GOTY 2011

Årets mest icke-trovärdiga grej som faktiskt hände

Det är förmodligen få som skulle mena att Nintendo inte dominerat den här generationen ur ett kommersiellt perspektiv. Nintendo DS har blivit deras mest framgångsrika bärbara konsol någonsin, medan Wii samtidigt blivit deras mest framgångsrika stationära konsol någonsin. Det har varit en totalvändning efter det relativa misslyckandet som var Gamecube, efter att Nintendos stationära konsoler sålt sämre och sämre för varje generation som passerat. Men den andra halvan av 00-talet tillhörde utan tvekan Nintendo, och det verkade som att ingenting kunde stoppa framgångarna. Men som vi sett tidigare kan nonchalans få vem som helst att falla från tronen.

3DS hypades upp enormt när den första visade. ”Det funkar! Det funkar verkligen!” Skepsisen var gles bland journalisterna som närvarade det årets E3. Nintendo verkade göra allt rätt. Originell hårdvara som spann vidare på DS:ens framgångar. En rimlig prislapp. Löften om starkt tredjepartsstöd som skulle täcka både hardcore och casual. Så släpptes konsolen, och de nya spelen var ingenstans att hitta. Visst fanns det massvis av titlar som skulle släppas i framtiden, men förutom spel som PilotWings Resort fanns inget här och nu.

Nintendo hade som i ett klassiskt fall av arrogans trott att hårdvaran på egen hand skulle sälja konsolen, och man släppte den därför innan spelen eller ens konsolens funktioner var klara. Försäljningen var minst sagt ljummen, och oftast sålde till och med DS Lite bättre än 3DS. Efter att Nintendo totaldominerat den bärbara marknaden stod de nu inför sitt första misslyckande. Efter några månader försökte de rädda situationen, och sänkte priset på konsolen. Nu säljer 3DS fantastiskt bra tack vare den låga prislappen och det faktum att spelen har börjat trilla in. Men det var en period under 2011 då Nintendo fick bevisat för sig att inte ens de har råd att vara nonchalanta den bärbara marknaden.

Bubblare:

  • Duke Nukem Forever – Ett tag var Duke Nukem Forever så pass otroligt att det var ett skämt. Nu när det släppts har det gått steget vidare och blivit en punchline i sig. “Det var en tysk, en rysk och en Bellman som gick in på en bar. Tysken ville ha öl, ryssen vodka. Duke Nukem Forever!”
  • 18-års spel till Kinect När Rise Of Nightmares släpptes i år fick vi en indikation på att Kinect inte enbart riktar sig till casualspelande barnfamiljer.

Kommentarer

  1. mats nylund skriver:

    Ja, den funkar (för vissa). Och i vanlig ordning släpps absolut inga spel som utnyttjar funktionen på meningsfullt sätt, så alla stänger av den för att spara batteritid och slippa huvudvärk.

Skriv en kommentar