Krönika

MMORPG — det sämsta som hänt

Om man frågar inbitna gamers vad som är det värsta som hänt den här generationen är det säkert väldigt många som svarar rörelsekontroller. Vissa svarar säkert DRM-skydd, andra svarar säkert onlinekoder för begagnade spel. Men med tanke på den mängden hat som rörelsekontroller fått och fortfarande får, är det lätt att se många svara just det. Det är dock ett svar som jag inte riktigt förstår. Den som inte gillar rörelsekontroller kan helt enkelt låta bli att spela såna spel, och borde därmed inte påverkas nämnvärt av att rörelsekontroller existerar. Det går att undvika casualmarknaden till den mån att du inte påverkas av den, helt enkelt.

Jag skulle till och med gå så långt som att säga att rörelsekänsliga spel och hela casualvågen rent allmänt faktiskt varit en av de bästa sakerna som hänt den här generationen. Utan pengarna som dessa spel dragit in skulle spelindustrin inte alls må lika bra rent ekonomiskt, och det skulle vara mycket svårare att lyckas finansiera stora dyra AAA-titlar som inbitna gamers uppskattar. När du spelar Assassin’s Creed 3 kan du vara relativt säker på att en relevant del av pengarna som investerades i den utvecklingen på ett eller annat sätt inte bara kommer från föregångarna, utan även Ubisofts casualspel till Wii. Intäkterna från casualmarknaden måste spilla över till hardcoremarknaden.

Hur många nedskärningar har genomförts på grund av misslyckade MMORPG?
Nej, om någon skulle fråga mig vad jag tycker är det sämsta som hänt den här generationen skulle jag förmodligen svara MMORPG-hysterin. Inte för att jag inte uppskattar genren, utan för att så många spelföretag fortsätter gå i MMORPG-fällan. Finns det någon annan genre som ställt till med mer ekonomiska problem för utvecklare, stora som små, den här generationen? Tabula Rasa. All Points Bulletin. Matrix Online. Age of Conan. Vanguard. The Agency, som inte ens kom ut. För att inte nämna vad som hände 38 Studios. Hur mycket pengar har förlorats? Hur många nedskärningar har genomförts på grund av misslyckade MMORPG? Casualspel är låg risk, hög belöning. MMORPG är raka motsatsen till det.

Och det fortsätter. Nyss var det Electronic Arts som gav sitt bidrag i den enorma megasatsningen Star Wars: The Old Republic. En satsning som sannolikt kostat flera hundra miljoner dollar, men som inte alls gått ens i närheten så bra som förväntat. Forbes spelkulerar att The Old Republic till och med går ännu sämre än vad EA vågar säga. SWTOR kommer få väldigt, väldigt svårt att tjäna tillbaka pengarna som EA lagt ner i projektet. Det är förmodligen omöjligt, och nu handlar det bara om att stoppa blödandet. Nästa lamm till slakten är förmodligen The Elder Scrolls Online. Jag förutspår att det blir en förlust för Bethesda, och kommer kanske drabba dem så hårt att deras övriga spel blir lidande.

Kommentarer

 1. Trazh skriver:

  Jag förstår inte varför företag fortsätter ge sig på MMORPG-genren när de ser hur det fallerar? Jag var en inbiten spelare inom genren, men tröttnade och blir bara trött av att se nya MMORPG-spel komma. Är helt enkelt mätt.
  Undrar hur lång tid genren kommer överleva och om det kommer tillslut dö ut. Jag bryr mig inte om vilket.
  Bra skrivet, Tommy!

 2. Quid skriver:

  Problemet en dagens MMORPGs är att dom tror att dom kan göra som WoW gjorde, dvs. börja smått, sen lägga till saker och växa. WoW har över 8 år av (efter)utveckling bakom sig och många av dess funktioner anses vara standard idag. Då funkar det inte att göra som i fallet med SWTOR och lägga till grundläggande funktionalitet som en “group finder” efter 6 månader och dessutom skryta med att den var gratis…

  Level 1-50 i SWTOR var en riktigt bra upplevelse, jag spelade t.o.m. upp två klasser för att få ta del av ännu mer story. Men när man var level 50 så fanns det väldigt lite att göra, och att sitta och spamma chattrummen efter folk till det lilla endgame som fanns kändes verkligen som att ta ett tar stora steg tillbaka. Frågan är ju vad Bioware tänkte? För dom måste ju ha vetat om att där inte fanns något göra…

 3. Samson Wiklund skriver:

  En viktig faktor är att det skitlång tid att göra ett MMO på den skalan som t ex SWTOR siktade mot.

  Alltså greenlightades de här spelen för flera år sedan när MMORPG var da shit ocgh ingen såg någon hejd på hur mkt pengar man kunde tjäna.

  Med så mkt investerat under de år som spelen tas fram vore det en ännu större förlust att bara lägga ner. Därför släpps fortfarande satsningar som SWTOR, APB, ESO med flera. De är dödsdömda redan innan släpp men har legat i produktionsstadie sedan glödlampan uppfanns typ.

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Så sant när det kommer till dessa bjässeprojekt. Och lång utvecklingstid innebär även svårigheter att anpassa sig efter vad som händer på scenen. Hur bra anpassat kommer till exempel TES: Online vara efter microtransaktioner och free2play? För det är ju något som måste genomsyra hela utvecklingsfilosofin, så att det inte blir pay2win. Kommer bli intressant att se.

 5. miniRoach skriver:

  Guild Wars 2 är ett bra exempel på hur man gör MMO “rätt” idag.

 6. Quid skriver:

  Själv är jag inte så impad av Guild Wars 2, ser mer fram emot Wildstar 🙂

 7. Quid skriver:

  Samson: Precis därför tycker man ju att dom borde göra “klart” innan dom släpper ut dom på marknaden, annars skjuter dom ju bara sig själva i foten ännu mer. Tar återigen SWTOR som exempel, hade det haft vettigt endgame från start så hade jag med största sannolikhet spelat det fortfarande, men det fanns inget alls så folk slutade spela istället… och att komma tillbaka nu känns ju inte så aktuellt

 8. Daniel Jonsson skriver:

  Ytterligare två stora titlar som floppat är Warhammer Online och Final Fantasy XIV.

  Jag gillar idén med MMORPG. Men det börjar bli lite smått uttjatat att uppleva precis samma gameplay gång på gång, men med lite annan miljö och fiender. Någon får ta tag i det hela och göra något annat än en WoW-klon.

 9. Mikael Lundin skriver:

  Jag känner att MMO har gett oss alternativa sätt att se på nätverksspel över lag. Det behöver inte nödvändigtvis vara deathmatch eller capture the flag. Man kan ha social interaktion i spel på smartare sätt som vi ser i exempelvis Dark Souls. Nätverkande och singelkampanjer kan flyta in i varandra på ett sätt man inte kunde tänka sig innan mmo kom och ställde allt på ända.

  På så vis tycker jag att genren MMORPG har tillfört perspektiv. Jag tycker också det är kul med företag som vågar satsa och misslyckas i genren. Alla tror sig ha upptäckt the silver bullet som skall knäcka alla konkurrenter. Även misslyckanden är lyckosamma utredningar av vad som funkar och vad som inte fungerar. Det är så vi utvecklas.

 10. Daniel Engdahl skriver:

  Jag vet inte mycket om genren i sak eftersom jag aldrig spelat ett MMORPG. Har aldrig blivit sugen helt enkelt, har inte funnits något som tilltalat mig. Förrän jag såg Secret World. Det har fått mig att för första gången bli väldigt sugen på att faktiskt spela ett MMORPG. Det verkar iallafall som att det går ifrån normen som Daniel Jonsson efterfrågar och som han är inne på tror jag också att det krävs för att lyckas. De flesta i min bekantskapskrets som spelat MMORPG sedan Everquest mfl har i stort sett slutat helt, troligtvis för att de tröttnat. Ingen jag känner spelar WoW längre, och det var väldigt många för några år sedan. Jag tror som många andra här att genren måste förnya sig kraftigt eller dö ut helt. Hoppas Secret World kan vara en början på något nytt.

 11. @Quid

  Måste säga att när jag lyssnade på veckans Giant Bombcast och dem lade fram exakt samma argument som du gjorde här så fick jag en varm känsla i magen och tänkte för en kort stund att dem sitter och kör Google translate på svampriket.

 12. Quid skriver:

  En annan viktig sak när man utvecklar ett stor MMORPG är ju att man lyssnar på sin spelarbas, under SWTORs sista beta-tid gick dom ju i princip ut med att man inte behövde skicka in mer feedback för dom brydde sig inte ändå, givetvis inte ordagrant, men det var kontentan iaf.

  Sen när dom försöker få folk att stanna genom att lägga nya pets, companions och ett ganska meningslöst legacy-system så visar dom ju bara att dom verkligen inte har lyssnat på vad folk tycker är fel…

 13. Ozzy skriver:

  Elder Scrolls kommer som sagt helt säkert floppa som MMORPG. Som multiplayer spel för upp till 4 spelare hade det däremot kunnat bli awesome!

Skriv en kommentar