”I miss the songs. Folks from Caelondia knew how to carry a tune. Sure we’ve got some songs on the old gramophone. But try and imagine what they sounded like, playing to a room full of fine people.”

När världen bokstavligt talat rasat samman, ska den återställas till tonerna av det som gör det värt att plocka samman den igen. Det är Bastions visuella dragkraft som lockar på dig, men det är musiken som får dig att stanna. Även om berättarrösten bär en distinkt känsla av något du förväntar dig att höra kring en lägereld någonstans på en prärie mitt i 1800-talets Amerika, representeras även andra delar av den trasiga världens hörn och tidsåldrar i Bastions musik. I egenskap av att vara en lyssnare av artister som Everlast och speciellt av Buck 65, har jag alltid tyckt att influenser av westernmusik smakat bra tillsammans med relativt grundläggande hiphopbeats och andra relativt moderna former av musik. Akustisk gittar har alltid gått bra ihop med en trummaskin, men Darren Korb tar det längre än så i Bastions soundtrack.

Bastion är ofta ljudet av öst och väst som binds samman med en gemensam atmosfär, från olika delar av den värld som trasats samman av kataklysmen. Som när en persisk setar släpper loss i ”Terminal March” medan hårt industritrummande trängs tillsammans med vad som verkar vara en mungiga. Är det något man inte kan anklaga Darren Korb för så är det feghet och brist på variation. Trots en hel uppsjö av olika instrument lyckas musiken bindas samman och förmedla samma atmosfär, utan att låta mindre spännande och intressant. Men musikens höjdpunkter är ändå när tempot varvar ner, och går vidare till mer vemodiga indietoner. ”Setting Sail, Coming Home” är förmodligen det här årets allra bästa spellåt, och en av anledningarna till varför Bastion har en så fantastisk presentation. En där musiken står i topp över allt annat i år

Bubblare

  • Batman: Arkham CityVad än du och Batman gör i den förlorade staden så finns det alltid en maffig ljudmatta i bakgrunden som hjälper att bygga stämning.
  • SkyrimTrots att ett ofta förekommande spår påminner om ”Den blomstertid nu kommer” lyckas denna klassiska svit smeka öronen. Marscherande takter, svepande stråkar och fantastiska körer trängs på detta episka soundtrack.
  • Binding Of IsacDanny Baranowski skapar fantastisk musik. Stämningsfull, läskig och välproducerad.
  • Portal 2 – I Want You Gone, Exile Vilify och en turretopera. Enough said.