Krönika

Holmgren, Håkansson och nu Lundblad

Debatten om krigsspel och hur eller om de glorifierar krig och dess hemskheter som varit här på Svampriket och i Alfred Holmgrens krönika borta på Aftonbladet har fått mig att fundera.
Det jag har kommit fram till är följande: Spel som COD och BF glorifierar krig och gör det till något häftigt…

…iallafall om du är 10 år!

Tommy skriver i sitt inlägg, att “ läser man krönikans kommentarer verkar de till stor del bestå av arga 16-åriga CoD-spelare som reagerar reflexmässigt“, vilket jag är villig att också tro. Men det är inte dessa sextonåringar som vi behöver vara oroliga för. Jag (hoppas) tror att dessa ungdomar har en så pass rutin av TV-spelande att de på något vis fattar att det “är bara ett spel”, men eftersom de bara är 16 år och säkerligen i många fall sexuellt frustrerade måste de på något sätt få ut sina känslor och de  gör det genom att vara troll.

De vi istället ska vara oroliga för, är de yngre spelarna, de som är mer lättpåverkade och inte har så många TV-spelsår i ryggsäcken. De som växer upp med Modern Warfare 2 och Battlefield. Det är dom vi måste tänka på, när det kommer till den här typen av spel. Vad gör de för intryck på en 9-åring, egentligen?

Nu råkar det vara som så att jag känner en 9-åring som har spelat igenom hela kampanjerna i Modern Warfare 1 och 2, Battlefield 2 och sist men inte minst CODBLOPS. Att jag känner denna 9-åring beror på att han bor under samma tak som mig!

Innan ni slänger er på tangentbordet och trycker in Caps Lock för att skriva ÄR DU DUM I HELA HUVUDET? HUR KAN DU LÅTA EN 9-ÅRING SPELA DESSA SPEL? vill jag bara klargöra att det är inget han gör hemma hos oss, utan det är när han här hos sin biologiska pappa eller hos kompisar .

Således borde alltså jag ha lite koll på hur dessa spel kan påverka ett barn i denna ålder, vilket jag nu tänkte avslöja för er:

 • Barn blir inte våldsbenägna av att spela dessa spel
 • Barn får mardrömmar av att spela dessa spel
 • Barn blir intresserade av att titta på nyhetsrappportering från krigshärjade länder, eftersom soldaterna ser ut som Soap Mactavish
 • Barn vill gärna vara ute i skogen och leka, efter att ha spelat dessa spel
 • Barn vill göra lumpen när de blir stora, efter att ha spelat dessa spel
 • Barn tjatar om att få Guld-konto på Xbox Live, efter att ha spelat dessa spel
 • Barn lär sig engelska ord, när de spelar dessa spel. Ord som de kan använda när de bråkar med sitt småsyskon “passa dig, annars blir det en headshoot

Nu kanske ni tycker att jag gör mig lite lustig över ett ganska så allvarligt ämne, men jag hoppas ni förstår min poäng ändå? Faktum är att alla ovan nämnda punkter är tagna från verkligheten, från samtal jag har haft med 9-åringen.

Jag tror inte att han är den enda 9-åringen som har skjutit civila på en flygplats!

Det är lite läskigt…

Inga kommentarer

 1. Tommy Håkansson skriver:

  Jag tror du har högre tankar om 16-åringar än jag har. Det är ju bara att titta på hur många som mår dåligt över sin kroppsuppfattning och vad de tror förväntas av dem i sängen för att inse att media påverkar. Jag vet inte varför spel skulle vara fritt från sådan påverkan när man — till skillnad från till exempel porrfilm — hela tiden upprepar i marknadsföringen att “det här är realistiskt!”

 2. Henrik skriver:

  Intressant. Det är en bra poäng som du för fram.

  Dock har jag några synpunkter:

  När började dessa nuvarande 16åringar som trollar hos Alfred att spela? Vilka spel tror du att de spelade när de var 9 eller yngre? Så mycket har det inte hänt inom FPS genren så det bör ha varit dåvarande ditton.

  Är dessa nuvarande 16åringar som trollar och inte tänker längre än vad näsan räcker ett resultat av att de blivit mer aggressiva på grund av regelbundet våldsamt spelande med spel som gäller för 18+ eller är det bara hela “jag är hemlig och kan ej sökas på internet” grejen?

  Att barn får mardrömmar av våldsamma spel har jag full förståelse för. Men hur länge? Kommer denna 9åring om han fortsätter spela spel med ökad realism då han åldras att få mindre och mindre mardrömmar och mer och mer action fyllda drömmar där det är han själv som utför dåden som tidigare gav honom mardrömmar? Eller kommer den känslan som han har nu att bestå?

  En fråga: Hur länge spelar denna 9åring varje dag? Är det endast CoD eller blandar han med Mario, Zelda, Pokemon och andra speltyper?

  En fråga till: Hur länge kommer du att ha kontakt med denna 9åring? Kan du vara god och fortsätta att hålla dessa diskussioner allt eftersom han växer upp och se om han blir påtagligt mer aggressiv allt eftersom åren går eller om han blir mer balanserad och vältalig och inget troll?

  Barn är intressanta. De tar till sig information på ett sådant otroligt bra sätt att det är litet skrämmande. Inte riktigt ett blankt papper men det är bra nära som sedan fylls på med intryck från miljö och arv.

  Så det är skillnad på denna 9åring idag och hur han kommer att vara om 5 år. Men det behöver jag ju inte skriva eller hur?

  Själv tror jag allt handlar om exponering. Sitter du 8h om dagen med ett foto realistiskt spel där du utför diverse riktigt äckliga handlar som glorifieras så får du en helt annan världsbild än om du spelar ett 8bit aktigt spel 2h om dagen där du lägger block i rätt ordning.

  Och jag håller med dig. Det är skrämmande att barn som är i sin utvecklingsfas med så uppenbar lätthet kan få tag på material som är skapat för 18+. Och ja, tanken på att barn världen över med lätthet får tillgång till ett spel där människor dödar varandra är också skrämmande.

  Men även, riktigt bra poäng i diskussionen.

 3. Tug Speedman skriver:

  Intressant och bra inlägg!

  hmm.. Min tidigare något halvdana inlägg om glorifiering eller inte etc utgår mycket egocentriskt från mig själv som 34-åring. Barn är en helt annat bollpark.

  När vi pratar om påverkan och mottaglighet, så finns den troligen vissa skillnader i DNA etc.

  Men jag kommer tillbaka till 97/100 och 3/100 ( där 3/100 är så många som det går fel för om de utsätt för ofördelaktig påverkan).

  Om du har ett tillräckligt litet barn, säg 3 år, eller ett äldre barn som har flera riskafaktorer* än skyddsfaktorer* och exponerar dem för mycket utav hemskheter under lång tid, så påverkas de troligen mycket, och risken ökar för att tokigheter inträffar. Jag tror inte man ska underskatta detta. Det går igen i många av de märkliga händelser där unga människor begår oerhörda brott. Risken för att detta inträffar ju flera riskfaktorer du har, tillsammans med avsaknaden av skyddsfaktorer.

  Ludde; du sitter ju i en liten maktlös situation, då du inte kan påverka detta skeende fullt ut, utan kan bara betrakta ett skeende. Du och er familj verkar vara den viktigaste samligen skyddsfaktorer? Lyckas du fortsätta vara det, ska det nog funka. Du har ju relativt bra utgångspunkt i medvetenheten i detta och kan coacha honom i det.

  Att han som 9-åring vill göra lumpen betyder ju in att han vill göra det när han är 17-18.

  *Riskfaktor kan vara en eller flera saker som försupen far, mobbad i skolan, ensamhet ADHD, etc
  *Skyddsfaktor är en väl fungerande hemma miljö, bra skola, flera bra relationer med kompisar, nätverk av far- och morföräldrar som stöttar.

 4. Holmberg skriver:

  Intressant inlägg.

  Jag har själv en numera 12-åring under samma tak som dock också har spelat allehanda våldsamma spel och sett dylika filmer sedan iaf 8-års åldern. Återigen är det en biologisk far som inte riktigt har samma uppfattning om vad som är lämpligt.

  Dock har vi valt att låta honom se samma och spela samma hemma då det ger en möjligheten att vara med och prata och reagera på spelet tillsammans på ett sätt som jag tvivlar på att den biologiska fadern bemödar sig med.

  Han har iaf spelat omfattande CoD4, MW2, CodBlops, Condemned 2 och Fear 2 tex. Mina iakttagelser från det är följande.

  * Efter en 2h session med Codblops så är han inte speciellt aggressiv. Mest lat och orkar inte plocka undan disken efter sig.

  * Han tycker det är riktigt coolt att lyckas med en rejäl killing spree.

  * Han vill absolut INTE göra lumpen.

  * När vi ser nyheterna så undrar han varför folk håller på och krigar när det mest verkar gå ut på att vara elak.

  * Han glider igenom engelskan i skolan även om han säkert har ett större förråd olämpliga ord än vad som är brukligt.

  * Han sitter ändå helst med Garrys Mod och spelar in filmer i Fraps.

  Kort och gott så tror jag han kan skilja på spel och verklighet. Precis som jag kan göra det fast jag började pixelbomba pixelstaplar på vår ZX81 vid 6-7 års åldern.

  Henrik: Du nämner att det är beklämmande att barn så lätt kan få tag på 18+ material men jag vill minnas att det var likadant när vi växte upp. När jag gick på mellanstadiet brukade vi sitta i kompisens källare och kolla barnförbjudna skräck o actionfilmer när hans föräldrar var på jobbet. Och jag tror dom filmerna märktes mer på vårt beteende då än nu så när du säger att det är skillnad på 9-åringar och 15-åringar så handlade det iaf i vår situation om att sånt hade tappat i tjusning när man blev äldre.

 5. Matt Frost skriver:

  ” eftersom de bara är 16 år och säkerligen i många fall sexuellt frustrerade måste de på något sätt få ut sina känslor och de gör det genom att vara troll.” Lols 😀

  Jag hoppar över ålderaspekten och går på frågeställningen om själva glorifieringen i sig.

  Någon skrev/sa någon gång att glorifieringen i spel blir mer påtaglig (i jämförelse med exempelvis film) just eftersom att det är underhållning det handlar om. Underhållning i form av spelmoment som måste vara just *roliga*. Och det håller jag med om.

  Är det inte skoj att kniva någon i ryggen, skjuta in i en folkmassa med granatgevär, sätta en headshot, osv, så floppar spelet. Ingen kommer någonsin göra ett mainsteamkrigsspel där du gråter varje gång du tvingas skjuta en medmänniska i pannan.

  Och det spelar då inte heller någon roll om mellansekvenser påminner dig om att det faktiskt är hemska grejer som händer. För när du väl tar befälet igen är det tillbaka till “det skojiga” som gäller.

  Jag reflekterade mycket över det här när jag lirade just BC2 för första gången. Jag satt och tänkte att “ungefär så här ser det ut i vissa delar av världen idag. Fan så hemskt”. Sedan sköt jag en polare i ryggen så liket studsade mot en vägg tio meter längre fram, och så skrattade jag så jag fick näsblod.

  Dubbelmoral ftw! 😀

Skriv en kommentar