Krönika

Nintendo har förlorat förtroende

Jag blir inte förvånad om 3DS inte säljer så överdrivet mycket under sina första veckor, eller ens månader. Nintendo har talat om att det kommer finnas 4 miljoner konsoler att tillgå vid release, och att 1,5 miljoner av dem ska gå till den japanska marknaden. Det låter i mina öron som i det minsta laget, så kanske har Nintendo samma misstankar som jag.

Men varför tror jag många fans kommer stanna hemma på releasedagen i stället för att rusa till butikerna? För att alla som är ”early adopters” (de som köper ny teknik först) har koll. Och alla med koll vet att Nintendo är ökända för att först släppa en lite skräpig version av en ny bärbar konsol, och sedan en förbättrad version ett år senare. Det är å andra sidan inget som brukar bekymra early adopters, men jag tror det finns många som tänker ”äh, jag väntar på den uppdaterade versionen nästa år i stället”.

På Gameboy Advance och Nintendo DS har det varit allt från bättre skärm till snyggare design. Konsolerna har blivit mindre och fått bättre batteritid. På tal om batteritid så har ju Nintendo avslöjat att 3DS kommer ha en batteritid på tre timmar. Ja, bara tre ynka timmar. Det är inte mycket att hurra för, och det förvånar mig inte om de släpper en ny modell med fem eller sex timmars batteritid efter ett år.

Jag tycker Nintendo borde komma ihåg vad som hände SEGA. Efter alla otaliga uppdateringar av sina konsoler tappade företaget till slut kundernas förtroende. När det sedan var dags för Dreamcast att lanseras var köparna skeptiska, och väntade hellre på Playstation 2. Det är det förtroendet som jag tror Nintendos kunder börjar tappa nu, efter mängder av DS-uppdateringar. Jag kan ju tänka mig att de som nyss köpte en DSi XL i slutet av förra året inte kommer vara så sugna på att köpa en 3DS i början av det här året.

Jag tror inte många konsumenter kommer vänta på en konkurrent, men många kommer åtminstone vänta på modell nummer två av 3DS. De vet att den första versionen är halvdålig, och att den snart ersätts. Vi kan redan nu kalla den för 3DS Phat.

Inga kommentarer

 1. Henrik Blomgren skriver:

  Ja, Sega floppade med DreamCast. Men trots att den som konsol floppade var det spelen som både var intressanta och välgjorda.

  Bara synd att inte fler köpte konsolen så att Sega kunde fortsätta göra spel i klass med Skies of Arcadia.

  Fan vad jag vill se en uppföljare/andra del i den serien.

 2. Peter skriver:

  Jag har en liten annan teori.
  Jag tror att de som är “early adopters” kommer stå i kö för att få köpa den.
  Sen när nästa version släpps så köper de den också.
  Så tror jag det kan vara i alla fall.

  Titta till exempel på iPhone. Där släpps en uppdaterad version varje år och alla vill verkligen ha det senaste och köper den.

  Fast i och för sig är det Apple och just Apple är väl ett företag i en egen klass. Allt de gör får ju enorm uppmärksamhet.

 3. Tommy Håkansson skriver:

  Ja, som jag skrev så är det nog inget som just early adopters bryr sig om. Det är ju de som köper allt som släpps oavsett vad. :p Kanske kan man komma undan med att hela tiden släppa uppdaterade versioner. Som du säger kommer ju Apple undan med det, och visst måste vi påstå att även Nintendo klarat det med alla nya DS-modeller på sistone. Lite sorgligt, men eftersom jag själv kommer köpa en 3DS på releasedagen borde jag inte kritisera andra.

  Frågan är dock om jag kommer köpa den uppdaterade modellen ett år senare.

 4. NuYu skriver:

  Jag skulle inte säga att jag vill hålla med dig helt Tommy, men det är möjligt att det blir på det sättet. 3D och Nintendo är en lockande kombination för många fast det beror mycket på priset också förstås. Jag gissar på att försäljningen kommer gå segare än den gjort för deras senaste maskiner i alla fall.

  Jag kommer själv antagligen inte köpa den på releasedagen, mest på grund av pengabrist men också för att spelutbudet hittills inte känns speciellt intressant.

 5. […] This post was mentioned on Twitter by luddelundblad. luddelundblad said: Nybloggat av @tommy_bleunt Nintendo har tappat förtroende hos kunderna http://tinyurl.com/5utxz95 […]

 6. Gwellmyn skriver:

  Håller med NuYu till viss del. Är egentligen sugen på att införskaffa en på releasedagen, men jag vill nog först se vilka spel som släpps samtidigt innan jag bestämmer mig till 100%.

 7. metalslime skriver:

  Köper den nog när dragon quest spelet kommer.. 🙂
  Har iaf sålt min dsiXL i god tid innan den tappat allt sitt värde..
  Den som väntar på något gott!

 8. Tror även att det kan vara värt att vänta. I början av releasen så brukar man bara köpa skitspel eftersom utbudet helt enkelt inte kommer att vara speciellt stort heller.

 9. Jag skulle inte heller bli så förvånad att de släpper en uppdaterad, förbättrad version av 3DS om ett år heller.
  Vilka färger kommer själva 3DS-konsolerna att få?

 10. Arvid skriver:

  Jag instämmer i kören att det inte förvånar om det kommer en ny senare. Men det är lite trist. Jag är lite sugen på en DS och känner att det är ju ingen idé att köpa en nu när 3DS är runt hörnet. Och samtidigt vill jag inte köpa 3DS för att en bättre med stor sannolikhet kommer senare.
  Varför inte bara vänta lite och släppa denna bättre direkt? Som det är nu känns det ju lite som att de släpper en beta-version som de sen fixar till och släpper.

 11. Monika skriver:

  Ja, trist att dom inte kan göra dom så bra som möjligt redan från början 🙁 Men jag antar att det är en kostnadsfråga? Dom vill få in lite pengar och se att varan uppskattas innan de lägger mer pengar på att förbättra den? Är ju väldigt stora risker med det där… Den kan ju lika gärna floppa helt!

 12. Tommy Håkansson skriver:

  Fast frågan är om Nintendo behöver tänka på pengar just nu. Och frågan är om DS + 3D verkligen är en stor risk. Men såklart, om de kan komma undan med det är det ju onödigt att inte göra det. Och hittills har de ju kommit undan varenda gång.

Skriv en kommentar