Retroresan

Säsongsavslutning (2)

Retroresans andra säsong når sitt slut och vi vinkar av med ett gigantiskt avsnitt. Det har varit en händelserik säsong med fantastiska som värdelösa spel, fascinerande gäster och spelmässor. I den här finalen ger Anders oss de sista timmarna i Final Fantasy V och sedan försöker vi summera säsongen som gått och listar favoriter och bottennapp.

Tack till alla för denna säsong! Vi är tillbaka igen den 9:e september.

Musik

Säsongsavslutning 2

Kommentarer

 1. Nidde Nedelius skriver:

  iTunes kan inte uppdateras snabbt nog, det är krångligt att F5a på en mobiltelefon.

 2. Avgrundsvrål skriver:

  En kvarts gigabyte?! Inte undra på att det tog tid, inspelningen måste ju hållt på i dagar…

 3. Anders Brunlöf skriver:

  Avgrundsvrål: Spelades in under tre olika tillfällen 😉

 4. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Är pepp på detta avsnitt, måste bara klara av FF5 först 😛

 5. Avgrundsvrål skriver:

  🙁

 6. ReDead skriver:

  Kul att höra att ni är öppen för vissa GBA-spel. 🙂 Tänkte slänga ur mig några titlar som jag spelat/skulle vilja spela. Hoppas ni spelar åtminstone ett av spelen. 😉

  Mario Kart Super Circuit – För de som gillar originalspelet skulle jag nog säga.

  Wario Land 4 – Plattformsspel, med roliga och hyfsat utmanande bossar, något för er? 😛

  Fire Emblem – Kanske lite långt, men har ni inte spelat något Fire Emblem-spel så är det här ett utomordentligt tillfälle!

  Advance Wars – Samma utvecklare som Fire Emblem, samt Paper Mario-spelen, en serie jag alltid velat spela.

  Mother 3 – Släpptes bara i Japan, och man måste tyvärr spela det på olagliga sätt och med en, riktigt bra sägs det, fanöversättning.
  Men de som spelat det har i alla fall verkligen gillat det.

  Densetsu no Stafy – Släpptes också bara i Japan, tror dock att texten inte är så viktig i det här spelet, och GBA är ju regionsfritt.

  Kuru Kuru Kururin – Intressant spel.

  Mario & Luigi Superstar Saga – Mario & Luigi-serien är ju de bärbara motsvarigheterna till Paper Mario-spelen, och nej, de är inte lika bra som Paper Mario. Med det sagt är det ändå skitbra spel, som innehåller mycket humor!

  Phoenix Wright – Ja, Phoenix Wright-trilogin är ju från början GBA-spel, som endast släpptes i Japan. De har ju dock återutgivits till DS och WiiWare, och jag skulle nog säga att dessa är okej att spela av den anledningen. (Och man får faktiskt inte missa dessa spel, enligt mig 🙂 )

  Castlevania Aria of Sorrow – Har bara hört gott om detta spel, och det ska enligt de flesta vara det bästa Castlevania-spelet till GBA.

  Golden Sun – Kanske något för sagostunden?

  Wario Ware Twisted – Jag tror att alla jag hört spela detta, anser det vara det bästa i Wario Ware-serien. Kom även etta på IGNs lista över bästa GBA-spel någonsin.

  Pokémon Ruby/Sapphire/Emerald – Eller ja, spela hellre Red/Blue/Yellow eller Gold/Silver/Crystal då. 😉

  Angående avsnittet var det riktigt bra! 🙂 Synd att nästa säsong blir den sista, men… man får väl hoppas att det blir den bästa säsongen av de alla! 😀

 7. Dandagob skriver:

  Helt fantastiskt. Detta avsnitt var verkligen grädde på moset, gravity gunen på half-life, och sista chaos emeralden för sonic. Kändes mycket bra att få höra er avrunda denna mycket fina säsong och lista upp och prata om så många bra spel som har spelats. Ser fram emot skitsnacket i sommar och såklart nästa säsong. Sträck på er grabbar som aldrig förr och jag hoppas ni får jaga många stjärnor i sommar och framförallt vila ut er. Jag vill själv tacka er för att göra en del av min vardag mycket angenämare.

  Tack!

 8. Broyyen skriver:

  Mina reaktioner:

  Grymt avsnitt!
  Episk avslutning på säsongen!
  Tomheten som kom när jag insåg att det bara är ett år tills jag måste försöka hitta något att ersätta det enorma tomrum ni kommer lämna i podcastetern.
  Men sen slog det mig: Vid det laget kommer det finnas närmare 150 avsnitt att backtracka igenom 🙂 gång på gång.

  Ni är suveräna! 😀

 9. Lephyrius skriver:

  Jag tycker Anders skall spela ett Dragon Quest spel. Kanske Dragon Quest VII.
  Eller ett super spel är Xenogears.
  Eller kanske utforska Tales-serien. Kanske Tales of Phantasia?

  Ni gör ett storartat jobb!

 10. T4 was Here skriver:

  Glad semester. Här kommer en vägg till. Som vandligt.
  Kul att skitsnack försätter i sommar.
  Och det var bok Raptorerna jag pratade om, mycket coolare. Har ni inte läst den, gör det. Dom dödar typ Twenty dudes or something.
  Från filmen är min favo dino Dilophosaurus aka “The Spitter”, den hade en skoj leksak som sprutade vatten.
  Also på tal om “inreding bögarna” så är det är ett av min morsas favorit program.
  And no thanks, jag vill inte “gå ut” men er på grund av a)jag driker inte sprit och b) jag är Anti-social och stolt! Men ett kramkallas på nån spelconvent som Calcon här i Kalmar är nog troligt.
  Ledaren för Dinobotern är för övrigt Grimlock, Simon Furman’s(välkänd transformer story skrivare från England) guldgosse som har gjort en hel del i serierna.
  Vad är Kamen Rider? Jag ser det som Power Rangers matematiskt coolare japanska storebror. Vad menar jag men matematiskt frågar ni?
  Well, Power Rangers måste dela sin coolhets factor mellan ca. 3-7 Rangers plus lika många, oftast fler Jätterobotar.
  Kamen Riders därimot är oftas 1-2 ibland 5 eller mer. Dom får på såvis mer utryme att växa som karatärer, var badass och sånt.
  Jag gillar det mest för att det är kul att se animélustigheter i liveaction, men det kan man nog andra japanska serier…
  Men killar i (oftast) insekts-baserad dräkter som hopp sparkar monster så hårt att dom explodera är också skoj.
  Also det gör ingenting att nå lägger av. Jag har andra podcaster att lyssna på. Som MoonBase2, där Britiska transformers fans pratar sej varma i ett par timmar. Always fun.
  Teefour out.
  PS. James Rolfe turtles pizza party video. Nuff said!

 11. Trazh skriver:

  Var tårögd från när bomben släpptes tills det blev tyst. Men jag förstår beslutet. Har inget mer att säga just nu än..
  Jag älskar er och tack. Vi ses i säsong 3.
  (Kan man säga så..?)

 12. Niklas skriver:

  Stort tack för en fantastisk säsong! Det har märkts att det har varit strul med det ena och det andra, både på det personliga planet och annat, under säsong två, men ni kom ur det starkare än någonsin och slutet av säsongen har varit riktigt episkt!

  Glad sommar på er, pöjkar!

 13. Kletet skriver:

  Tack för den här säsongen killar!

  Den enorma slutspurt och kvalitén på de avslutande avsnitten gör nog ändå att andra säsongen allt som allt slår den första, trots dippen i vintras. Bättre och bättre alltså, bådar gott inför avslutande tredje rundan! 🙂

  Njut av solen nu i sommar, eller åtminstone skimret från tv-skärmen.

  Adieu för nu! 🙂

 14. Ruckus INC skriver:

  Ööö… Hur kan det ta slut efter nästa säsong? De här är ju den ända av mina 8 spel podcast som jag faktiskt håller koll och lyssnar med andakt på. Ni löser allt fantastiskt bra gubbar!

  Har lyssnat på alla avsnitt från början till slut men aldrig skrivit nått för det har inte behövts. 🙂

  Hade jag haft cash att pröjsa för ert uppehälle skulle jag göra det och tvinga er att fortsätta att jobba med bara retroresan MEEEN… För att de skulle funka skulle jag tvingas göra ert skötebarn till kommersiell radio, och då vet jag EN som skulle dö. 🙂

  Tackar ödmjukast för säsongen och ser fram emot eposet som säsong 3 kommer att bli.

  Keep the keepings keep and keep keeping keeps. O7

 15. Mckorv skriver:

  Tack för en bra säsong boysen! Det går upp och ned men generellt tycker jag ni håller en hög nivå och levererar stabil underhållning. Det uppskattar jag väldigt mycket. Jag får försöka studsa in något av mina favoritspel på er lista innan det är för sent. Jag väntar med spänning på sista säsongen och den spännande upplösningen i sagan: Kommer Anders och “Radiogamer” att försonas? Blir det någonsin ett specialavsnitt så massivt att itunes sprängs? Kommer soloprojekten “jagvarmedip3spel.se” och “jägergroggblogg.nu” att kunna överleva eller behöver pojkarna varandra?

  Ta en lugn, skönt och långt sommarlov så ni kan vila upp er och ge plats till andra podcasts! Slutligen vill jag bara att ni ska komma ihåg att allt gott har sin ände men korven han har två!

  Pusskalas

 16. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Hej grabbarna!
  Underbart avsnitt med halvtråkigt slut, syftar då på bomben så klart.
  Ni leverar ALLTID good shit! Blev iaf mer sugen på att köpa en nice t-shirt från storen, kanske en lömsk plan från er sida?

  Om jag skulle få tipsa er om spel att köra igenom i Retroresan så vill jag tipsa om 2 spel, som jag har spelat men inte riktigt klarat det ena till Playstation och det andra till PC.

  Först ut något så ovanligtför er som ett plattformspel 😛 kom ut till Playstation(Finns på PSN), Sega Saturn, PC (senare även till N-gage och iPhone OS, (om det är samma spel har jag ingen aning om))

  Pandemonium
  Spelet är så kallat 2,5D vilket Samson säkert kan förklara bättre än vad jag kan vad det innebär. Det ser iaf ut att vara 3D dock rör man sig bara i en “riktning”, frammåt och bakåt fast även ut och in på något sätt, skruvat är det fast det fungerar vad jag kommer ihåg ganska bra. Man samlar skatter och hoppar på fiender, låser upp bonusbanor m.m.

  http://www.youtube.com/watch?v=9353MSnr_P8

  Största anledningen att jag vill ni ska spela det är för att jag själv vill spela om det och för att jag vill veta vad det blir för pizza :), har ni redan båda två spelat igenom det så gör ändå ett avsnitt om det 😛

  Next out till PC (och bara till PC?) ett riktigt nice peka och klicka spel

  Sanitarium
  Peka sen klicka lite, allt som behövs. Detta minns jag lite mer utav som jag gärna vill glömma. Inte för att spelet i mitt tycke är dåligt men för att det är rubbat, läskigt, creapy, skumt, roligt…..
  Man spelar en snubbe(minns inte namnet) som kommit på ett botemedel av något slagt, hur som haver kör han jättesnabbt med bilen, åker av vägen, vaknar upp på ett…. dårhus (“kan man säga så?”) Detta är början på ett fantastiskt äventyr som rymdes på 3 CD-skivor om jag minns rätt. Köpte det på en 10krs-affär där kompisen och jag stod och diskuterade om en av oss skulle köpa det så den andra kunde bränna av det, tills vi insåg att det nog lönade sig om vi köpte ett varsitt ex :P.

  http://www.youtube.com/watch?v=G3sUyuGnqZE

  Varför spela detta? För att det är riktigt bra och delar delvis delar samma namns som en av världens bästa (Metallica – Welcome home (Sanitarium))

  Slutligen så vill jag, eftersom ni tydligen öppnat upp möjligeterna till att spela GBA, till Anders sagostund:

  Golden Sun:
  Om man inte räknar med remakes/portningarna av Zelda 3, Super Mario World, Super Mario 3, så är detta det bästa spelet på GBAn hade funkat riktigt fint i sagostunden tack vare en fin story och lätt gameplay, så länge du inte ger dig på att hitta alla Djinns.

  http://www.youtube.com/watch?v=xtEK9S4kzos

  Glad och trevlig semester (igen) på er grabbar, hoppas att minst ett av mina spel tas upp, annars får jag föra en egen retroresa 🙂

  Keep keep keep keep keep!

 17. Shotgun Facelift skriver:

  OMFG jag grät typ i slutet. den enda podcasten man bryr sig om på riktigt ska lägga ner. Bah! aja, man får iaf en hel säsong till. *snyrre*

  COOL MED VVVVVV – Ett av förra årets bästa spel, om inte DET bästa. Jag älskar det och har spelat om det massor av gånger, försökt klara det så snabbt så möjligt osv. BRA att ni ska snacka skit i sommar! Iaf, musiken i VVVVVV är helt sinnesstört pisskukbra! Hm, det en riktigt bra pianocover på Positive Force @ youtuben: http://www.youtube.com/watch?v=R-Xxpc5K3Gg check it out!

  JÄvlar vad Anderslito pratar idag, som han sa själv. Vilken sötnos!
  ha en treflig sommar. ser fram emot skitsnacket med förhoppningsvis filmsnack (FC!) OCH en sommarspecial där ni kollar på mortalkombat-filmen med tove, hallstan och lejonhuFvud! thx&hej!

 18. Kioskvältaren skriver:

  Ett riktigt grymt avsnitt och ni är så fantastiska.

  Tråkigt att ni ska lägga ner efter nästa säsong men allting har ju ett slut och varför inte sluta när man är på topp då.

  Och jag hoppas verkligen inte att ni kommer att sluta med podcastandet bara för att retroresan lägger ner. Jag hoppas ni fortsätter med skitsnacksavsnitt och att ni kanske gör någon annan podcast för NI ÄR FÖDDA TILL ATT GÖRA PODCASTS!! SÅ FENOMENALT GRYMMA ÄR NI!!

  Lycka till i sommar och jag ser fram emot sås tre.

 19. Micke skriver:

  Tack för en schysst säsong, jag ser fram mot hösten redan.

  Tycker att ni gör helt rätt med att sätta en tidsgräns, inte för att jag gläds åt att ni tänker avrunda utan för att jag tror det kommer göra tredje säsongen bättre och därmed ge er lust och energi att göra nya stordåd.

  “A journey is best measured in friends rather than miles”
  — Tim Cahill

  eller löst översatt

  “Längden är ingenting, vänskapen är allt.

 20. Daniel Jonsson skriver:

  Grymt avsnitt! Och jag tycker att det är vist att precis som ni säger att redan nu sätta en tidsgräns för när podcasten slutar.

  Jag får nästan lite dåligt samvete när jag hör hur mycket tid ni lägger ner på detta. =)

 21. Shotgun Facelift skriver:

  Jag insåg en liten grej så här på onyktern!
  Det är bullshit att ni “vill sluta på topp”. Alltså. låte mig förklara.

  Det känns som att ni vill göra en “spelradion” och lämna ett gap av tomhet iom. att “vi lägger av när vi är på topp” bara för att folk ska älska er ÄNNU MER i efterhand och känna att “Anders och Samsons tid var den gyllene eran i spelpodcastsverige”. Det tycker jag är lite sisådär faktiskt. Ni skulle lätt kunna göra många fler säsonger innan nån ens börjar tänka tanken att “Fy fan vad dom mjölkar det här” (vilket INGEN skulle tänka ändå eftersom ni inte ens tjänar stålerz på det, typ – Scrubs fortsätter mjölka skiten ända ner i backen ända in på typ.. 9:e säsongen ellr vad fan den ligger på just nu, och det har verkligen gått från riktigt jävla bra till helt VÄRDELÖST men dom har en anledning till att mjölka – de tjänar PENGAR PÅ DET.) Och ni tjänar inte pengar på det, så ingen kommer någonsin känna att ni mjölkar. Fyfan vad Samson kommer argumentera sönder det här påståendet, men.. äh.

  men lets cut to the stuff. OK – jag fattar också att det är JOBBIGT att göra retroresan. Ett slit som tar upp sjukt mycket tid och gör vardagen mycket stressigare och mer obekväm. Man hörde på er i det här avsnittet (främst på mysanders :D) att ni känner “FY FAN VAD SKÖNT ATT SLIPPA DETTA I SOMMAR”. Jag vet att ni _älskar_ att göra RR men också att det är ett JÄVLA SLIT.

  Min poäng är att SÄG isåfall att ni lägger ner för att ni inte pallar och inte för att “vi vill sluta på topp”.

  För på topp kommer ni ligga även om ni gör FEMHUNDRA säsonger till.

  Yes, såklart är dessa fylleramblings endast för att jag VERKLIGEN INTE VILL ATT NI SKA LÄGGA NER. Vill inte att någon ska bli förbannad eller så. Detta är endast baserad på kärlek till den ENDA svenska spelpodcasten som är bra _på riktigt_.

  Fy fan. Kram!

 22. Avgrundsvrål skriver:

  Jag tänker mig att den här spelar i bakgrunden av Shotgun Facelifts kommentar.

 23. Samson Wiklund skriver:

  @Shotgun: Jag gillar din teori om att vi slutar för att bli legender. jag tycker från och med nu att det är den officiella förklaringen =)

  Om man ska vara allvarlig är det inte svårare än att Jag och Anders känner att vi vill gå vidare och prova något nytt. Vi får visserligen inte ut några cash på retroresan, men vi får ju ett enormt immateriallt kapital från lyssnarna. Att fortsätta för länge är att mjölka där.

  /Samson, podcastlegend (ja, det låter bra!)

 24. careface skriver:

  Tjena grabbar. Som ni säkert vet så har jag varit med från dag 1 och jag har för mig att jag läste Anders blogg och att det var därför, det var kärlek vid första “Öronkastet”. (Lyssnaren som kom på “öronkast” ska ha en eloge.)
  Jag halkade efter ganska rejält och efter att nu ha kommit ikapp, för någon vecka sedan, så hade jag samlat ihop en massa kommentarer till de avsnitt jag inte var i tid med.
  När ni släppte bomben raderade jag dessa och satt där ensam med gråten i halsen. Jag känner såhär: Jag tycker att ni ska fortsätta tills ni känner att kvalitén blir sämre pga brist på intresse, så länge ni brinner för det så är nämligen jag och alla andra lyssnare beroende av er. Alternativet är att ni fortsätter med endast skitsnack eller något, vi behöver er på ett eller annat sätt.
  Jag hoppas jag givit er någon form av insikt och slutligen vill jag bara tacka er för att ni är bäst och för att ni alltid varit det, era sämsta avsnitt är fortfarande överlägsna alla andra podcasts osvosv mackor till smöret och allt det där.

  Sen kan jag även passa på att tacka alla användare för sina underbara nicks, jag skrattar varje gång åt till exempel Tarmstorm och Kioskvältaren.

  Sist men inte minst, Mckorv, enough said.
  <3 Kramkalas räcker inte, det är mer likt KramLansFestsKalasDiscoFastMedBraMusik

 25. Careface skriver:

  Förresten, att säga att red dead är bättre än mass effect är ett riktigt ruttet påstående.
  Förlåt Anders men det kan bara var din oförklarliga kärlek till rockstar som pratar där. Puss

 26. Careface skriver:

  Lyssna vid 1:48 tills slutet på Little Nemo och inse att det är drar öde att göra retroresan, tänk på att ni får spela ps2 spel sen också. (yay! Right?)

 27. Tube skriver:

  Illa… Den första retro podcast jag hörde var RetroforceGo, efter 100 avsnitt var det som att vara med om en skilsmässa. Har tagit mig genom massor av podcasts, ingen som direkt frambringade samma känsla. Hör och häpna så hittar man en svensk podcast som frammanar samma glädje i mig om gamla spel. Synd bara man får höra att den är slut första dagen jag lyssnar…

  Det verkar ganska magisk det här med podcasts. En tid och kemi som aldrig händer igen även om samma personer deltar men i andra konstellationer…

 28. Samson skriver:

  @Tube: Vi har ju dock en hel säsong kvar innan vi ger oss. 🙂

 29. Trazh skriver:

  Snart är det dags! *pampampamPAM!*
  Nedräkningen tickar på för fullt här.

Skriv en kommentar