Vissa ser Pong som det essentiella tv-spelet. Andra ser Space Invanders eller Pacman som det mest grundläggande och fundamentala spelet. Personligen måste jag nog säga Tetris. Om jag skulle presentera tv-spel för någon som aldrig rört någon form av interaktiv elektronisk underhållning, då skulle jag börja med Tetris. Många säger att Pacman är världens första spelkaraktär. Det är skitsnack. Tetrisblocken är världens första spelprotagonister med olika roller att spela utifrån sina karaktärsdrag. Nu tänker jag lista mina favoritblock i originalversionen av Tetris.

5. Z-blocket
Z-blocket är lite som Murdock i The A-Team. Eller i värsta fall, Lynch i Kane & Lynch. Det är oberäkneligt till den mån att det nästan blir farligt. Om du har en väl utarbetad plan finns alltid risken att Z-blockets impulsiva beteende raserar hela upplägget som Leroy Jenkins. Du vet aldrig var du har Z-blocket, och dess brist på logik och rationellt beteende kan mycket väl sätta punkt för allt om du inte anpassar dig efter dess speciella behov. Men samtidigt är det ett block som kan rädda dig i situationer där inget annat block kan göra något. Det passar inte ofta, men när det väl passar är det perfekt. Därför är Z-blocket lika fruktat som efterlängtat.

4. Kvadratblocket
Kvadraten är lite som B.A. i The A-Team, eller din tank i World of Warcraft, eller din överstarke biff i valfritt JRPG. Kvadraten är ren och skär råstyrka som inte ska ödslas bort på uppgifter där det krävs en viss mängd av finlir eller precision. Kvadratblocket är ett kompakt dynamitpaket som inte kan ta sig igenom små utrymmen, men som lätt rensar bort områden där andra block skulle lämna luckor och hål. Här finns inget utrymme för kompromisser och velande. Du kan inte forma kvadraten efter dina önskemål. Det finns en enda sak på menyn, och det är bastant bestämdhet med brutala blockplaceringar.

3. T-blocket
T-blocket är hjärnan i gänget. Lite som Donatello i Turtles, eller Egon i Ghostbusters. Men det är även lite som Mario i sportspelen eller Ryu i Street Fighter, sådär lagom välrundad och mångsidig. T-blocket gör ingen enskild sak bäst, men är mest versatil när det verkligen kniper. Många skulle säga att T-blocket är det bästa och mest efterlängtade blocket, men det är bara för att T-blocket sällan fuckar upp. Om det blir gröt av det hela är det ditt fel, för T-blocket har förmågan att anpassa sig efter nästan varje situation med en liten bit av de andra blockens egenskaper. Det här gör att T-blocket är den skicklige spelarens block, och som öppnar för mer taktiskt tänk än någon annat block.

2. L-blocket
Det ligger en lång historik av rivalitet bakom L-blocket och det block som du redan listat ut ligger på förstaplatsen. Det går att jämföra L-blocket med Starscream i Transformers, men även med en gnutta Raphael i Turtles. Och med risk för att uppröra vissa, Ken i Street Fighter. Att hela tiden behöva stå i skuggan av I-blocket som en lite sämre och mindre viktig version av blockledaren har gjort L-blocket bitter och lite grinig. L-blockets roll i matchen handlar precis som alla andra blocks roller om att bygga upp inför det att I-blocket anländer med sina unika skills. Men ibland bryter L-blocket loss från planen under svåra situationer när I-blocket tar för mycket tid på sig, som i ett försök att bevisa sig själv. Det hoppar då ner i utrymmet avsett för I-blocket, vilket nästan alltid slutar med att spelaren genast ångrar beslutet att låta L-blocket försöka axla det tunga ansvaret.

1. I-blocket
I-blocket är spelets playmaker. Den centrala huvudpjäsen från vilken hela lagets strategi utgår från. I-blocket är ledare, stjärnspelare och lagkapten. Alla andra block har egentligen bara som uppgift att bädda för att L-blocket ska få göra sin grej och lysa så som bara I-blocket kan lysa. Den spikraka självsäkerheten passar perfekt mellan blockmassan och väggen, för att ta bort hela fyra rader och därmed samla maximalt med poäng. Inget block är så viktigt för hur Tetris spelar som I-blocket är, och därför är det nummer ett på den här listan.