller roliga som nu, men jag kan säga att jag är 26 år och bor i Blekinge (jag är inte sverigedemokrat… hemska tanke). Jag har studerat lite olika utbildningar på BTH, däribland mediateknik och samhällsprogrammet och letar nu efter jobb samtidigt som jag slutför mina sista kurser. Jag har spelat TV-spel sedan min pappa en dag kom hem med ett NES nån gång när jag gick i lågstadiet. Jag visste inte riktigt vad TV-spel var då, men fastnade direkt. Först så spelade jag främst på Nintendo konsoler, men har i senare dar gått tillbaka för att uppleva och njuta av alla spel jag missat. Jag spelar mycket rollspel av olika slag, så sagostunden är lite av en favorit del i programmet och veckans avsnitt med uppgörelsen med Magus var episk. Jag spelar dock spel ur de flesta genrer men gillar speciellt de med lite strategi, en stor värld att utforska och en intressant story.

  Angående Avatar the Last Airbender så vill jag inte kalla den för en anime. Det går väl att hävda att den har vissa saker som pekar åt anime hållet, det asiatiska temat och till viss del animationsstilen, men det är en amerikansk tecknad serie och de går (i min mening) inte att kalla för anime. Vissa personer kör på något löjligt “det är tecknat men suger inte så jag kallar det för anime” åsikt som jag verkligen inte gillar. Men missförstå mej inte. Jag har visserligen bara sett första säsongen, men gillar verkligen Avatar the Last Airbender baserat på det jag sett. Riktigt kul att se att det fortfarande går att göra tecknade äventyrsserier i väst som inte dumförklarar tittarna och bara har en flashig och platt yta som säljargument. Jag gillar verkligen anime, men det ordet betyder bara att en tecknad serie ursprungligen kommer från japan, inte hur den ser ut grafiskt eller vad den innehåller stormässigt. Jag ska kanske inte tjata om anime i en retrospelspodcast, jag får väl försöka dra igång en egen animepodcast som jag funderat över att göra ett tag nu.

  Som avslutning vill jag faktiskt be om en tjänst! Jag minns att ni för ett tag sedan hjälpte en lyssnare som undrade om ni kunde hjälpa han att få tag i ett spel han letade efter genom att fråga era lyssnare. Jag skulle vilja göra samma sak om det går för sej. Jag vill verkligen komma över en kopia av Final Fantasy 5 till Gameboy Advance. Har inte lyckats hitta någon affär, fysisk eller på nätet, som har spelet. Kanske någon lyssnare vet eller rentav är villig att sälja mej en av deras kassetter. Jag har redan spelat FF6 på GBA, som jag hittade i tyskland, och vill nu ha ett nytt rollspel att spela när jag är på resande fot. FF V är lite av en favorit som jag inte spelat på ett tag och vill uppleva igen.

 8. Kioskvältaren skriver:

  Grattis Anders på förlossningsdagen!!

 9. Ludde Lundblad skriver:

  Okej boys!

  Först vill jag bara göra en kort kommentar på något Anders sa i Hook-avsnittet. Nämligen om Avatar, som för övrigt är awesome. Han tyckte att någon svensk kanal borde ta upp den, men då kan jag informera herr Brünlöf om att den har visats, åtminstone 2 gånger på Nickelodeon. Jag och sönerna satt klistrade måndag-torsdag 18:30 när det begavs sig 🙂

  Är så sjukt sugen på att spela Super Castlevania själv någon gång, och det börjar se lite ljusare ut på den punkten. Har nämligen i dagarna köpt ett SNES! Så sen gäller det bara att komma över ett ex a spelet oxå.

  Men nu en liten fundering, mest riktad till Samson. Jag måste säga att jag blev jätteförvånad över att du inte var lyrisk över detta spel. Börjar du bli kräsen? Lät konstigt att du dömde ut det som ett NES spel, fast på SNES? Får inte ihop det. Kändes som att du för en stund tappade dina retroglasögon och jämförde det med vad det kunde ha varit, istället för vad det är. Är i tanken att ni ska bedöma spelet efter spelets egna tillgångar, inte jämföra med senare spel?
  Blev det vimsigt nu? Blev det för mig, iallafall 😛

  Skjut en häst, Retroresan är bäst!

 10. Ludde Lundblad skriver:

  “Är i tanken” – ska vara – “Är INTE tanken”

 11. Oldgast skriver:

  Yo funderar på att kanske köpa NES eller SNES båda så småningom. Funderar på var man ska börja och om man köper ett SNES, PAL eller NTSC?Dessutom var köper man spel smidigast. butiker på nätet brukar vara odrägligt dyra. Funderar på tradera eller ebay. Finns en tysk butik som säljer spel och konsoler på tradera. game-world-någon erfarenhet?

  Äääähh hur gör ni om ni köper retro-spel? Tips. Förresten forum vore fränt.

 12. Oldgast skriver:

  Smurfmusik borde ju för övrigt vara det lättaste sättet att tjäna pengar på. Vi tar denna populära låten och byter ut några ord mot smurf. Sen tar vi några heliumpreparerade snubbar och låter dem sjunga texten.
  Jag tror på allvar att man kan få folk galna genom att spela smurfmusik garanterat farligare än tv-spel. Kan nog hjärntvätta folk med det kolla bara på screwattack.

  Förresten så kan ju Samson försöka härma en smurf denna veckan.

 13. Oldgast skriver:

  Åh förresten grattis till Anders. Skulle vilja framföra mina gratulationer genom att Samson sjunger med Smurf-röst. Avskriver mig allt ansvar för om gratulationen inte kommer fram.

 14. Kioskvältaren skriver:

  Som Oldgast skriver så skulle det vara sjukt kul att höra er i smurfröst.
  Det borde vara enkelt att fixa till i redigeringsprogrammet efteråt.

  Kanske hela avsnittet i smurfröst.
  Skulle vara kul att lyssna på

 15. Ludde Lundblad skriver:

  @Oldgast – Måste bara få flika in med ett ord här : Smurfhits? Finns väl typ en miljon såna skivor!

  För övrigt finns det bara en Smurfmusik som räknas och det är den då Klasse Möllberg står för kalaset <3 HALLONSAFT FTW

 16. Aloysius skriver:

  Jag gillade Castlevania IV när det kom, men jag var inte helt överexalterad över det. För mig var Simons Quest det bästa spelet i serien dittills och jag var lite besviken när Castlevania III var nästan lika linjärt som ettan, och fyran var ungefär samma sak. Men det är ett bra spel. Och jag fick ju mitt när spelserien blev Metroidvania i alla fall. 🙂

Skriv en kommentar