Krönika

Hallå, spelbloggar! Vart tog Wii-titlarna vägen?

2010 är över och det är dags att blicka framåt. Fast det tänker jag inte göra riktigt än. Nej, istället tänkte jag blicka tillbaka. Närmare bestämt tillbaks till den 24 december 2010. Det var nämligen då som “spelbloggseliten” i Sverige, presenterade sin alldeles egna GOTY-lista, över de 5 bästa spelen det gångna året. Listan såg ut som så här:

 1. Mass Effect 2
 2. Alan Wake
 3. Red Dead Redemption
 4. Heavy Rain
 5. Battlefield: Bad Company 2

Fem spel som alla får räknas som bra och förtjänar en plats på en topplista, men ändå tycker jag att listan känns fel. Varför, undrar du? Jo, inget av dem är ett Wii-spel!

Mario blir alldeles utmattad, när han tänker på folks spelsmak 😉

Jag finner nämligen det väldigt konstigt, att inte åtminstone en Wii-titel letade sig upp på topp 5, för bra Wii-spel har det kommit i år. När jag gick igenom de olika bloggarna som har varit med på detta projekt (22 stycken, Fredrik får rätta mig om jag har fel), så var det endast 4 (återigen, rätta mig om jag har fel) av dem som hade Wii-titlar med på sina egna topplistor. Nämligen, Super Mario Galaxy 2, Donkey Kong Country Returns, Bit.Trip Runner, Sin and Punsihment: Successor of the Skies och Kirby’s Epic Yarn (som kanske inte riktigt kan räknas?)

Varför ser det ut på detta sätt? Har alla sålt sina Wii-konsoler och kör endast HD? Är utbudet till Wii tråkigt, men såna gamla “fan-boys” som jag vägrar inse det? Ser folk på Wii som en konsol för barn? Med tanke på att DKCR utsågs till årets barnspel, verkar det onekligen så? För kom igen, ärligt talat, är det ett så “bra” barnspel? Kanske om man tycker om att utsätta sina barn för psykisk misshandel? 😉

Har Nintendos lilla vita helt enkelt tappat sin charm? Tittar man på VGChartz verker det onekligen INTE så. Återigen gick Wii vinnande ut ur julhandeln. Känns som en ekvation som inte går ihop. Konsoler säljs, men ingen spelar spel på den?

Varför?

Kommentarer

 1. Elin skriver:

  Fast Ludde, ingen jag känner som har Wii tycker att Super Mario Galaxy 2 är särskilt bra 😛
  Det har väl inte riktigt släppts något kalasbra till Wii i år, helt enkelt.
  Några fåtal bra titlar, möjligtvis, men inga som varit så där nedrans bra.

 2. Själv så känner jag nu med åren och all stress från arbetet att jag helst vill spela spel som antingen har överdrivet beroendeframkallande gameplay som CoD MP/BFBC2 , eller titlar som fångar både Gameplay och fantastisk story såsom Mass Effect 2.

  Troligtvis är inte jag den enda som känner att Wii-titlar saknar vettiga seriösa spel som man faktiskt blir emotionellt fäst vid och därmed inte platsar på GOTY-listorna längre.

 3. Ercarret skriver:

  Jag tror att ett problem, för Wii mer än de andra konsolerna, var att flera av dess största spel släpptes sent under året. DKCR, Epic Mickey och Kirby’s Epic Yarn släpptes väl ungefär i samma veva som listorna sammanställdes, vilket kan göra det svårt att kvala in där. Jag vet själv att jag var nära att skriva “Årets shooter” utan att ha spelat Black Ops, vilket kändes väldigt konstigt. Nu när jag har spelat det så vet jag att det inte skulle ha knipit den utnämningen, men det gjorde att min utnämning kändes lite skev.

  Wii har, åtminstone vad jag sett för titlar, haft ungefär samma problem. Flera spel släpptes sent under hösten, vilket gav GOTY-utnämnarna lite väl knappt om tid att hinna spela dem.

  Men sedan så tror jag att många av GOTY-bloggarna är mestadels PS3/360-fokuserade, vilket givetvis också är en (stor) anledning. Jag har en känsla i magen (men som jag inte riktigt kan styrka) av att många av dem är rent Xbox 360-fokuserade, vilket var anledningen till att jag uppskattade er lista – för blandningen.

 4. Du tycker att “spelbloggseliten” struntar i Wii? Det är väl ingenting mot hur de struntar i bärbara spel (PSP, DS, iPhone etc) i så fall? 🙁

 5. EKKen skriver:

  Det som får mig att undvika Wii överhuvudtaget är kontrollen. Jag orkar inte vifta runt med den.

  När jag kommer hem efter en dags arbete vill jag bara sätta mig i soffan lugnt, skönt och stilla med en handkontroll i händerna.

  Detta bidrar tyvärr till att jag aldrig spelar på Wii:n även om det finns spel som egentligen kanske lockar.

 6. Ludde Lundblad skriver:

  @Kristian – De hade faktiskt en kategori för “årets bärbara” 😉
  @ercarret – Ska man vara noga släpps inte Kirby förens i februari 😛

 7. Tommy Håkansson skriver:

  Elin:
  Super Mario Galaxy 2 har 97% på Metacritic, så att du inte känner någon som verkligen gillar spelet beror nog på att du inte känner någon av den internationella spelpressens elitskribenter. 😉

  Christoffer:
  Om dagens gamer inte fullt ut kan uppskatta ett lekfullt spel som sätter spelglädje framför allvar, då lever vi i en ledsen värld där molnen och kullarna gråter. 🙁

  Jag tror helt enkelt att det handlar om hur många som spelat spelen i fråga. Hardcorepubliken har sedan längesen tillbaka övergivit Wii. Mycket har hänt sedan 2007. Det kan man se på hur titlar som Mad World, No More Heroes, Punch-Out och Metroid Prime 3 sålt. Eller rättare sagt, inte sålt. Det är inte konstigt att Super Mario Galaxy 2 inte kommer med på listan när många som röstar inte har spelat det. Jag kan inte komma på någon annan förklaring till varför spelet hyllades sönder av den internationella spelpressen, men ignoreras av svenska spelboggare.

  Sen ser det ju jättebra att vi gnäller på listan när vi inte ens vad med och röstade. ^^,

 8. Joakim skriver:

  Kirby’s Epic Yarn borde inte räknas enligt min mening då det släppts här först 2011, vilket det för stunden är.

  Varför kommer inte spel till Wii med? Flertalet anledningar, den lilla charm de en gång hade är nu bortsprungen och gömmer sig under en stor sten i en djup skog med massa elaka djur i.
  Att de säljer, ja det beror nog på föräldrar som inte riktigt har en stenkoll och frågar en säljare som vill få lite mer plats på lagret för tex ja vi säger konsolen 360.
  Samt att vem i all ärlighetens namn orkar med kontrollen? Sitta och vifta en kontroll som är alldeles för slapp och som inte förstår innebörden av ordet precision.
  Man får heller inte glömma av dess horribla grafik, eller förlåt, “det ser bra ut för att vara ett Wii”.

  Med dagens fina skärmar så ‘kräver’ folk något ‘fint’ att vila ögonen på. Men man får heller inte glömma av den skräp som spottas ut till Wii, hur många titlar är det som är bra? Självfallet är ordet bra som allt annat subjektivt och bör därför behandlas därefter.

  De är fast i ett trist mönster, visst det är många, men Nintendo är extrema. De spottar ut samma Pokémon år efter år, Zelda, ja man har sina tempel som ofta delar namn och i slutändan handlar de om tre personer.

  Pensionera!

  Ja, det är nog dags för rörmokaren att dra sig tillbaka, till en viss del i alla fall. Det räcker med alla Mario VS Sonnic, Mario Baseboll etc. Vi har sett dem innan och de lägger inte ens ner tid på att uppgradera grafiken, även om det vore en liten uppdatering så läggs inte den energin.

  Internet, ja det använder nästan alla dagligen och här är Nintendo rädda. Stora stygga internet, där finns hajar och massa fula ord. Sådant ska de inte beblanda sig med och envisas minst sagt att tvinga spelare att memorera en hel del kombinationer av siffror. Komplicerat är bra, förutom när det kommer till handling och nyskapande. (ja att vifta var väl en fin sak, men det fanns trots allt innan, människan har viftat väldigt länge, vissa saker kan de tänka men utnyttjar sällan det till fullo).

  Wii är ‘casual’, och Super Mario Galaxy 2, ja det har vi sett innan. Nu med lite mer och en grön kompanjon att rida på. Gör om, gör rätt Nintendo =/

 9. Ludde Lundblad skriver:

  @Tommy – Men det hade ju inte gjort någon skillnad om vi hade varit med 😉

 10. Ludde:

  Jag kollade bara GOTY-listan och missade årets bärbara. Men jag förstår inte hur det förändrar någonting till det bättre, det visar ju bara ännu tydligare hur bärbara spel uppenbarligen inte platsar på den “riktiga” listan och därför måste tilldelas en juniordivision att tävla i? 🙁
  Även om nu Peace Walker faktiskt fanns med på GOTY-listan ändå (väldigt långt ner dock)!

 11. Tommy Håkansson skriver:

  Kristan:
  Så himla rätt! Är själv skyldig på den punkten, men bränner i alla fall mycket krut på DS. Bärbara spel måste få mer respekt.

  Ekken:
  Wii-spel har egentligen inte haft något direkt viftande att tala om sedan 2008. Det handlar nu för tiden på sin höjd om lätta små knyck då och då. Jag lovar att du kan spela igenom hela Super Mario Galaxy 2 skönt och stilla i din soffa.

 12. Tuve skriver:

  Köpt tre spel till Wii i år.
  Metroid Prime-trilogy
  Super Mario Galaxy
  Goldeneye

  Metroid räknas inte. Men spelat två spel som är släppta i år iallafall. Båda varit väldigt bra. Men helt ärligt har jag mest använt mitt Wii till att spela GC-spel detta år. Har inte blivit så jättemycket Wii-spelande.

  Lite sorligt,
  Men jag gillar min lilla vita maskin <3

 13. Tommy Håkansson skriver:

  Joakim:
  “Att de säljer, ja det beror nog på föräldrar som inte riktigt har en stenkoll och frågar en säljare som vill få lite mer plats på lagret för tex ja vi säger konsolen 360.”

  Och så har det varit i fyra år nu alltså?
  Varför har butikerna köpt in fler konsoler än de har plats för i hela fyra år? Och varför vill de inte få 360-konsolerna sålda? Argumentet håller inte.

  “Samt att vem i all ärlighetens namn orkar med kontrollen? Sitta och vifta en kontroll som är alldeles för slapp och som inte förstår innebörden av ordet precision.”

  I vilket storspel till Wii satt du och viftade med dålig precision senast?

  “Men man får heller inte glömma av den skräp som spottas ut till Wii, hur många titlar är det som är bra?”

  Det spottas faktiskt ut mer skräp till Xbox 360.
  I alla fall senast jag räknade på Gamerankings.

  “De är fast i ett trist mönster, visst det är många, men Nintendo är extrema. De spottar ut samma Pokémon år efter år, Zelda, ja man har sina tempel som ofta delar namn och i slutändan handlar de om tre personer.”

  Jag håller med. Jag är enormt besviken på Skyward Sword. Jag är urless på Pokémon. Titlarna till 3DS är allt annat än spännande. Men spelar man Super Mario Galaxy 2 utan att stirra sig blind på att spelet har “Mario” i titeln, inser man snart att bandesignen är FULLproppad av helt nya och innovativa inslag av gameplay. För varje fordonbaserad setpiece med explosioner i Black Ops, har Super Mario Galaxy 2 tio originella element som på egen hand skulle kunna bära ett helt spel.

  Och om du kallar Wii-utbudet för casual vill jag gärna se dig spela Donkey Kong Country Returns och Super Mario Galaxy 2. 😉 Inte för att jag tycker det är något egentligt fel med casual. Jag är casual. Och hardcore. Och mainstream.

 14. EKKen skriver:

  Tommy: Viftande eller ett litet knyck spelar ingen roll, jag gillar det inte ändå =D

 15. Gwellmyn skriver:

  Personligen har jag inte spelat särskilt många spel till Wii i år då det inte varit särskilt spännande titlar för egen del. Absolut Super Mario Galaxy 2 var riktigt bra, men det var inte tillräckligt bra för att hamna på min topp 5 lista över året då det fanns andra spel som var intressantare, men det fanns med i slutstriden så att säga. Kirby släpps som sagt inte förrän 2011, DKCR har jag visserligen sneglat på men kändes inte som att jag ville lägga ner tid på just nu och Metroid Other M har jag precis införskaffat. Alla gör vi helt enkelt olika prioriteringar 🙂

  Xbox 360 och PS3 hade helt enkelt stackare spel år.

 16. Ludde Lundblad skriver:

  @Joakim – Apropå det här med att vifta! Var det nån som sa PS Move och Kinect? Verkar inte logiskt att döma ut Wii på grund av (bland annat) kontrollen, när det är dit HD-apparaterna också siktar?

 17. Ercarret skriver:

  Jag ska dubbelkolla releasedatumen för spel jag snackar om nästa gång. 😛

  Men jag tycker att Wii har haft ett starkt år. Ett av de starkaste på flera år, känns det som, som utomstående. Det här är första året då jag på allvar börjat fundera på om jag ska införskaffa en sådan konsol. Men som sagt, bortsett från SMG2, så tror jag att alla dessa starka kort kommit framemot slutet av året.

 18. Richard skriver:

  Vänta lite nu… Wii dog alltså INTE ut tillsammans med resten av den förra konsollgenerationen? Den spökar alltså fortfarande omkring som en annan PS2? Snacka om en tvspelskommersens askungesaga!

 19. Anders Brunlöf skriver:

  Som Tommy är inne på så handlar det om en enda sak; Vad folk har spelat mest.

  Jag personligen, som stod utanför projektet och sedan skrev ihop mina egna listor känner själv att mina listor blev något ensidiga, med mycket fokus på Playstation 3, eftersom det är där jag föredrar att spela. Inget Limbo, inget Super Meat Boy. Istället Dead Nation och Joe Danger.

  Och på samma sätt tror jag att det har blivit med spelbloggelitens listor, Alan Wake kommer före Heavy Rain för att fler har spelat Alan Wake, inte nödvändigtvis för att det är ett bättre spel. För det kan väl ingen egentligen tycka? 😉

  Beträffande Wii så tror jag i sin tur att det är få spelbloggare som spelar mycket Wii, och än mindre som skriver om det eftersom det sedan några år tillbaka är “ocreddigt” att skriva om Wii, att gilla Wii. Faktum är att jag på rak arm har svårt att hitta folk som aktivt tar upp alla de bra spel som släpps till just den konsolen, två udda exemplar finns ju på Svampriket och ni var ju inte med i omröstningen.

  Så är det alltid när flera ska vara med och bestämma. Spridningen är livsviktig och i just detta fall misslyckades man på den punkten.

 20. Elin skriver:

  “Super Mario Galaxy 2 har 97% på Metacritic, så att du inte känner någon som verkligen gillar spelet beror nog på att du inte känner någon av den internationella spelpressens elitskribenter. ;)”

  Tommy@ – nä varför skulle jag vilja känna dom? Verkar ju inte som att “dom” har vidare bra… spelsmak 😛
  Det är säkert inte ett dåligt spel, men flera i min umgängeskrests spelar bara Wii och med det har spelet i sin ägo. Ingen har talar direkt lyriskt om spelet, men sedan har det också varit äldre personer (urålderliga, typ tjugofem) som växt upp med Gamla Super Mario. Ingen gillar direkt New Super Mario Bros heller så det kanske har med den saken att göra.

 21. Tommy Håkansson skriver:

  Elin:
  Det jag menar är att den samlade internationella spelpressen (som mestadels också består av uråldriga gamers födda på 80- eller 70-talet) väge tyngre än ett par vänner. Ett spel får inte 97% i snittebetyg utan anledning.

 22. Elin skriver:

  Tommy@ – nu har jag faktiskt inte testat spelet själv, så jag kan ju inte basera åsikter på en egen bedömning.
  Men njae, håller inte riktigt mer dig där. Ju mer jag lär mig om den här branschen ju mindre litar jag på folk som arbetar inom den 😉
  Litar helt klart mer på vanliga människor.

  Du har rätt. Ett spel får inte full poäng överallt utan anledning … *trumvirvel*

 23. Tommy Håkansson skriver:

  Elin:
  Ja. Jo. Nintendo har mutat heeela världspressen. Varenda en. Utan att det kommit ut ett enda ord om det. Visst, så är det. :p

 24. Joakim skriver:

  @tommy Hmm då skall vi se, jag spottade ur en kommentar när jag var trött och med en skämtsam attityd. Lite svårt att nå fram varje gång.

  Skall väl säga att jag utgår självfallet från eget perspektiv och jag har inte haft roligt när jag spelat varken Super Mario Galaxy eller uppföljaren. Enligt mig så är tvåan mer av samma, visst nya saker, men de har verkligen gått så långt de kan med Mario. Samma spel, samma upplägg, samma trista grafik och kontroll. Vad blir nästa? Super Mario Atom?

  Men! Jag tänker inte vara ett drygt svin, jag tänker ge Galaxy en ny chans. Försöka titta på det med andra ögon, bara för att försöka vigda mina vyer. Kanske, kanske om de hade stött Gamecube kontrollen så hade jag sagt annorlunda, men det får vi aldrig veta.

  Jag tar hellre samma gamla trix i ny förpackning än en trött överviktig rörmokare som inte gör ett försök till personlig utveckling. Tröttheten och irritationen tar över när jag pratar om Mario och Nintendo, de lockar inte mig längre.

  Visst släpps det skit till de andra konsolerna med, absolut, det förnekar jag då verkligen inte. Men den bilden jag har av Wii är att det släpps väldigt få spel, och Nintendo går miste om en hel del större titlar.

  Angående precision för Wii så tycker jag det är enormt roligt att de släppte ett tillbehör för att förbättra kontrollen ytterligare och sedan knappt stödja tillbehöret.
  Men jag ska inte måla in mig alldeles för mycket på precision, dels för att jag kommer inte orka svamla på då jag upptäckt att min kropp för tillfället har en förhöjd temperatur och bör vila.
  Men dessa typer av kontrollen dödar min spelupplevelse, som en ‘kul’ sak man plockar fram en kväll i kvartalet, visst då duger det. Men jag vill inte sitta och rycka med handen för att min gubbe skall göra si eller så. Och vad fasen, vill jag ha motion, ja då går jag ut och springer, spelar fotboll eller springer bort till gymmet och lyfter skrot.

  Men nu svamlar jag åter en gång, kommer bli knepigt men febern styr. Att de inte kom upp fler spel är väl helt enkelt för att de som spelar Wii inte kommer till tal eller bryr sig inte. De har spelat ett spel och tyckte det var bra, varför bry sig vad andra tycker och tänker?

  Sedan ska man inte underskatta dessa casualplayer, de kan de med 😉

  @Ludde
  “LuddeLundblad Ludde Lundblad
  Den konstigaste kommentaren på inlägget: “Super Mario Galaxy 2, ja det har vi sett innan” #DoesNotCompute”

  Jo men vad trevligt att du frågar här där jag kan svara med istället att vara konfunderad bakom ryggen.
  Samma upplägg, lite nya banor och funktioner, men Mario i rymden som hoppar omkring och skriker som en stucken gris. Same shit, same name.

  Angående att döma ut Wii för viftande, eller delvis. För mig är det helheten som gör att mitt Wii (ja, jag äger ett, men det är för virtual consol, tumme upp för det dock!) står och samlar damm är en kombination. Att spela FPS på en Wii är helt horribelt, långsamt och väldigt frustrerande och att spela online kan man glömma. För att inte glömma hur ‘fantastiskt’ det ser ut på min tv, trots en lite vänligare kabel än den scart man får med.

  Och Move och Kinect, jag tänker inte skaffa dem heller, det är inget som lockar. Det dödar spelglädjen för mig. Men om jag nu var tvungen att välja något så hade jag valt Kinect då det försöker i alla fall göra något nytt, ta bort kontrollen från folket inte ge dem fler och tillbehör till dessa.

  Även om man nu måste välja mellan dessa tre konsoler så är det för mig uppenbart, visst är Wii billigt, men du kan tex inte kolla på dvd, hyra film eller prata/spela med dina vänner särskilt lätt. Rekommenderar starkt de andra konsoler då du får mer för pengarna, det finns ett val om man vill ha rörelsekontroller, men du får så mycket annat.
  Visst Wii började med det, men Sony och Microsoft sprang om.

  Nintendo behöver bli lite mer öppna, försöka få lite titlar som dök upp på Game of year enligt bloggarna, och den behöver verkligen kunna göra mer.

 25. Elin skriver:

  Tommy@ – det var inte så jag menade, heller 😛
  Men det vet du säkert om.

 26. Tommy Håkansson skriver:

  Joakim:
  “Enligt mig så är tvåan mer av samma, visst nya saker, men de har verkligen gått så långt de kan med Mario. Samma spel, samma upplägg, samma trista grafik och kontroll.”

  Tre frågor.
  Brukar inte uppföljare vara mer av samma? Var SMG2 mer “samma sak” än Reach, Blops, RDR, Brotherhood, God of War 3, Mass Effect 2 etc? Och vilka av de andra spelen på listan tycker du har gjort det du kritiserar Nintendo för att inte ha gjort?

 27. Spelar folk fortfarande Wii? Tycker det mest är en konsol som står och samlar damm för folk sedan flera år tillbaka…

 28. Spel-Malmer skriver:

  Som upphovsman till tilltaget med åretsspelgrejen vill jag bara understryka att ingen sagt något om att vara “spelbloggseliten”. Tycker det låter lite raljerande faktiskt från din sida Ludde. Synd, då bloggarna faktiskt verkligen ansträngt sig och skapat högkvalitativa inlägg varje dag under en hel månads tid.

 29. Ludde Lundblad skriver:

  @Spel-Malmer: Den enda som har använt uttrycket “spelbloggseliten” om er är jag och det beror till stor del på att jag dagligen läser de flesta bloggar som var med i projektet, och helt enkelt anser de vara bäst och roligast att läsa!

  Att du ens behöver påpeka för mig att det ligger mycket arbete och hjärta bakom alla inlägg, känns fel då du vet hur mycket jag har gillat projektet.

  Jag ville helt enkelt belysa att Wii, sorgligt nog än en gång hamnar i bakgrunden 😛

  Har du någon teori om varför det blev som så, kanske? 😉

 30. Spel-Malmer skriver:

  Men då är frågan, varför “fnuttarna”? 🙂

  När det gäller Wii kan jag bara se från mitt eget perspektiv. Wii tilltalar mig inte alls. Möjligtvis Metroid Prime, men det är ju gammalt.

 31. Holmberg skriver:

  “Elin:
  Super Mario Galaxy 2 har 97% på Metacritic, så att du inte känner någon som verkligen gillar spelet beror nog på att du inte känner någon av den internationella spelpressens elitskribenter. ”

  Det ovan såg jag som svar bland kommentarerna här uppe men så är det ju värt att tänka på att det var ju inte den internationella spelpressens elitskribenter som bloggade om vad dom tyckte var årets spel heller… utan folk som driver privata bloggar och ventilerade sina privata intryck av dom spel dom haft lust att spela under året.

  Kanske Wii-konsollens huvudsakliga publik inte är samma människor som sen sätter sig och skriver blogginlägg varje dag om sitt spelande. Tror inte det är konstigare än så.. olika sorters gamers helt enkelt.

  Hursomhelst så tror jag Nintendo skrattar hela vägen till banken åt GOTY-listan 🙂

  Och det kom många bra PC-exklusiva titlar i år med men dom lyste med med sin frånvaro.

 32. Stolt gamer skriver:

  Min stora fråga är snarare: vart tog StarCraft II vägen?!

  Visst, det vann årets strategi men jag tycker det förtjänar mycket mer än så. Tyvärr är väl PS3/360 populärare än PC bland de som utsåg priserna, och/eller så var de som väl spelade på PC inte tillräckligt insatta i multiplayern för att greppa dess storhet.

  Jaja, det är väl viktigt att inse att listan inte är någon slags definitiv, allgiltig sanning, utan helt enkelt en sammanställning av olika bloggares personliga åsikter. Det kommer alltid finnas spel/format som “glöms bort”, det är ju människor med begränsad fritid vi snackar om och inga robotar som tuggar i sig VARENDA spel 😉

  Jag tycker i vilket fall att det var ett kul koncept som var kul att läsa och att alla bloggar gjorde ett skitbra jobb 🙂

 33. […] This post was mentioned on Twitter by Angelica Norgren. Angelica Norgren said: Vilket gnäll Ludde! http://bit.ly/hLQJxZ Vi sålde vårat Mario Galaxy 2, så säg inte att jag inte köpt det alls! 😀 […]

 34. Filip Söderholm skriver:

  Personligen så är jag någon som var otroligt peppad inför Wii-releasen för några år sen. Det togs ledigt från jobbet en hel vecka för att spelas och jag missionerade för alla jag kände om vilken cool maskin det var och hur mycket kul som skulle komma ur den. Tyvärr så visade det ju sig att det skulle bli en skit-plattform av det hela. Orka friend codes, låg upplösning och framför allt den där värdelösa skitkontrollen. Jag skulle kunna ragea hela dan om hur kass kontrollen är. Sorry, Wii var ett misslyckat projekt. Inte kommersiellt då, på den fronten går det ju hur bra som helst fortfarande tror jag, men som spelälskare har jag svårt att tycka annat än att det är en skitkonsol. Spelutbudet är “meh” och dom bra spel som släpps förstörs av kontrollen. Den sociala interaktionen på plattformen är noll.

 35. Tommy Håkansson skriver:

  Spel-Malmer:
  “Wii tilltalar mig inte alls.”

  Och så är du nog inte ensam om att tänka. Jag tycker det är märkligt att människor med spel som ett stort intresse kan ignorera ett helt spelbibliotek med bra titlar. Men tills svenska spelbloggare börjar spela mer än bara HD-konsoler, så får väl Svampriket stå upp för Wii och bärbart. 🙂

  Stolt gamer:
  Jag håller med om att PC är underrepresenterat, vilket är ganska konstigt med tanke på att formatet är så populärt i Sverige om man ser till försäljningslistorna. Här tar jag på mig en del av skulden, då Svampriket så gott som aldrig skriver om PC-spel. Personligen har jag helt enkelt varken pengar eller utrymme till en speldator. Men vi får se om det ändras i år. 🙂

 36. Bradly Dorsey skriver:

  Enligt dataspels branschen spelar 81 av Sveriges befolkning nagon typ utav dataspel. Det kan jamforas med Svenska Fotbolls Forbundet som hade 2010 ca 286 000 licensierade spelare. Utover detta sa steg dataspels forsaljningen med ca 150 mellan 2000-2009..Ur ett rent marknadsperspektiv sa borde t.e.x WGC finalen i t.ex C.S 1.6 foljas minst utav lika manga som ser CL finalen i fotboll och spelarna som spelar pa den nivan borde vara stjarnor som Zlatan eller Messi.

 37. Marcus Hermansson skriver:

  Tycker också det är märkligt. Har Både PS3 och Wii. Både DKC:R och SMG2 är två riktigt bra spel som slår många av de andra spelen som presenterats som GOTY.

Skriv en kommentar