Retroresan

Taktisk spionaktion

Man blir inte hjälte utan anledning. Vi har genom de två första regelrätta Metal Gear-spelen till MSX börjat förstå varför Solid Snake har den legendariska status han idag har.

Länkar

Musik

Taktisk spionaktion

Kommentarer

 1. Trazh skriver:

  Hejsan! Väldigt kul att höra om seriens rötter. Väldigt intressant och väldigt passande med tanke på att jag spelade klart Metal Gear Solid i veckan.
  Ni nämnde det i programmet, så jag länkar här. Här är mina tankar om min första genomspelning av det:
  http://trazhedpixels.blogspot.com/
  Anders och Samson, jag tror er. Det är ett förjävla bra spel.

  Jag har funderat på en sak förresten. I varje avsnitt så säger ni vad ni ska spela till nästa gång. Men på hemsidan så kommer det alltid upp samtidigt. Kan ni inte vänta med att lägga upp om kommande spel kanske en dag, så man inte får reda på det innan man lyssnat klart på programmet? Det gör det mer spännande i mitt tycke. Bara en tanke.

  STORT kramkalas på er!

 2. Mckorv skriver:

  Hahahaha, så vänligt av er att tilldela mig en lördagsbloggning bara för Strider. Är det för övrigt samma spot som ni varje fredag på facebook, i panik, efterlyser allmänt löst folk för? Hehehe, vi får väl se hur det är med den saken.

  Nej det är nog bara som en liten tvångstanke, varje gång ni skitar Strider så gnäller jag… slår aldrig fel. Gillar spelet mycket men det är egentligen inget jag bryr mig om. Kag har ju, som ni kanske förstått, blivit softare på senaste tiden.

  Bra avsnitt förresten om man kanske skulle sluta fokusera på sig själv. Har egentligen ingen större relation till MG-serien men dessa spel verkar ändå rätt balla. Skönt också att det inte blev något femtimmars “Rättroresan”.

  Fortsätt kämpa, säsongen luktar bäst! Peace

 3. BG skriver:

  Jävligt nice avsnitt. Kul med lite info om seriens början. Men, Anders, japanska namn ska inte uttalas på jänkarnas sätt. Hideo uttalas precis som det stavas på svenska. Inte Hajdeo.

  Penguin Adventure hette hans första spel för övrigt. Verkar ganska häftigt, om man har hårdvarans begränsningar i åtanke.
  http://www.youtube.com/watch?v=5T3woiAcaE0

  Also, nya Thundercats är jävligt sevärd.

 4. ReDead skriver:

  Fint avsnitt! Har länge varit sugen på att spela igenom Metal Gear-spelen, men för tillfället har jag inte ekonomin att införskaffa någon PlayStation-konsol så att jag kan spela något av dem. Det får helt enkelt bli en egen liten retroresa om några år!

  Roligt också att dessa första spel är bra också, kanske något att ta itu med de också någon gång.

  Klarade för övrigt Super Mario Bros. utan warps eller 1up-tricket för första gången medan jag lyssnade på det här avsnittet! Kanske ska spela The Lost Levels nu också, har ju det på Super Mario Allstars till Wii…

 5. Trähäst skriver:

  Kalasfint avsnitt, som vanligt. Snälla fortsätt med lååååånga avsnitt, så länge ni har tid och ork vill säga. Jag älskar när avsnitten i alla fall är uppåt två timmar, helt awesome. Annars tar det slut för fort. 5 timmar är helt okej.

  Måste också flika in, här i veckan införskaffade jag mig ett Snes! Fick bland annat med Asterix, Smurfs 2 och Aladdin. Spelade igenom Aladdin redan första kvällen, fantastiskt spel! Tack Retroresan, mission accomplished.

 6. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Ja hej hej.

  Angående förra veckans avsnitt så ligger det till som så att jag skrev en kommentar att jag gillade det och vad jag gillade men det kom bort på något sätt, troligtvis en blandning av swebuss trådlösa uppkoppling blandat med Göteborgs trådlösa. Vet fan. Skit.

  Nu till veckans.

  Som sagts tidigare så är det kul att höra om seriens rötter, hur allt startade.
  Att det är ni som berättar om det gör saken så mycket bättre.

  När ni nämner Thunder Cats och dylikt i olika avsnitt känns det som om det vore på sin plats med ett skitsnacksavsnitt tillängnat 80/90-tals tecknade serier med inklippta ljudsnuttar från intron. Bästaste jag svär.

  Tack och hej leverpastej!

 7. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  BTW, det var jag som kommenterade om att ni inte hade med MJ i musikskitsnacket.
  Gott att ni följer upp även om ni inte visste det var jag:).

  Ska spela spelet i fråga som jag för övrigt hade till MS. Får se hur, men ska spela det på MD så jag är med på noterna fullt ut. Kommentar kommer senare. Senast på onsdag om det ska komma med i avsnittet?

 8. Scully skriver:

  Jag började lyssna, men blev rädd för Metal Gear Solid spoilers, så jag stängde av Retroresan och tog tag i Metal Gear Solid en gång för alla. Tack!

  Får återkomma till det här avsnittet senare.

  Tack igen för en bra podcast!

 9. Scruffy looking skriver:

  Kul att få höra sin dikt uppläst, ni gjorde ett ypperligt jobb. Inte ett öga torrt här på jobbet. Angående mitt nick…faktum är att jag valde mellan att kalla mig Scruffy looking eller Nerf herder. Det blev det första valet då jag har lättare att relatera till någon som skulle kunna vara lite scruffy looking, skäggig och dan. Hur som helst, som vanligt har ni fått till ett toppenavsnittt. Som Trazh skriver så är det skoj att få höra om seriens rötter. Ni gör ett toppenjobb killar och det är en fröjd att få dela vardagen med er på mer än ett sätt…

 10. Ectogamat skriver:

  Hallå Anders och Samson, har lyssnat både länge och väl men har ännu inte lämnat några avtryck i kommentarsfältet. Inte förrän nu.
  Först av allt vill jag tacka er för det fantastiska jobb ni lägger ner på Retroresan, sagostunden osv. Att ni lyckas göra det här vecka efter vecka utan någon annan belöning än era lyssnares tack är för mig otroligt beundransvärt. Sjukt med kudos till er och jag både hoppas och tror att den 3:e och sista säsongen av retroresan kommer bli den bästa. Stort tack för det ni gjort och det ni har kvar att göra!

  Så till veckans avsnitt.
  Jag är ett stort fan av MGS serien och framför allt del 1 och 3 som ni pratar en hel del om i detta avsnitt. Det går nog till och med så långt att jag håller solid serien som den bästa spelserien någonsin. Dock måste jag skamset bekänna att jag har missat Metal gear och metal gear 2. Något som jag nu är mer pepp än någonsin att råda bot på i och med att MGS HD collection släpps. Då ska jag äntligen, precis som ni rekommenderade, spela igenom serien från början till slut. Och ta mig fan om jag inte kommer njuta från början till slut.

 11. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Ja hej hej

  Såg filmen,  inge vidare men bra musik J

  Mina intryck av Michael Jackson’s Moonwalker

  Grafik/presentation:

  Bra färgval, tydligt och skön att titta på, bortsätt från kyrkogården och grottorna.
  MJ rör sig som MJ ska röra sig, känns nästan som att han är inklippt alá Mortal Kombat-style.
  Fiendena sitter på bilar och hustak, lutar sig mot väggar och motorhuvar ser faktiskt snyggt ut.

  Musik/ljud:

  Ett bevis på att Mega Drive kan leverera bra ljud finns i detta spel. Musik gör sitt, man hör vilken låt det är och det låter bra. Ljudeffekterna gör sitt, låter när och hur dom ska låta…typ.

  Kontroll:

  Sitter bra, gillar dock inte att man hoppar på C borde varit B. Dessutom hoppar han lite konstigt. Går överdriver snabbt att hoppa framåt i förhållande till rakt uppåt.

  Avslutningsvis bör nämnas att det kändes som ett lätt spel till en början för att sedan eskalera som en fallande stjärna fast ovänt, uppåt alltså, som en gejser. Fiender som är för små(hundar, spindlar), bomber som skadar en när de snuddar vid dig för att sedan sprängas i ditt ansikte, andra fiender som rör sig i helt oväntade riktningar är en bidragande faktor. Sista banan är sinnesjuk helt plötsligt har overallnissarna lärt sig skjuta diagonalt, lasrar och ström överallt, ologiska telepotrar m.m. Gillar spela stor robot dock, råkade bli träffad av en stjärna i någon av grottlevlarna, lite väl trångt att göra något där ifs. Sista bossen var ett litet wtf!

  Var det bara jag som ville moonwalka upp för trappor? Om Simon kan varför kan inte Michael?

  Pizza?

  Kort och gott en Margaritha med salami som du tar med dig hem färdigslicead. Väl hemma går du direkt till tv-rummet, mörkt, en mörk film är det enda som lyser upp rummet så du ser inte riktigt hur pizzan ser ut den smakar dock helt OK. Efter halva pizzan kommer flickvännen och tänder, du ser då att det inte alls är salami, utan någon kryddig korv som bagarn köpte i panik för att salamin var slut. Pizzan smakar nu väldigt mycket sämre.

 12. Tuve skriver:

  Lyssnade och lyssnade på er när ni pratade om musiken. Ju mer jag lyssnade ju mer sugen var jag att pausa och lyssna på ledmotivet från de nyare spelen. Så lägger ni in den just då. Kändes som ni var tankeläsare. Love you guys <3

 13. Offgroundsroar skriver:

  Är det ikväll ni spelar in? Hinner man då lira lite Moonwalker under dan och lämna en kommentar under ett tag till? i vilket fall tror jag fasen jag ska testa det här ändå.

 14. Samson Wiklund skriver:

  OGR: Jepp. skynda skynda.

 15. Offgroundsroar skriver:

  Okej, jag har avlagt en timme på det här spelet. Där ligger också min övre rekommenderade gräns för folk vill testa Moonwalker. Nu har jag förvisso spelat det förut också men jag ska summera vad jag lyckats uppfatta kring denna skapelse.

  DET GRAFISKA.

  Jag ser verkligen vad de gjort här. MJ dansar in och delar ut pungsparkar till höger och vänster, det här profilerar tidens SEGA rätt väl när de jämfördes mot Nintendo, det här är ett barn av sin tid. Grafiken är sparsmakad, man har dragit ihop några dörrar, fönster, soptunnor, ett par fiender och så där sen har man kört CTRL + C, CTRL + V (copy paste) hela vägen. Lyckligtvis är banorna korta, det hade liksom kunnat mjölkas värre än så. Det känns lite corporate licensprodukt när man vandrar genom banorna, det är ungefär vad som krävs för att ungarna ska vilja skaffa spelet men inte mycket mer.

  På en bana bevisas det att zombies uppenbarligen kunde hoppa innan de kunde springa, epic! Jag hoppar glatt efter och ropar för mig själv “climb the treeee, yaayyyy!”

  LJUD OCH MUSIK.

  Aaaow, woooh, hooooo! Och sen lite bit-MJ-pop på det. Ingen kan väl hävda att musiken är dåligt komponerad men utöver det så var det väldigt minimalt, fanns det ens mer ljud än så?

  KONTROLL.

  Håller med Svetnokov om att hoppknappen borde varit på B, knappar som gör annat bör alltid vara så nära hoppknappen som möjligt, dvs en på varsin sida! Tyvärr finns inte så mycket att göra, man går omkring, öppnar en dörr, sparkar nån på pungen och går vidare. MJ har ett litet annorlunda sätt att lösa problem på då han gärna sparkar på allt och alla i sin väg. Står det en kvinna framför honom? POW! Står det en hund på gatan? POW och den flyger all världens väg!

  Jag får lite Flashbacks till ett gammalt C64 spel som jag tror hette Spy vs Spy och som mest bara gick ut på att leta bakom objekt i ett hus. Billigt koncept som här görs igen täckt av lite dans och kunglig popmusik.

  EN PIZZA OCKSÅ…

  SEGA och MJ är två saker som definierar min barndom men som inte längre finns kvar. Pizzan heter egentligen Lilla Oskar och återfinns på en lokal pizza i Täby nånstans. Där har jag inte varit på flera år men den innehåller stora kvadratiska bitar kyckling och jordnötter! En annorlunda upplevelse som går riktigt bra ihop. Men den här gången vill jag återuppleva den och hittar samma pizza nån annanstans. Tyvärr är den torr och inte alls lika kunglig som förut. Nu är det bara vanlig snabbmat under täckmantel att vara min gamla favoritpizza. Jag äter bara halva och tar en macka istället. Nu ska jag spela Space Channel 5 Part 2!

 16. Offgroundsroar skriver:

  För folk SOM vill testa Moonwalker* Gah! Skriva fel så där…

 17. BG skriver:

  Spelade det här en del som liten grabb back in the day. Var aldrig något av mina favvospel, men tyckte ändå det höll riktigt bra när man ville ha lite utmaning och höra MJ-musik i sega-tappning.

  Det är faktiskt lite jobbigt att spela om det här idag. Minnena har som vanligt förskönat min bild av spelet. Varken grafiken, musiken eller kontrollen är så bra som jag vill minnas. MJ rör sig som han ska, men det räddar inte helhetsbilden. Smooth Criminal och Beat It funkar ganska bra, men Another Part of Me känns väldigt tveksam, både hur den låter och varför den spelas på en bana som gjord för Thriller.

  På bana 3-2 skjuter svårighetsgraden upp något rejält och jag får ett game over

 18. BG skriver:

  Spelade det här en del som liten grabb back in the day. Var aldrig något av mina favvospel, men tyckte ändå det höll riktigt bra när man ville ha lite utmaning och höra MJ-musik i sega-tappning.

  Det är faktiskt lite jobbigt att spela om det här idag. Minnena har som vanligt förskönat min bild av spelet. Varken grafiken, musiken eller kontrollen är så bra som jag vill minnas. MJ rör sig som han ska, men det räddar inte helhetsbilden. Smooth Criminal och Beat It funkar ganska bra, men Another Part of Me känns väldigt tveksam, både hur den låter och varför den spelas på en bana som gjord för Thriller.

  På bana 3-2 skjuter svårighetsgraden upp något rejält och jag får ett Game Over. Jag väljer att inte fortsätta. Jag kommer inte få ut något trevligt av att stycka vidare på den här klassikern. den ät redan förstörd och det finns bättre saker att ägna tiden åt.

 19. BG skriver:

  Ursäkta dubbelpostningen. Fingrarna slinter lätt när man skriver på mobilen.
  För övrigt, är jag den enda som börjar varje spel med att gå in i options-menyn och ser till att kontrollerna är mappade korrekt? Dumt att klaga när spelet låter en hoppa på ‘B’ om man så gärna vill.

 20. T4 was Here skriver:

  Kul avsnitt som vanligt och nu vill jag var rakt on the point!
  Moonwalker är ett av mina bästa Arcade minnen och… (visk visk)
  Va? Megadrive? That shitty port? Aw guys your missing out!
  Okay, det har ett av det bästa soundtrack på megadrive och man kan göra skoj moves. Men arkad spelet är så mycket bättre!
  3-player(hittar inget om en 4-player version men kan ha fel) asymmetrical coop beat‘em up som jag minns var väldigt skoj när jag spelade det i arkade hallen på Ölands djurpark.
  Som är en giftshop (till!) nu… (GRRRRR!)
  Och ja, Michael kommer i svart & vitt. Skämta på om ni vill men alla vet att röd är bäst. Och alla fäger har olika effekt sprites.
  Och robot powerupen rockar fet! Och man får den genom att plocka up apan!
  Och nu tänker jag spela det på arcade emularton MAME, (och det är därför datan är bäst. man kan spela allt på den.)
  >Timmar Later<
  NOPE! Fick det inte att funka. Så jag får väl nöja mej med Youtube eller nåt…
  Och inget "T4 tipsar" denna week. x2 nästa.
  Later! (Och "!¤%&%&"!¤ om jag är för sen…)

Skriv en kommentar