I ett humorår fullproppat av spel som Bulletstorm, Shadows of the Damned och Duke Nukem Forever där plumpa kukskämt stått oss upp i halsen, har Portal 2 varit ett starkt lysande fyr i havet av sexuella antydningar och annan så kallad Luddehumor. Spelvärldens kanske skarpast skrivna rader någonsin levereras av perfekt handplockade röster, utan att spelaren lyfts ut ur spelet i form av filmsekvenser. Hur väljer man en enda specifik ädelsten ur drottningens kronjuveler? Det finns för många rader om potatisar, citroner och den oändliga rymden för att kunna välja bara en.

Därför måste vi välja ett stycke visuell humor, som står ut från de andra ögonblicken. Under ett moment hamnar du i en enorm grotta. I den grottan finns en nästan lika enorm valvdörr, med diametern som den av en mindre måne och tjocklek som en italiensk farmors lasagne. Du inleder den omständliga processen med att försöka få upp den gigantiska porten, och när du lyckas bevittnar du detta: