Under påskhelgen kunde man på flertalet spelsajter läsa om hur profesionella cosplayern Jessica Nigri blev bedd att lämna PAX på grund av sin allt för avslöjande klädsel. När jag såg bilder av vad hon bar var jag först helt och hållet på PAX sida, och tyckte det är riktigt bra att de värnar om en atmosfär där vågskålarna inte nödvändigtvis tippar över allt för mycket gentemot en målgrupp som redan beslagtagit allt för stora andelar av kulturformens miljö. Precis som jag tycker det skulle vara tråkigt med halvnakna booth babes på Gamex, så gillar jag att PAX månar om att även få andra målgrupper än män mellan 15 och 25 att känna sig välkomna och inkluderade. Men ju mer  jag läste på om fallet, desto mindre säker blev jag på om PAX verkligen hanterat det här så bra ändå.

Samma utstyrsel finns i spelet

PAX intentioner var säkert goda. De vill helt enkelt inte alienera till exempel kvinnor och barnfamiljer. Speciellt det sistnämnda. Att sätta en gräns för hur porrigt booth babes och cosplayers får vara klädda blir mer och mer vanligt, och både E3 så väl som PAX har riktlinjer för det. Kläderna som Jessica Nigri bar dagen innan orsakade tydligen inga problem för henne, utan det var först när hon dök upp i den rosa och väldigt avslöjande dräkten som arrangörer hade bett henne att byta om eller lämna konventet. Jag förstår helt och hållet att PAX bad henne att inte bära den rosa utstyrseln, och håller med om att den passar mer på en pornografimässa än ett spelkonvent för alla. Men! Det som hände sen är vad som får PAX att tappa lite av min support.

När Jessica Nigri blev bedd att byta om gjorde hon självklart det. Hon kom tillbaka i samma cheerleaderoutfit hon haft dagen innan utan problem. En outfit som jag personligen inte känner går över gränsen på samma sätt som hennes rosa jumpsuit. Trots det bad man henne än en gång att byta om, eller lämna konventet. Trots att man visar upp spelet (Lollipop Chainsaw) där karaktären (Juliet Starling) som Jessica Nigri efterliknar är klädd på samma sätt. Ett spel som förresten har enorma mängder med övervåld, om vi ska prata om familjevänligt. Jag förstår att det måste finnas en balans, och att spel egentligen inte ska jämföras med verklighet. Men det ser inte bra ut när PAX tillåter övervåldsamma tv-spel på golvet, men inte tillåter att cosplayers klär ut sig till den mildare standardversionen av huvudkaraktären i det spelet.

Den första utstyrseln Vs. den andra

Så för att sammanfatta mina tankar kring det här: Det var rätt av PAX att sätta stopp för den överdrivet porriga utstyrseln – trots att den faktiskt finns med i spelet de visar upp på golvet. Men om man ska ha spelet på golvet måste man även hitta en balans för vad som är OK. Självklart är det helt och hållet upp till PAX, och de får göra precis vad de vill. Men ur ett PR-perspektiv är det klokt att vara konsekvent, och inte göra allt för stor skillnad mellan vad som kan ses på tv-skärmarna och vad som kan ses bredvid dem. Sen kan man självklart föra argumentet att PAX sedan länge fattat beslutet att undvika booth babes för att utgivarna inte ska locka uppmärksamhet med tuttar, så det handlar om mer än familjevänlighet. Och det beslutet står jag helt bakom.