38 Studios utvecklade Kingdoms of Amalur: Reckoning tillsammans med Big Huge Games, och gav även ut spelet tillsammans med Electronic Arts. Spelet uppnådde helt OK framgångar både kritiskt och kommersiellt, men nu ser det ut som att 38 Studios sitter i en ekonomisk knipa. Det är svårt att gissa hur mycket av intänkterna som gick till 38 Studios och hur mycket som gick till Big Huge Games och Electronic Arts. Nu jobbar man dessutom på ett MMO vid namn Project Copernicus, och behöver pengar för att finansiera kalaset. Därför gick 38 Studios grundare, Curt Schilling, för att be Rhode Island (där 38 Studios har sitt säte) om pengar. Och pengar fick han. $75 miljoner för att vara exakt. Den 1:a maj skulle 38 Studios betala tillbaka $1 miljon av det lånet, men gjorde det inte. Och det är skattebetalarna som blir kvar med notan.

Schilling skrev arga blogginlägg och talade om hur Obamas socialism förstör den amerikanska kapitalismen
Det här skulle vanligtvis inte vara något jag skriver om. Det är en ganska tråkig sak att skriva om. Men när mina två stora intressen – tv-spel och amerikansk politik – möts, kan jag inte låta bli. Det som får hela situationen att smaka så bra är det faktum att Curt Schilling är en stenhårt konservativ republikan ända in i själens kärna. Under presidentvalet 2008 kampanjade han aktivt för republikanernas John McCain, eftersom Schilling är en känd föredetta basebollspelare. Under kongressvalet 2010 backade Schilling upp Tea Party-republikanen Scott Brown, medan han fördömde Obamas så kallade government bailouts till bankerna och biltillverkarna som fallit offer för 2008 års finanskrasch. Schilling skrev arga blogginlägg och talade om hur Obamas socialism förstör den amerikanska kapitalismen.

Så för att summera: Curt Schilling talade sig varm om hur farlig Obamas ”socialistiska agenda” är, medan han stöttade både republikanernas och The Tea Partys frenetiska motstånd till alla former av ”government bailouts” och ekonomiska stimuluspaket. Men så fort hans eget företag 38 Studios hamnade i kris och behövde massor i pengar för att kunna ge spelvärlden ännu ett MMO (för Gud vet att vi behöver det!), hade han inga problem med att tigga pengar som delats ut till staten via samma stimuluspaket som Schilling protesterade och kampanjade emot. Klockrent! Nu säger jag inte att 38 Studios gör fel i att be om pengarna, det här handlar bara om Curt Schillings hyckleri. Jag önskar 38 Studios all lycka, även om jag inte tror det är en bra investering att göra ett MMO som ska gå upp mot en övermättad marknad full av högprofilerade giganter.

(Efter att jag skrev det här rapporterades det den 17:e maj att Schilling inte kan betala sina anställda på 38 Studios, medan man även dragit sig ur E3-mässan nu i juni.)