Krönika

Mamma, pappa! Jag vill spela GTA IV!

En inte allt för ovanlig syn i en random spelbutik nu för tiden, är en 9-åring med sin pappa eller mamma i släpptåg. Allt som oftast är de där för att det skall inhandlas ett spel till barnet i fråga. Allt som oftast står det 18+ som rekommenderad ålder på fodralet.

Nu ska detta inte bli ett inlägg där jag dumförklarar dessa föräldrar, utan istället tänkte jag upplysa dem. För det finns faktiskt bra och vettiga alternativ, till de mest populära och blodigaste spelserierna. Därför är jag glad att kunna presentera Juniors nya bloggserie “Mamma, pappa! Jag vill spela…!” I den här första delen är det ett väldigt populärt “bilspel” som får ett alternativ. Håll till godo!

Mamma,pappa! Jag vill spela GTA IV!

Grand Theft Auto-serien, med dess fantastiska karaktärsgalleri, häftiga actionsekvenser och snabba bilar. Allt serverat i en stor öppen stad, där du kan, om du vill, härja fritt och prickskjuta poliser och knulla med horor. Du kan även bli aspackad och starta en krogslagsmål, om du så önskar. Visst låter det roligt? Det tycker iallafall jag, men särskilt lämpligt för en 9-åring är det kanske inte.

Istället tycker jag att 9-åringen ska förlusta sig med ett spel med titeln Toy Story 3. Som det låter är det baserat på filmen med samma namn. Det är ett 3D-plattformsäventyr (som då är baserat på filmen), men förutom det, finns det även något som kallas för Toy Box. Det är i sann GTA-anda en öppen stad, där du tar på dig rollen som sheriffen i den staden. Din uppgift är att göra alla invånare glada och nöjda, samt att bygga ut staden, så att den växer och frodas Detta gör du genom att klara av en ofantlig mängd uppdrag. Dessa uppdrag är väldigt varierade, vilket gör att det tar lång tid att tröttna på spelet. Du får göra allt från att hoppa fallskärm, jaga aliens och fånga banditer.

Det bästa av allt, förutom att det inte finns några horor att knulla, är att du kan uppleva spelet, både kampanjen och Toy Boxen, tillsammans med en vän. Det är ett fantastikt roligt spel att spela tillsammans och gör upplevelsen dubbelt så underhållande! Nämnde jag att spelet även är helt fritt från horor?

Det var allt för denna gång. Vid nästa tillfälle är det en jävligt arg krigsgud som kommer få sig ett vettigt alternativ!

 

Kommentarer

 1. Nidde skriver:

  Helt plötsligt blev det glasklart varför Junior existerar. Detta är precis ett sådant inlägg som jag skulle vilja ha som förälder, alternativ. Gärna mer i den här serien.

  Det enda jag skulle vilja se nu på Junior är att siten i sig blir barnvänligare och inte innehåller vissa ord som denna texten gör. För är inte tanken att både föräldrar och deras barn skall kunna läsa Junior?

 2. Frances skriver:

  Jag är inte av samma åsikt som Nidde. Jag uppskattar verkligen att denna avdelning är riktat till MIG som förälder och inte till mina ungar. Som ni skrev i inlägget när ni startade avdelningen “I första hand är Junior riktad till dig som är förälder”.

  En spelsite riktad till barn kan Kamratposten och Bollibompa hålla sig med. Jag vill ha SVAMPRIKET (där det svärs och capslocks är allt som oftast nedtryckt)!

  Bra inlägg Ludde, tack för tipset!

 3. Ludde Lundblad skriver:

  @Nidde – Som jag skriver i slutet av texten, så kommer det mer 😉
  Vidare säger Frances det bra, angående vilka Junior riktar sig till. Har aldrig varit tanken att det ska bli ett ställer för “kids” att hänga på.

  Sen vill jag säga tack till er båda för att ni uppskattar grejen och att ni förstår syftet med Junior <3

 4. Sofia skriver:

  Toppenbra artikel! Ser framemot flera. Det här ska jag verkligen tipsa om till de jag känner som har barn i aktuell ålder. Jag håller också tummarna för att något sånt här finns när jag nån gång i framtiden förhoppningsvis har barn som gillar att spela.

 5. Jag håller med om att det här verkar vara ett toppeninitiativ. Jag har inga barn själv – jag känner knappt ens några barn, utöver alla de bebisar som bekanta precis har börjat sätta till världen (och som förmodligen inte kommer att spela än på några år) – men jag kan verkligen se nyttan sådana här inlägg kan göra. Informera föräldrarna! Det gnälls ofta att det är föräldrarnas ansvar att hålla koll på sina barns hobby, och visst finns det en sanning i det, men de måste ju också ha någon grund att ta beslut ifrån.

  Att i förväg kunna göra ett informerat beslut känns bättre än att först köpa GTA4 och därefter upptäcka att det kanske inte är det lämpligaste spelet för 9-åringen. Och även om man vet att GTA4 är ett dåligt alternativ, vad gör man då när ungen skriker efter ett spel? Struntar man bara i att köpa ett spel i födelsedagspresent (eller vad det nu kan vara)? Nej, framöver dyker man in på Svampriket och får ett bra ALTERNATIV!

 6. Oskar Källner skriver:

  Jättebra artikel!

  Om man sitter med en lite äldre konsol (PS2, Xbox, Gamecube) så skulle jag dessutom vilja rekommendera Simpsons Hit n Run som ett underbart alternativ till GTA4. Samma öppna värld, samma bilkörande, men med Homer och gänget i Springfield.

 7. Peter Ahonen skriver:

  Jag tycker att Junior-sektionen av Svampriket är en fullständigt briljant idé, då vi, 70 och 80-talisterna är den första generationen som är riktigt ordentligt insyltade i allt som har med TV-spel att göra. Sverige, eller världen för den delen, har aldrig varit med om ett liknande läge där den här spelande generationen nu börjar pumpa ut småttingar som oundvikligen kommer färgas av våra intressen. Jag har inga barn, det har aldrig ens kommit på tal, men om det någonsin händer att jag med en käresta får tillökning så är ställen som Svampriket Junior precis och exakt vad jag behöver för att investera mig mer i mitt hypotetiska barns spelande.

  Detta behövs, nått så in i helvete. Vi behöver diskutera och fundera kring hur vi som första generationen gamers ska föra vidare våran kultur till de lyckliga knoddar vi lyckas producera.

  Jag applåderar det här initiativet med all uppriktighet. <3

Skriv en kommentar