Det är natten till den 6:e november. Klockan är 23:45, och utanför den lokala Gamestop har över 200 Halo-fans samlats för midnattsreleasen av Halo 4. Fansen har väntat länge, och stämningen är på topp bland de köande. Plötsligt dyker en person upp, utklädd till Master Chief. Publiken jublar när han laddar sitt vapen och siktar mot dem, i tron att det är ett PR-jippo eller ambitiöst cosplay. Men jublet förvandlas till panikartade skrik när personen utklädd till Master Chief plötsligt börjar tömma sitt magasin av riktiga kulor från sitt riktiga gevär mot personerna utanför Gamestop, och innan det är över har han mördat dussintalet oskyldiga offer samt skadat många fler.

Hur tror ni nyhetsmedia skulle täcka en sådan incident? Innan ni svarar, tänk tillbaka på hur man lyckats knyta liknande incidenter till tv-spel hur liten del av helheten det ändå varit. Från Columbine till Breivik har man ofta lyckats gräva fram att gärningsmännen spelade något våldsamt, och skrivit artiklar om det. Så hur skulle det se ut om personen faktiskt var utklädd till Master Chief, Marcus Fenix eller Solid Snake?

Från Columbine till Breivik har man ofta lyckats gräva fram att gärningsmännen spelade något våldsamt, och skrivit artiklar om det
Som ni kanske listat ut handlar det här inlägget om det vi kunde läsa om i fredags. En 24-årig man klädde ut sig till Jokern (EDIT: media rapporterade först att han var utklädd till Bane, för att sedan ändra det till att han hade färgat håret och sagt till polisen att han är Jokern) från The Dark Knight, gick in i en biosalong under premiären av The Dark Knight Rises, och sköt ihjäl över ett dussin människor. Kvinnor, män och barn. I skrivande stund har polisen förmodligen inte hunnit söka igenom gärningsmannens hem, och nyhetsmedia har därför inte hunnit få något att beskylla dådet på. Men hade det behövts om scenariot med Master Chief hade hänt?

Det kanske kommer poppa upp artiklar som beskyller film som underhållningsform för det här hemska dådet. Kanske är jag en cynisk surpuppa som tror att det inte kommer skrivas om filmvåld som det skulle skrivit om tv-spelsvåld. Jag vet inte ens om jag ska hoppas på det för ”jämställdheten” mellan underhållningsformernas skull. Jag har lite skämtsamt sagt att det är bäst om det inte kommer fram att gärningsmannen spelat Arkham City hemma. För kommer man verkligen mena på att Nolans filmer fick honom att göra det? Vi får se.