Alfred Holmgren skrev en väldigt intressant krönika som dragit åt sig mycket uppmärksamhet och väckt många känslor. På Aftonbladet skriver han att han inte tänker spela Battlefield 3, av samma skäl som han inte spelat något av alla de andra moderna krigsspelen de senaste åren. Han skriver att han inte tycker krig är coolt. Läser man krönikans kommentarer verkar de till stor del bestå av arga 16-åriga CoD-spelare som reagerar reflexmässigt. Vissa verkar inte ens ha läst hela texten. Holmgren visste säkert att det skulle bli så. Han är ingen vårkyckling. Han visste att han skulle få skit. Det kommer förmodligen jag också få för att jag backar upp honom.

”Men herregud! vem är dum nog att vilja bli soldat efter att ha spelat ett spel haha.. så saw spel och dead space där det handlar om så mycket döda och blod, så ÄR det okey? att barn eller ungdomar blir psykopater?.. kom igen fy fan sluta va duma nu!” – Predators Eye

” Kan du inte helt enkelt erkänna att du ogillar FPS som genre, så är vi klara med den här bölartikeln? Måste alla spelgenrer tilltala alla? Och finner du något behov av att pracka på dina moralkakor på oss andra? Du börjar på allvar föra tankarna tillbaks till Videovåldsdebatten i Studio S.” – Tinwe

”Om man har problem med att skilja Spel och verklighet åt är det verkligen inte spelbranchens fel. Antar att du inte spelar Dead Space för att inte tro att monster finns på riktigt? Eller att du inte spelar Dragon Age för då kanske du börjar tro att Drakar finns? Du kanske slår sönder en och annan TV hemma för att du helt plötsligt tror att din handkontroll är en hockeyklubba? Den här artikeln är faktiskt rejält sopig och alldeles för USA inspirerad! No offense!” – Great Saviola

Kommentarer som dessa visar att många läsare helt och hållet missat poängen med Holmgrens krönika. Som Peter Ottsjö skrev om i en tidigare artikel så ser militären dessa spel som rekryteringsverktyg. Det är en viktig del av en PR-maskin som är konstruerad för att påverka vår syn på krig. Jag säger inte att det är en effekt som Dice och Treyarch medvetet implementerar, men när man hela tiden upprepar att spelen är realistiska och skildrar verkligheten på ett troget vis medan bara glorifierande Michael Bay-scener visas upp påverkar det självklart krigets image. Vi vill alla tro att vi är immuna mot propaganda, reklam och PR. Det är alltid bara andra, mer lättpåverkade som faller för det.

Jag har inga problem med spelen i sig. Visst tycker jag det är smått obehagligt hur vi sitter här i våra trygga västerländska hem och blir feta medan vi använder en skev bild av en verklig och pågående masstragedi som underhållning. Men om spelen antingen skildrade krigen mer nyanserat med ett budskap, eller inte utgav sig för att anamma realism, då hade jag inte haft lika mycket att säga om dem.

Det är lättare att rekrytera en 18-åring som vuxit upp med att krig är coolt, och soldater är hjältar. Det är inte bara korkade människor som påverkas av reklam, propaganda och nutidens zeitgeist. Spelen ska självklart få existera, men måste göra det jämsides med en medvetenhet. Tv-spel har egentligen absolut inget ansvar för att visa oss krigets hemskheter (även om film åtminstone försöker utforska de markerna, medan spel som vanligt aldrig vågar bege sig ut i allt för seriösa och djupa vatten). Det är egentligen upp till nyhetsmedierna att visa krigets verkliga ocensurerade ansikte, och där misslyckas de fatalt. Nyhetsmedierna skyddar oss från de mest obehagliga bilderna och berättelserna. Det finns inget som verkar som motvikt för glorifieringen.

Ställ dig den här frågan: känner du att du matas mestadels av genuint hemska bilder från krig, eller glorifierande bilder av krig? Första steget att skydda sig från påverkan är att vara medveten om att den är verklig. Vi spelare är allt för ofta duktiga på att bemöta kritik med händerna över öronen medan vi blundar och upprepar mantrat ”det är bara spel” om och om igen.

Holmgren sa det bäst i ett svar på en av kommentarerna: ”Jag ser skillnad på spel och verklighet. Jag ser dessutom skillnad på propaganda och verklighet. Därav denna krönika.”