GOTY 2011

Årets översexualisering

Att skapa karaktärer som enligt rådande ideal anses vara sexiga är inte i grunden dåligt, bara trist eftersom det oftast är samma mall som används. Översexualisering är dock oftast inte något som har en positiv inverkan på en upplevelse, i alla fall för de av oss som lärt oss att googla med vuxenfiltret av. Översexualisering i spel är absolut ingen bra grej när det är våra mammor som utsätts för det.

Vi tar det där igen: våra mammor.

Därmed går årets översexualisering oavkortat till Dragon Age 2. För av vilken anledning, Bioware, har karaktären som ska föreställa ens MAMMA en BH-storlek som skulle få vilken underklädsspecialist som helst att säga “Tyvärr, vi gör bara kupor upp i E”. Det samma gäller förövrigt karaktären som ska föreställa ens lillasyster.

Inte okej, Bioware. Inte okej.

Bubblare:

Den här konceptskissen från The Witcher, som inte hade något med The Witcher 2 att göra men som användes i alla headers på hela vida internet trost att den inte ens kom från spelseriens andra del.

Kommentarer

 1. chrille skriver:

  Varför blir jag inte förvånad över att det är en tjej skriver om detta..

 2. John A. Baldwin skriver:

  Alltså jag är ledsen, men jag vet inte hur jag skall kommentera det här utan att förolämpa dig, Malin. Du får helt enkelt ursäkta mig men… det här med “översexualisering” öht är ju något som, precis som du säger, kan vara trist, eftersom det oftast är samma mall som används. Däremot sätter jag mig emot att det skulle vara något negativt att människor sexualiseras, att det förstör spelkänslan och framför allt sätter jag mig emot din freudianska rädsla för sexualisering av mammor. Det är ju skillnad från person till person vad man anser är “sexigt”, och det är upp till var och en om man vill sexualisera en person (fiktiv som verklig). Sexualisering är något som sker i våra hjärnor, i vår tolkning av den kroppsliga estetiken. Men allt detta är semantik, vi lägger alla olika värden i ord. Personligen tycker jag ju inte direkt att mamman i DA2 presenteras som sexuell på något vis. Ditt argument stannar vid hennes bröststorlek (som du överdrev ganska rejält vill jag påstå). För mig känns det som att du själv har sexualiserat karaktären mer än den genomsnittliga spelaren. Se på hennes otroligt trista klädsel för det första, hon är väldigt grå och platt visuellt. Inget får ögonen att fastna vid henne, om man skall gå in på färglära och grafiska tricks. Hon är klädd i ganska kalla naturfärger. Hennes tal och kroppsspråk är inte heller något som jag tror kan kallas för sexuellt, åtminstone inte om vi skall hålla oss till de arketyper du beskriver. Så vad exakt är inte okej? Att hon har stora bröst? Att det är karaktärens _mamma_ som har stora bröst? Nä, jag köper det helt enkelt inte, jag är ledsen. Jag kanske gick åt hårt här men jag förstår helt enkelt inte ditt inlägg eller argument öht.

  (PS. “Karaktären som ska föreställa ens lillasyster” är den spelbara protagonisten om du väljer kvinnligt kön i början av spelet och alltså inte nödvändigtvis din syster i spelet.)

 3. John A. Baldwin skriver:

  Till “chrille”: Kan svaret på din fråga vara att du helt enkelt är en enkelspårig sexist som grupperar människor efter kön istället för att se människor som individer? Själv har jag skrivit flera inlägg på samma tema, trots att jag är man. Är det speciellt chockerande?

 4. chrille skriver:

  Chockerande? Svar: Ja

 5. chrille skriver:

  Ps. Bara för att jag råkar vara man och ställer en rätt given fråga, som liksom du förstår svaret och att det är minst lika givet betyder det inte att jag är sexistisk. Sluta spela oskyldig och kvinnligt oskuldsfull, din feministiska rumpnisse där.

 6. HenkusFilijokus skriver:

  Anledningen till bröststorleken, och att den vid nästa tillfälle samma karaktärer dyker upp inte är lika överdriven, är att det är Varric som berättar en något utbroderad version av vad som hände “The Champion”.

  De överdrivna kroppsformerna är alltså ett medvetet val för att visa hur historier förvrids när de återberättas. Karaktären Varric är en van berättare som ser till att göra berättelserna mer intressanta än sanningsenliga – fram tills han blir tillsagd av kvinnan som förhör honom att hålla sig till fakta.

  Det finns gott om översexualisering i TV-spel, men jag tycker inte att just detta är ett passande exempel.

 7. John A. Baldwin skriver:

  chrille: jag vill inte förvandla kommentarstråden till ett forum för oss att dissa varandra. men om du tycker det är chockerande att en man kommenterar om sexualisering i tevespel så är det nog du som är trångsynt är jag rädd. du kallar din fråga “given” (innan meningen tappar sin grammatik och jag slutar förstå vad du menar) – det ÄR en sexistisk kommentar från din sida. och för att jag använder ordet “sexism” betyder det inte att jag är feminist eller “kvinnligt oskuldsfull”. jag anser bara inte att man grupperar människor, eftersom jag ser människor som individer. själv håller du din retorik på en 12-årings nivå när en människa skrivit en seriös bloggpost. vad driver dig att (försöka) förolämpa människor offentligt egentligen? försök ge konstruktiv kritik om du tror dig ha en poäng att framföra, annars; knip käft.

  förlåt Malin för mitt långa inlägg till chrille som egentligen inte hör hemma här. nu tänker jag inte dra detta vidare.

 8. bullen skriver:

  Hahahaha, han är ju för skön.. Chrille vill skapa debatt, och du tar i så du skiter på dig. :p

 9. Chrille skriver:

  ooookeej…

  “men om du tycker det är chockerande att en man kommenterar om sexualisering i tevespel så är det nog du som är trångsynt”

  Svar: Det sa jag inte! Läs om! Läs RÄTT! Det är chockerande att du med ditt försök till politisk korrekthet fallerar totalt. Du nämner att du flera gånger skrivit om detta ämne, du verkar ju brinna för detta (inget fel med det), är du säker på att du inte är feminist, du perfekta och godtrogna individ?
  För du hävdar att du inte “grupperar utan ser folk som individer”. Jasså du, var god och precisera, ty det är en ren lögn från din sida. Det är lika sant som att grisar kan flyga utan hjälp. Skämtåsido, genom en mening, jag citerar “så är det nog du som är trångsynt är jag rädd”. Jasså, så nu har du mage att säga emot dig själv. Du GENERALISERAR om du vet vad ordet betyder och kallar mig trångsynt, för det lilla jag skrev med en gnutta ploj involverat.

  Du grupperar, det gör alla, detta kallas kort och gott vännen”fördom” och vi stoppar in folk i fack, oavsett om vi vill det eller inte. Vi spelar alla en roll i samhället. Kvinnor kommer alltid (av naturliga skäl) vara olika männen. Det bara är Så! Deal with it!!

  (VETENSKAPLIGT BEVISAT)

  Hjärnverksamheten är annorlunda, våra kroppar utformade annorlunda. Har du tänkt på varför överviktiga män får hängpattar? Det har jag, detta svar är ganska roligt faktiskt..
  Dessa män rör inte på sig, inte för att det skulle vara det roliga, utan för att de har ett överskott på kvinnligt könshormon/underskott på testosteron. Därför beter sig kroppen därefter.

  Visste du också att det är vetenskapligt bevisat att:

  Mannen är mer logiskt tänkande / har lätt att ta sig an ett problem. Medan kvinnan har lättare att hålla flera saker i luften samtidigt? Simultan förmåga brukar man kalla detta och det är sant!Detta har med hjärnan och hjärnverksamheten att göra.

  För att du min gode herre ska förstå:

  (kvinnan tänker på överlevnad och kontroll/projektering)
  (mannen tänker på överlevnad “döda byte” och ta hem föda)

  Jag menade på att det är så självklart att ett sådant här inlägg har skrivits av en “kvinna”. Varför? För det är i princip bara en kvinna som skulle orka lägga ner tid på att prata “översexualiseringar” kring kvinnor. Kvinnor i media är såklart det stora problemet, stora pattar och pinnsmala tonåringar, ett ideal som påverkar unga flickor och skapar en efterfrågan på botoxmarkanden och anorexiafallens uppgång. Tro mig, jag är inte trångsynt, tvärtom..

  Jag generaliserar när jag säger detta (det står jag för, till skillnad från vissa andra här), att det känns så typiskt av en kvinna “ta inte illa upp Malin, detta gäller kvinnor i allmänhet” att ta upp sådana här typer av ämnen..

  Detta är en spelsida och jag kan i princip utgå från att besöks-kretsarna här är män i majoritet. Detta vet såklart Malin om.

  Varför är det så? Därför att den stora spelmarknaden riktar sig mest till MÄN, därav kvinno-idealen!! (stora pattar osv). Vad är det för fel att förtydliga våra starka drifter.

  Att män kan se det som attraktivt med stora bröst kan bero på många faktorer, men de tydligaste sträcker sig så långt som till barndomen då bröst innebar föda och trygghet. Är det fel att sätta in en spelkaraktär med gigantiska bröst? Nej, det är roligt och lekfullt. Är det rätt eller fel? Hm, upp till betraktaren. Men med hänsyn till att spelet riktade sig till en man eller var “skapat av män” så ser jag inget vidare fel i det.
  Likväl som att jag inte gräver graven om övervåld i spel. Spelet var ämnat våld.

  Då tycker jag nog snarare att det är värre med kvinnor i slöja som är Svenskfödda i grund och botten. Dessa pissar på kvinnosläktet, att underkasta sig mannen medvetet och hävda att det är ens religion, när vi i Sverige har en relativt bra kvinnosyn, som självfallet kan bli bättre.

  För att Summera:

  Är det chockerande att du som man kommenterar detta? NEJ!
  Att du verkar brinna så starkt för det och hävdar dig skrivit om detta i flera sammanhang utan att på något sätt säga dig vara feminist, Ja, det är chockerande, du ljuger öppet för dig själv.

 10. Pibb Dent skriver:

  Håller med om att det inte är världens bästa exempel på sexualisering i spelvärlden. Mammor kan ha stora bröst, det är inget konstigt med det. Hon är inte lättklädd och utmanande av vad jag kan se. Det är när man sätter två stora bongas på en trådsmal kvinna i en alldeles för trång och illa täckande utstyrsel och sedan begär att hon ska slåss som en professionell fighter som det kan kännas smått sexualiserat. Ungefär som kvinnan i din “header” alltså.

 11. Ludde Lundblad skriver:

  Till er som anser att exemplet ovan är ett dåligt exempel på “årets översexualisering” vad anser ni är mer lämpligt att ta hem det priset?

  @Chrille – Du bör ha med i beräkningen att alla GOTY-utnämningar har vi alla fem på Svampriket diskuterat fram, så ditt påstående att det bara kan vara en kvinna som kan skriva om något sådant här faller lite. Sist jag kollade hade jag, Anders, Samson och till och med Tommy penis, således är vi ej kvinnor!

 12. Tommy Håkansson skriver:

  Jag ser alltid fram emot Luddes månatliga penisinspektioner.

 13. Trazh skriver:

  Haha, ibland önskar jag att ni hade en like-funktion på kommentarer.

 14. Malin Söderberg skriver:

  Chrille: Varför blir jag inte förvånad över att en KILLE lämnar den kommentaren? *suck stön men åh gud vad trist* Ut i garaget och byt däck på min bil, karl! (<- Obs, skämt ang. den kvinnostereotypa kommentaren du lämnade. Jag har egentligen ingen bil. Vi är alla vänner här och skojar på!) John A Baldwin: Åh gud vad jag inte orkar ta nån debatt om motiveringar. Däremot kan jag inte bara sitta bredvid och se på när DU HAR FEL OM DRAGON AGE LORE! What the fuck dude?! "OM man spelar kvinna spelar man "lillasystern"?" Facking hell no! Tvillingarna (Bethany och Carver) är ALLTID YNGST oavsett vilken kön/klass du spelar som. Det nämns om och om igen i spelet och genom hela DLCt Legacy! Det är liksom en jäkligt stor plotpoint att man är den som är äldst och förväntas ta hand om familjen. GAWD! *nerdrage*

 15. Samson Wiklund skriver:

  @Chrille: Hahahaha =)

  Dina “Vetenskapliga fakta” har dementerats och motbevisats år ut och år in. Du får allt ta och läsa på om hur det egentligen ser ut.

  I det moderna partiarkala samhället har mannen traditionellt varit provider medan kvinnan har skött hushåll. Just för att vi idag har den synen har fortskare tolkat bilder och fornlämningar och annat som att det såg likadant ut förr med könsrollerna.

  Det har visat sig att så inte alls var fallet. Män som kvinnor har jagat tillsammans, byggt hus, tagit hand om barn och städat tillsammans

  Därför: Könsroller är enkom kulturella. Män, som kvinnor har både östrogen och testosteron.

  Din kommentar om manboobs är också hysteriskt rolig (och hutlöst inkorrekt). Tjocka har mindre tesosteron så de rör sig mindre!?! Jag skrattar så jag dör…

 16. bullen skriver:

  Samson, chrille har rätt i det han säger om tjockisar faktiskt. 🙂

 17. Tobias Andersson skriver:

  Jag har inte spelat DA2 men om HenkusFilijokus kommentar ovan stämmer så är mammans bröststorlek mest en snygg detalj som visualiserar hur historier förändras genom återberättande.

  En bättre kandidat i min mening är Aya Brea från 3rd Birthday som genomlidit den värsta sexualisering och förringning jag sett sen fröken Aran i Other M.

 18. Tobias Andersson skriver:

  Chrille och bullen, kom gärna med bevis för manliga bröstterorin för likt Samson skrattade jag gott åt det där påståendet 🙂

 19. chrille skriver:

  Samson, jag förstod att du skulle kritisera fakta om tjockisar då du på ett plan tar illa vid, du är ju tjockis (inte för att det ngt fel). När det kommer till könsroller, jag har rätt även där! Jag blir så irriterad när individer som du själv som inte vet ett skit kritiserar ren fakta. Att män har större muskelmassa än kvinnor är genetiskt, finns inget kulturellt med det, men du samson bestrider dessa naturens lagar med din hydda. Muskelmassa zero, fett 99%.. Att en man har både Östrogen och testosteron prod är något jag antog var underförstått. Jag poängterade detta, men du kan ju inte läsa. Under vikingatiden var det mannen som jagade o stred, kvinnan födde barn och tog hand om hemmet och skörden. Detta blir mitt sista meddelande, trögheten är ofattbar här.. feministiska synskadade knubbisklubben..

 20. chrille skriver:

  Ps. Tommy och hans flickvän bli fascinerade av den nya powerknappen på nya xbox 360 slim. Intelligensnivån är fascinerande LÅG må jag säga.. ha det så kul hahaha.

 21. Malin Söderberg skriver:

  Chrille: Är du fortfarande kvar? Ut från mitt internet och stryp en älg till middagen istället.
  (Fakta: Största andelen internetanvändare är kvinnor, 65% av de aktiva användarna under en timmes tid, enligt allsmäktiga Googles årliga rapport kring internetanvändning (usability) Q2 2011 (googla själv, om du klarar av att stava rätt med din enorma muskelmassa och dessutom lyckas med att inte tappa tråden då du naturligtvis noterar att Google har två oo i sig, vilket ju kan tolkas som ett par trevliga bröst som drar igång dina naturliga drifter))

  Trololololololololololo!

 22. Mikael Brolin skriver:

  @chrille Visst krigade, jagade och stred männen i vikingasamhället, men det finns (bevisat) många kulturer där dessa sysslor delats mellan könen, även krigandet. Könsroller är kulturella inte genetinska, kulturella arv kan man alltid ändra på.

 23. Anders skriver:

  Chrille: Jag tror jag talar för alla när jag säger att vi inte vill ha dig här. Så bye, hälsa köttskallarna och glöm inte mössan när det är kallt ute.

 24. John A. Baldwin skriver:

  Malin: du har ju helt rätt angående DA2-loren där. det var ju ganska pinsamt. men jag erkänner mitt misstag iaf. och angående kommentaren ville jag inte nödvändigtvis skapa någon debatt. jag respekterar din post även om jag inte håller med den. syftet med kommentarer är ju just att… kommentera och ge min syn på det du skrev. och jag tyckte jag gjorde det rumsrent iaf, något som vissa inte alltid är så duktiga på uppenbarligen.

 25. Peter Ahonen skriver:

  Kulturellt betingat pga vi var grottmänniskor förrut. Vissa av oss tycks ha stannat där och verkar inte kunna se feministiska strömningar som något progressivt. Vi förändras på andra plan än fysiskt och därför också vår uppfattning om varandra. Kritiserara man repressiva kvinnoideal (helst inte genom: öööh jävla muslimeeöööör!) så är man del av utvecklingen. Säger man “det har alltid varit så!” så är man istället del av ett problem vi nog helst blir av med. Knyt näven i fickan lite mer, då kanske tjejerna slutar gnälla och allt blir som vanligt. Kanske.

 26. Mckorv skriver:

  HAHAHA! Först Nazi-ungarna och nu det här. Svampriket har blivit ett trollhotell utan like. Förstår att det är jobbigt för er som står bakom sidan men för mig är det faktiskt ganska underhållande. Världen kryllar av sköna och osköna människor… men det är väl lite fint ändå!

 27. fnix skriver:

  Hahaha, bajs.

 28. Mattias81 skriver:

  Dragon Age 2 bilden på mamman är verkligen inte översexualiserad enligt mig. Finns fler manliga karaktärer i spel detta år som är mer översexualiserade än denna bild.

 29. Elijah skriver:

  @Mattias81 Skillnaden mellan översexualiserade män och översexualliserade kvinnor är att kvinnorna förväntas hålla tyst, vilket gör dem till objekt. Dessutom får män ha skavanker, ärr, fula näsor m.m., medan det inte finns en enda “ful” kvinna i TV-spelsvärlden

 30. Magnus Reuter skriver:

  Det är ju förstås personligt och alla tycker olika men jag hävdar att det visst finns många fula kvinnor i tv-spel. För jag tycker inte det är särskilt vackert direkt med dessa oproportioneliga kroppar.

  Sen tycker jag mig se en trend nuförtiden att karaktärerna i nya spel är mer verklighetesnära än tidigare, men ajg kan ha fel om detta? Det kanske beror på vilka typer av spel man spelar ..

  Ser just på datumet ovan att jag är väldans sen i den här disskutionen .. sorry. Håller förresten med om att ifall mammor i spel har dundertuttar är det lite extra osmakligt.

Skriv en kommentar