Debatten om krigsspel och hur eller om de glorifierar krig och dess hemskheter som varit här på Svampriket och i Alfred Holmgrens krönika borta på Aftonbladet har fått mig att fundera.
Det jag har kommit fram till är följande: Spel som COD och BF glorifierar krig och gör det till något häftigt…

…iallafall om du är 10 år!

Tommy skriver i sitt inlägg, att ” läser man krönikans kommentarer verkar de till stor del bestå av arga 16-åriga CoD-spelare som reagerar reflexmässigt”, vilket jag är villig att också tro. Men det är inte dessa sextonåringar som vi behöver vara oroliga för. Jag (hoppas) tror att dessa ungdomar har en så pass rutin av TV-spelande att de på något vis fattar att det ”är bara ett spel”, men eftersom de bara är 16 år och säkerligen i många fall sexuellt frustrerade måste de på något sätt få ut sina känslor och de  gör det genom att vara troll.

De vi istället ska vara oroliga för, är de yngre spelarna, de som är mer lättpåverkade och inte har så många TV-spelsår i ryggsäcken. De som växer upp med Modern Warfare 2 och Battlefield. Det är dom vi måste tänka på, när det kommer till den här typen av spel. Vad gör de för intryck på en 9-åring, egentligen?

Nu råkar det vara som så att jag känner en 9-åring som har spelat igenom hela kampanjerna i Modern Warfare 1 och 2, Battlefield 2 och sist men inte minst CODBLOPS. Att jag känner denna 9-åring beror på att han bor under samma tak som mig!

Innan ni slänger er på tangentbordet och trycker in Caps Lock för att skriva ÄR DU DUM I HELA HUVUDET? HUR KAN DU LÅTA EN 9-ÅRING SPELA DESSA SPEL? vill jag bara klargöra att det är inget han gör hemma hos oss, utan det är när han här hos sin biologiska pappa eller hos kompisar .

Således borde alltså jag ha lite koll på hur dessa spel kan påverka ett barn i denna ålder, vilket jag nu tänkte avslöja för er:

  • Barn blir inte våldsbenägna av att spela dessa spel
  • Barn får mardrömmar av att spela dessa spel
  • Barn blir intresserade av att titta på nyhetsrappportering från krigshärjade länder, eftersom soldaterna ser ut som Soap Mactavish
  • Barn vill gärna vara ute i skogen och leka, efter att ha spelat dessa spel
  • Barn vill göra lumpen när de blir stora, efter att ha spelat dessa spel
  • Barn tjatar om att få Guld-konto på Xbox Live, efter att ha spelat dessa spel
  • Barn lär sig engelska ord, när de spelar dessa spel. Ord som de kan använda när de bråkar med sitt småsyskon ”passa dig, annars blir det en headshoot

Nu kanske ni tycker att jag gör mig lite lustig över ett ganska så allvarligt ämne, men jag hoppas ni förstår min poäng ändå? Faktum är att alla ovan nämnda punkter är tagna från verkligheten, från samtal jag har haft med 9-åringen.

Jag tror inte att han är den enda 9-åringen som har skjutit civila på en flygplats!

Det är lite läskigt…